Τραμπ εκλογές: Βόμβα από τον Αμερικάνο Πρόεδρο – Ζητά αναβολή των εκλογών του Νοεμβρίου
Δικτάτορας σε αναμονή;
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τραμπ εκλογές: Βόμβα από τον Αμερικάνο Πρόεδρο – Ζητά αναβολή των εκλογών του Νοεμβρίου

Τραμπ εκλογές: Την αναβολή των προεδρικών εκλογών ζήτησε ο Ντόναλντ Τραμπ

Τραμπ εκλογές: Οι προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο του 2020.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν δίστασε να προτείνει την αναβολή τους. Δικαιολόγησε την πρότασή του λέγοντας ότι έτσι μπορεί «να αποφευχθεί η απάτη που ενδέχεται να ανακύψει από την ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου».

Ο Τραμπ έγραψε στο Twitter την Πέμπτη:

«Με την επιστολική ψήφο οι εκλογές του 2020 θα είναι οι πιο ανακριβείς και ψευδείς εκλογές στην Ιστορία. Θα είναι ντροπή για τις ΗΠΑ. Να καθυστερήσουμε τις εκλογές μέχρι οι πολίτες να μπορέσουν να ψηφίσουν κανονικά και με ασφάλεια;», έγραψε χαρακτηριστικά.

Η ουσία είναι όμως, ότι με βάση το Σύνταγμα, μόνο το Κογκρέσο έχει τη δικαιοδοσία να αποφασίζει για την αναβολή των προεδρικών εκλογών. Αμέσως μετά την ανάρτηση του προέδρου, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε πτώση, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να υποχωρεί κατά 172,15 μονάδες ή -0,65% με το άνοιγμα, και τον Nasdaq να χάνει 92,82 μονάδες ή -0,88%. Όπως ήταν αναμενόμενο, η κίνηση του Ρεπουμπλικανού προέδρου, προκάλεσε κύμα αντιδράσεων με άμεση την πλευρά του Τζο Μπάιντεν. Μάλιστα, σύμβουλος του υποψήφιου προέδρου των Δημοκρατικών αποκάλεσε τον Τραμπ, δικτάτορα σε…αναμονή.

Εδώ και πολλές εβδομάδες, ο πρόεδρος Τραμπ, αντιμέτωπος με τις δημοσκοπήσεις που τον φέρνουν να υπολείπεται του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, μιλά για μαζική νοθεία στις εκλογές. Οι δηλώσεις του για το θέμα αυτό ανάγκασαν στα τέλη Μαΐου το Twitter να επισημάνει, για πρώτη φορά, μια ανάρτησή του ως παραπλανητική.

Σημειώνεται ότι ο αμερικανός πρόεδρος βυθίζεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις έναντι του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, καθώς η κοινή γνώμη επικρίνει τους χειρισμούς του όσον αφορά την πανδημία του κορονοϊού. Προφητικά τελείως, ο Μπάιντεν στα τέλη Απριλίου είχε πει ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος θα κάνει ό,τι μπορεί για να αναβάλει τις εκλογές. «Θυμηθείτε αυτό που σας λέω, πιστεύω ότι θα προσπαθήσει να αναβάλει τις εκλογές με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα βρει λόγους για τους οποίους δεν θα πρέπει να γίνουν», είχε πει τότε.

Έντονες ήταν όμως οι αντιδράσεις της πρότασης Τραμπ. «Ένας εν ενεργεία πρόεδρος διαδίδει ψέματα και προτείνει την καθυστέρηση των εκλογών για να κρατηθεί ο ίδιος στην εξουσία», ήταν η πρώτη αντίδραση του Δημοκρατικού βουλευτή Νταν Κίλντι, επίσης στο Twitter. «Μην το αφήσετε να συμβεί. Όλοι οι Αμερικανοί – Ρεπουμπλικάνοι, Ανεξάρτητοι και Δημοκρατικοί– θα πρέπει να καταδικάσουν την παρανομία του προέδρου και την πλήρη περιφρόνησή του στο Σύνταγμα», πρόσθεσε.

Ο γερουσιαστής Τομ Άνταλ, επίσης δημοκρατικός, τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένας τρόπος» να καθυστερήσει ο Τραμπ τις εκλογές. «Ας μην τον αφήσουμε να μας αποσπάσει την προσοχή από την ανικανότητά του (στην αντιμετώπιση) της Covid19», συνέχισε.

Read more