Τik Tok – Τραμπ: Γιατί θέλει να το απαγορεύσει στις ΗΠΑ
Αναζητείται ο τρόπος για το κατέβασμα της εφαρμογής
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τik Tok – Τραμπ: Γιατί θέλει να το απαγορεύσει στις ΗΠΑ

Τik Tok – Τραμπ: Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος να απαγορεύσει τη χρήση του TikTok στις ΗΠΑ

Τik Tok – Τραμπ: Είναι από τις πιο διάσημες εφαρμογές, με 1 δισεκατομμύριο χρήστες σε ολόκληρη την υφήλιο και με μεγάλη επιρροή στο νεανικό κοινό.

Αλλά φαίνεται πως δεν την φοβάται μόνο τη Facebook αλλά και ο Ντόναλντ Τραμπ. Η Ουάσιγκτον υποψιάζεται ότι το TikTok χρησιμοποιείται από τις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών. Η συγκεκριμένη απόφαση του Αμερικανού προέδρου σχετίζεται με τις υποψίες της Ουάσιγκτον ότι το TikTok χρησιμοποιείται από τις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών. Συγκεκριμένα ο Τραμπ δήλωσε σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους: «Σε ό,τι αφορά το TikTok, το απαγορεύουμε στις ΗΠΑ».

Αυτό που δεν είναι σαφές, είναι με ποιον τρόπο θα μπορούσε να επιβληθεί μια τέτοια απαγόρευση ή ποια νομικά προβλήματα εγείρει. Σημειώνεται πως το TikTok ανήκει στον κινεζικό όμιλο ByteDance.

Ταυτόχρονα, πολλοί Αμερικανοί βουλευτές εξέφρασαν ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια όσον αφορά τον χειρισμό των δεδομένων των χρηστών από το TikTok, λέγοντας ότι ανησυχούν λόγω των κινεζικών νόμων που αξιώνουν από τις εγχώριες εταιρείες «να υποστηρίζουν και να συνεργάζονται στις έρευνες των υπηρεσιών πληροφοριών που ελέγχονται από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα».

To TikTok αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας της CFIUS, της αμερικανικής υπηρεσίας που αξιολογεί τις προτεινόμενες επενδύσεις και εξαγορές από ξένους, ώστε να κρίνεται αν απειλούν την αμερικανική εθνική ασφάλεια. Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν φόβους ότι η πολύ δημοφιλής πλατφόρμα βίντεο μπορεί να χρησιμοποιείται από το Πεκίνο για λόγους που κρίνονται επιζήμιοι για τις ΗΠΑ. Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε την Τετάρτη ότι αυτή την εβδομάδα θα υπέβαλε στον Λευκό Οίκο “πρόταση” για το TikTok. Από την πλευρά της η πλατφόρμα, έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι μοιράζεται δεδομένα με τις κινεζικές αρχές και έχει διαβεβαιώσει ότι δεν σκοπεύει να αποδεχθεί αυτού του είδους αιτήματα.

Χθες, πριν από την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούσαν ότι ο πρόεδρος θα επέβαλε στον όμιλο ByteDance να πουλήσει το TikTok. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο πρόεδρος επρόκειτο να υπογράψει επίσημο διάταγμα για να αναγκάσει την κινεζική μητρική εταιρία να προχωρήσει σε πώληση της πολύ δημοφιλούς αμερικανικής πλατφόρμας, στο όνομα της προστασίας της εθνικής ασφάλειας.

Read more