
Support Art Workers: Το κίνημα που κατέκλυσε το facebook – Απίστευτη στήριξη για τα δικαιώματα των καλλιτεχνών
Support Art Workers: Πάνω από 17.000 υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί στο ψήφισμα που θα κατατεθεί από τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό, στους αρμόδιους υπουργούς Χρήστο Σταϊκούρα και Λίνα Μενδώνη.
Support Art Workers: Το ψήφισμα της πρωτοβουλίας “Support Art Workers” θα κατατεθεί στους αρμόδιους υπουργούς Χρήστο Σταϊκούρα και Λίνα Μενδώνη. Θα σταλεί επίσης στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Άνθρωποι που εργάζονται στο Θέατρο, στην Μουσική, στις Καλές Τέχνες, στις Σύγχρονες Τέχνες, δεν έχουν δει και ακούσει κανένα σχέδιο στήριξης του ελληνικού Πολιτισμού, όπως καταγγέλλουν. Οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, αφού όλα τα καλλιτεχνικά δρώμενα είναι στον αέρα αυτή τη στιγμή.
Το ψήφισμα συνοδεύεται και με την αντίστοιχη πρωτοβουλία στο Facebook που εμφανίστηκε το Σάββατο το πρωί και δεν υπάρχει περίπτωση να μην την έχετε παρατηρήσει. Πάρα πολλοί χρήστες έχουν προσθέσει κάτω από την φωτογραφία προφίλ τους το μήνυμα «Support Art Workers» που σημαίνει «Υποστηρίζω τους Εργαζόμενους της Τέχνης».
Είναι ένα είδος κοινωνικής στήριξης στις διεκδικήσεις των ανθρώπων που εργάζονται για τον ευρύτερο χώρο του Πολιτισμού. Πώς ξεκίνησε, όμως, αυτή η πρωτοβουλία; Πρόκειται για την καμπάνια των εργαζόμενων στις ειδικότητες που απασχολούνται στον ευρύτατο τομέα του Πολιτισμού η οποία διοργανώθηκε μέσω του Avaaz, του μεγαλύτερου και πιο ισχυρού διαδικτυακού κινήματος παγκοσμίως με στόχο να φέρει την φωνή των πολιτών στο επίκεντρο των πολιτικών αποφάσεων. Το διαδικτυακό αυτό κίνημα προσπαθεί να κινητοποιήσει πολίτες από ολόκληρη την υφήλιο να πάρουν θέση απέναντι σε καίρια εθνικά αλλά και παγκόσμια θέματα και μετρά είδη πολλές επιτυχίες σε διεθνή κλίμακα.

Πολλοί καλλιτέχνες έχουν υιοθετήσει αυτή την πρωτοβουλία ενώ δεκάδες άλλοι έχουν αναρτήσει επιστολές, όπως η Φωτεινή Βελεσιώτου και ο Σωκράτης Μάλαμας.


Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ήταν ένας από τους χιλιάδες χρήστες του ελληνικού facebook που πρόσθεσαν στην φωτογραφία του προφίλ τους το σύνθημα «Support Art Workers»

Οι Έλληνες εργαζόμενοι στον χώρο του Πολιτισμού, έχουν χτυπηθεί πολύ σκληρά από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Είναι ουσιαστικά θέμα επιβίωσης εφόσον οι επόμενοι μήνες αναμένονται ιδιαίτερα δύσκολοι, για τους ίδιους και τις τέχνες που υπηρετούν. Είναι, εξάλλου, γεγονός ότι οι νέες συνθήκες απαιτούν, αναμφισβήτητα, την διαμόρφωση μιας νέας, ειδικής στρατηγικής για την πραγματοποίηση έστω κάποιων από τις εκατοντάδες προγραμματισμένες, σε ολόκληρη τη χώρα, καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Τι αναφέρεται στο ψήφισμα:
«Οι καλλιτέχνες, δημιουργοί και όλοι οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού (σκηνοθέτες, μουσικοί, συγγραφείς, ηθοποιοί, χορευτές, τεχνικοί, συνθέτες, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, μουσικοί, εικαστικοί, σεναριογράφοι, τραγουδιστές, εκδότες, μεταφραστές, επιμελητές, στιχουργοί, κινηματογραφιστές, ηχολήπτες, πολιτιστικοί διαχειριστές, διοργανωτές συναυλιών, χορευτές, χορογράφοι, φωτογράφοι, φωτιστές, κομμωτές, make up artists,παραγωγοί, υπεύθυνοι γραφείων τύπου & επικοινωνίας, αφηγητές, κουκλοπαίκτες, καραγκιοζοπαίκτες) έχουμε αναγκαστεί να αναστείλουμε όλες τις εργασίες μας επ’ αόριστον.
Η τέχνη, η καλλιτεχνική δημιουργία, ο πολιτισμός δεν είναι το χόμπι μας αλλά η δουλειά μας. Η αλυσίδα του πολιτισμού έχει ανάγκη από τους κρίκους της, γι’ αυτό και υπερασπιζόμαστε όλοι μαζί τα θεμελιώδη δικαιώματά μας.
Η κυβέρνηση μας αγνοεί ως εργαζόμενους, επαγγελματίες και σημαντικό κλάδο της οικονομίας που πλήττεται βάναυσα. Δεν έχει κάνει ως τώρα τίποτε για να μας στηρίξει πραγματικά και δεν έχει παρουσιάσει ένα στοιχειώδες σχέδιο για την επόμενη μέρα, που να μας περιλαμβάνει όλους, χωρίς εξαιρέσεις και μικροϋπολογισμούς.
Η καθησυχαστική και ανέξοδη διαβεβαίωση για το πόσο σημαντικός είναι ο πολιτισμός όταν “Μένουμε σπίτι” είναι κατώτερη των περιστάσεων, όταν κινδυνεύουμε να καταστραφούμε ολοκληρωτικά και, μαζί μας, κινδυνεύει να υποβαθμιστεί κι άλλο και να ασθενήσει βαριά ο σύγχρονος πολιτισμός της χώρας.
Το επίδομα των 800 ευρώ, ακόμα και μετά από τις κινητοποιήσεις μας, ακόμα δεν καλύπτει το σύνολο των συναδέλφων μας.
Το ΥΠΠΟΑ, ασχολείται με ανακοινώσεις για το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων, τις εργασίες στο Τατόι, και υπόσχεται ελάχιστα ανεπαρκή χρήματα για διαγωνισμούς σεναρίου. Αλλά δεν έχει κάνει το πιο σημαντικό: δεν έλαβε μέτρα ανακούφισης και δεν επεξεργάστηκε ως τώρα έναν οδικό χάρτη, ένα πραγματικό σχέδιο κι ένα χρονοδιάγραμμα για την μετά- καραντίνα εποχή.
Ματαίως, περιμέναμε στο διάγγελμα του πρωθυπουργού να ακούσουμε τι σχεδιάζει η κυβέρνηση, ποια είναι τα βήματα που θα γίνουν, τόσο για να μην βρεθούν χιλιάδες εργαζόμενοι άνεργοι και σε ένδεια, αλλά και για να συνεχίσει η καλλιτεχνική δραστηριότητα, που όλοι έχουμε μεγάλη ανάγκη, στις δύσκολες στιγμές μας.
Δηλώνουμε ότι το υπουργείο Πολιτισμού οφείλει:
α) να ανακοινώσει άμεσα ένα σχέδιο υποστήριξης για το επόμενο εξάμηνο. Δεν θα επιτρέψουμε να μας μετατρέψει σε αδύναμο κρίκο οδηγώντας μας στην απόλυτη φτώχεια και δυστυχία.
β) να αντιμετωπίσει άμεσα το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων, που παίρνει ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις κάτω από τις νέες συνθήκες.
γ) να ανακοινώσει σαφή και σταδιακό χάρτη επιστροφής για όλους εμάς, όπως συμβαίνει με όλους τους επαγγελματίες.Η συνεπής συλλογική στάση μας να προσφέρουμε στην κοινωνία φάνηκε από τις πρώτες ημέρες του lockdown.
Αυτή τη στιγμή, όμως, απαιτούμε την ανταπόδοση σεβασμού και υπευθυνότητας από την Πολιτεία και είμαστε έτοιμοι για συλλογικές πράξεις, με όλους τους συναδέλφους μας.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους και όλους τους πολίτες να μας υποστηρίξουν και να υπογράψουν. Να στηρίξουν το ζωντανό πολιτισμό του τόπου, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει και να συνεχίσει να δημιουργεί και να προσφέρει».