![Support art workers Greece: Οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών σε όλη τη χώρα – Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν [vid]](https://www.mivida.gr/wp-content/uploads/2020/05/07/xoros-fotia-1600x900.jpg)
Support art workers Greece: Οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών σε όλη τη χώρα – Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν [vid]
Support art workers Greece: Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 7 Μαΐου και ώρα 12.00 μπροστά στη Βουλή.
Support art workers Greece: Την ίδια ώρα η αρμόδια υπουργός ανακοίνωσε μέτρα για τη στήριξη του κλάδου, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί στις 19:30 στο ΚΘΒΕ και στα Χανιά στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς. «Οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι του χώρου αδυνατούμε να επιβιώσουμε», τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα Ακρόαμα και το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών.

«Η πανδημία χτύπησε το χώρο της Τέχνης και του πολιτισμού αρκετά πριν τη λήψη των αναγκαίων μέτρων περιορισμού, που επέβαλλε η Κυβέρνηση. Από την πρώτη στιγμή καλλιτέχνες και εργαζόμενοι του χώρου συμβάλαμε με την Τέχνη μας και με όλες μας τις δυνάμεις, για να κρατηθεί ψηλά το ηθικό της κοινωνίας.
Μείναμε σπίτι, αλλά ΔΕ μείναμε σιωπηλοί!
Από την πρώτη στιγμή διεκδικήσαμε όλοι οι συνάδελφοι να ενταχθούν στα ελάχιστα μέτρα στήριξης, τα σωματεία μάζεψαν χιλιάδες υπογραφές, πήραν καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες, έκαναν κινητοποιήσεις. Είναι θετικό ότι σε αυτές τις συνθήκες εκατοντάδες συνάδελφοι απευθύνθηκαν, γράφτηκαν και έδρασαν μέσα από τα σωματεία τους, γιατί ο καθένας μόνος του, είναι ανίσχυρος.
Εκφράσαμε τη συμπαράσταση μας στο δύσκολο αγώνα που δίνουν οι υγειονομικοί για να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Ενώσαμε τις φωνές μας με τις διεκδικήσεις τους για ένα καλύτερο δημόσιο σύστημα υγείας, που μας αφορά όλους. Πρωτοστατήσαμε συντονισμένα με χιλιάδες συναδέλφους, ώστε σε συνθήκες που η μια ΠΝΠ μετά την άλλη οδηγούσε σε χιλιάδες απολύσεις, να διεκδικήσουμε δεδουλευμένα του Γενάρη, Φλεβάρη από μεγάλες παραγωγές.

EUROKINISSI
Όλες αυτές οι κινήσεις και η δυναμική που δημιουργήθηκε άσκησε πίεση προς την Κυβέρνηση και τα Υπουργεία, τους ανάγκασε να ανακοινώσουν επέκταση του επιδόματος σε περισσότερους συναδέλφους, παρόλα αυτά το μεγαλύτερο μέρος του χώρου της τέχνης έμεινε έξω από τις προδιαγραφές που σκόπιμα τέθηκαν.
Η πλειονότητα των εργαζόμενων σε όλους τους χώρους του πολιτισμού και σε όλες τις ειδικότητες έχουν μείνει, χωρίς κανένα εισόδημα. Ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές, εικαστικοί, σκηνοθέτες, κινηματογραφιστές, λογοτέχνες, θεατρικοί συγγραφείς, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι , τεχνικοί, εργαζόμενοι στις εταιρείες παραγωγής κ.α, δεν ξέρουμε πότε θα ξαναδουλέψουμε, πότε θα έχουμε και πάλι εισόδημα.
Με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων οι χώροι που εργαζόμαστε εξακολουθούν να παραμένουν κλειστοί. Φαίνεται ότι ο κόσμος της Τέχνης θα είναι από τους τελευταίους που θα γυρίσει στην «κανονική» λειτουργία. Η τελευταία αμοιβή για τους περισσότερους ήταν το Φλεβάρη και η επόμενη πιθανά να είναι το 2021. Οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι του χώρου αδυνατούμε να επιβιώσουμε.
Από την πρώτη στιγμή τα Σωματεία μας επεσήμαναν στην Κυβέρνηση την ανάγκη μέτρων που θα εξασφαλίζουν την επιβίωση όλων μας, την ανάγκη να λάβει υπόψη της τη φύση της καλλιτεχνικής εργασίας. Η Κυβέρνηση αρνείται συστηματικά να μιλήσει ακόμα και τηλεφωνικά στους εκπροσώπους μας και προχωρά σε προπαγανδιστικού τύπου εξαγγελίες που μιλούν για δήθεν επίλυση των προβλημάτων μας.

Να σταματήσουν τώρα η κοροϊδία, οι επικοινωνιακοί τακτικισμοί της Κυβέρνησης και να απαντήσει στα αιτήματα των φορέων μας.
Καλούμε σε κινητοποίηση όλου του χώρου της Τέχνης και του Πολιτισμού με αιτήματα:
Επίδομα ενίσχυσης ύψους 535 ευρώ μηνιαία για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες καλλιτέχνες και εργαζόμενους στο Θέαμα Ακρόαμα και στο χώρο της τέχνης γενικότερα, με επιπλέον ποσό για κάθε παιδί και για όσο διάστημα δεν θα μπορέσουμε να εργαστούμε λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
Άμεση και καθολική ενίσχυση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όσων καλλιτεχνών και εργαζομένων δεν έλαβαν τα 800 ευρώ της πρώτης φάσης στήριξης, αναδρομικά.
Κατάργηση του φόρου Επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες στο χώρο της τέχνης.
Μέτρα στήριξης, όπως επιδότηση ενοικίου, φοροελαφρύνσεις, αναστολή πληρωμής φόρων και δανείων για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού, μισθωτούς, με μπλοκάκι, με εργόσημο, ή όσους εισπράτουν με απόδειξη δαπάνης (τίτλο κτήσης).
Κατοχύρωση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων για όσο διάστημα αξιοποιούνται διαδικτυακές παραγωγές παλιότερες ή και νέες εν μέσω καραντίνας, αλλά και μετά.
Αγορές και αναθέσεις καλλιτεχνικών έργων κάθε είδους τέχνης, καθώς και καλλιτεχνικών υπηρεσιών από το κράτος και τους φορείς του με Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς που δεν θα αποκλείουν τους δημιουργούς – φυσικά πρόσωπα.

EUROKINISSI
Ανακοινώθηκαν από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, τα μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους στον χώρο του Πολιτισμού.

«Από την αρχή η κυβέρνηση είχε μια ολοκληρωμένη στρατηγική» τόνισε η κα Μενδώνη σημειώνοντας πως στα νέα μέτρα στήριξης εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά και οι εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού των οποίων η σύμβαση έληξε έως 29/2/20.
Όπως εξήγησε: «Όλο αυτό το διάστημα μιλάγαμε με τους εργαζόμενους, κάναμε διορθώσεις, ώστε να συμπεριληφθούν όσο γίνεται περισσότεροι [στα μέτρα]».
Ποιοι δικαιούνται το επίδομα των 800€«Έχουμε αποφασίσει δομικές αλλαγές για την ενίσχυση του κλάδου και την προστασία των εργαζόμενων. Αυτές οφείλουμε να τις κάνουμε. Ο στόχος μας ήταν και είναι διπλός από την αρχή. Να κρατηθεί ο πολιτισμός ενεργός, να στηριχθούν δημιουργοί και καλλιτέχνες, επιδότηση εργασίας και όχι ανεργίας. Δεν θέλουμε ένα απολιτιστικό καλοκαίρι το 2020» πρόσθεσε. «Δικαιούχοι των 800 ευρώ είναι όλοι οι εργαζόμενοι που οι συμβάσεις έληξαν πρόωρα», συνέχισε και συμπλήρωσε ότι θα υπάρξει αναδρομική επέκταση των δικαιούχων των 800 ευρώ.
Συγκεκριμένα:
Όσοι απασχολήθηκαν σε περισσότερους του ενός εργοδότη από 15/3/2020 ως 20/4/2020 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας, θα λάβουν τα 800 ευρώ μεταξύ 14 και 15 Μαΐου.
Όσοι από 1/6/2019 ως την 1/3/2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με 6 μεροκάματα τον μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά, θα λάβουν τα 800 ευρώ.
Με ειδική ρύθμιση εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά οι ταξιθέτες του Μεγάρου Μουσικής.
Για όλες τις παραπάνω κατηγορίες, συνεχίζεται η στήριξη και τον Μάιο.
Παράλληλα, αποκάλυψε πως «Οι κλάδοι του τομέα του πολιτισμού έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στα προγράμματα του ΟΑΕΔ για δήμους κλπ ».
Αναφερόμενη στο αναπτυξιακό πακέτο 15 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε στις 2 Απριλίου του 2020 η κυρία Μενδώνη εξήγησε πως αφορά επένδυση στην παραγωγή ταινιών μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, animation, θεατρικών παραστάσεων, μουσικών εκδηλώσεων, εικαστικών, design, gaming, ψηφιακού πολιτισμού. Παράλληλα, ενισχύονται κινηματογραφικές αίθουσες και αγορά βιβλίων.
Από το Αναπτυξιακό Πακέτο 15. εκατ. που ανακοινώθηκε στις 2/4 θα κοιτάξουμε να γίνουν επενδύσεις για τον πολιτισμό, τόνισε.
Ειδικά για τον χώρο του θεάτρου η κα Μενδώνη τόνισε πως «Οι επιχορηγήσεις στα θέατρα δεν θα ζητηθούν πίσω ακόμα κι αν δεν γίνει δυνατό να υλοποιηθούν οι παραστάσεις», ενώ σε σχέση με τα δημοτικά και περιφερειακά θέατρα εξήγησε: «επισπεύσαμε την εκταμίευση της της επιχορήγησής τους και δώσαμε 20.000 ευρώ στο καθένα».
Επιπροσθέτως, το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με τους συνεργαζόμενους φορείς και δήμους θα διοργανώσει 200 μικρά πολιτιστικά δρώμενα σε αρχαιολογικούς χώρους, που αποτιμώνται σε 2 εκατ. ευρώ.
Υποστήριξε πως η «Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που ενεργοποιούν την επανέναρξη του πολιτισμού» αφού όπως είπε «θέλουμε ενεργό πολιτισμό με ασφάλεια».
Η υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε και τη χορήγηση κουπονιού πολιτιστικών παραγωγών λέγοντας πως «αποφασίστηκε χτες και θα είναι 12μηνης ισχύος, για όσους είχαν αγοράσει εισιτήρια για παραστάσεις που δεν έγιναν (αντίστοιχο των τουριστικών κρατήσεων που ακυρώθηκαν)».
Μητρώο Καλλιτεχνών και ΔημιουργώνΑκόμη ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών. Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού, από 13/5 θα λειτουργεί ειδική πλατφόρμα στο ΕΡΓΑΝΗ για την καταγραφή καλλιτεχνών και δημιουργών ανά κλάδο που θα μετεξελιχθεί σε Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών. Επιπλέον προανήγγειλε την άμεση ψήφιση των διατάξεων κατά της πειρατείας.
