«Σπασμένη Πριγκίπισσα»: Η φρίκη της ενδοοικογενειακής βίας μέσα από τις εικόνες της βραβευμένης Valentina Sinis
Μια ζωή βυθισμένη στον πόνο
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Σπασμένη Πριγκίπισσα»: Η φρίκη της ενδοοικογενειακής βίας μέσα από τις εικόνες της βραβευμένης Valentina Sinis

«Σπασμένη Πριγκίπισσα»: Μια από τις νικήτριες του βραβείου φωτογραφίας «Female in Focus», η φωτογράφος Valentina Sinis, αποτυπώνει τη φρίκη της ενδοοικογενειακής βίας.

«Σπασμένη Πριγκίπισσα»: Το διεθνές βραβείο που παρέλαβε η φωτογράφος Valentina Sinis αναγνωρίζει την εξαιρετική συμβολή των γυναικών στη σύγχρονη φωτογραφία.

Η φωτογράφος βραβεύτηκε γιατί μέσω του φακού της αποτυπώνει την απελπισία των γυναικών του Ιρακινού Κουρδιστάν που επιλέγουν να αυτοπυρποληθούν παρά να ζουν καθημερινά την κόλαση στα χέρια των βασανιστών τους.

Η καλλιτέχνης ονόμασε την φωτογραφική της συλλογή «Σπασμένη Πριγκίπισσα» και προσπαθεί να φέρει στο φως της ιστορίες αυτών των γυναικών που μέσω της φωτιάς, ενός πολιτισμικού συμβόλου για τους Κούρδους, ήθελαν να φύγουν από το αδιέξοδο μίας ζωής σε μία καταπιεστική κοινωνία, χωρίς οικονομική και κοινωνική ανεξαρτησία.

Επιλέγουν τον πόνο, επιλέγουν τη φωτιά, για να γλυτώσουν από τη ζωή. Η φωτιά είναι στον πολιτισμό τους ιερή, σημαίνει φως, καλοσύνη και καθαρισμό.

Όπως γράφει η ίδια η Valentina Sinis για την «Σπασμένη Πριγκίπισσα», «Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα. Αλλά πουθενά δεν είναι πιο διαδεδομένο από ό, τι σε κοινωνίες όπου οι θεμελιώδεις αξίες εξακολουθούν να είναι εντελώς πατριαρχικές. Η «Σπασμένη Πριγκίπισσα» είναι η ιστορία των γυναικών στο Ιρακινό Κουρδιστάν που προσπάθησαν να δραπετεύσουν – και να διαμαρτυρηθούν – για την ενδοοικογενειακή βία πυρπολώντας τον εαυτό τους».

«Ενώ η αυτοκτονία μπορεί να συνιστά μια επιλογή για τις γυναίκες, το ερώτημα είναι γιατί οι γυναίκες του Ιρακινού Κουρδιστάν επέλεγαν τον πόνο και την καταστροφή της αυτοπυρπόλυσης. Αυτό είναι που με ανάγκασε να διερευνήσω το φαινόμενο. Η φωτιά έχει ιστορική και πολιτιστική σημασία για τους Κουρδούς: Σημαίνει φως, καλοσύνη και καθαρισμό. Οι Κούρδισσες εκφράζουν την αγάπη τους λέγοντας «Εγώ καίγομαι για σένα!». Ο απόλυτος δείκτης αφοσίωσης και πίστης. Στην αυτοκτονία, η φωτιά γίνεται το δικό τους όχημα κάθαρσης».

«Μέσω της φωτιάς, οι γυναίκες ξεφεύγουν από μια ζωή που τις παγιδεύει σε μια καταπιεστική κοινωνία χωρίς οικονομική ή κοινωνική ανεξαρτησία. Αλλά δεν καταφέρνουν όλες να αυτοκτονήσουν. Όσες επιβιώνουν, ζουν με τρομερές σωματικές ουλές και πιθανώς ακόμη πιο οδυνηρές ψυχολογικές: με λίγη υποστήριξη, βρίσκονται σε ένα μέρος που είναι χειρότερο, με κάποιους τρόπους, από πριν».

«Η γυναικεία πολιτοφυλακή του Κουρδιστάν, οι γυναίκες μαχήτριες, απεικονίζονται στα μέσα ενημέρωσης ως σύμβολο της φεμινιστικής προοδευτικότητας. Αλλά για εκείνες που δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, η διατήρηση των ελευθεριών μπορεί να είναι πολύ δύσκολη. Η αυτοεκπαίδευση έχει γίνει τόσο συνηθισμένη που οι άντρες που θέλουν να απαλλαγούν από τις συζύγους τους είναι γνωστό ότι τις πυροβολούν, χαρακτηρίζοντας τη δολοφονία ως αυτοκτονία».

«Δεδομένου ότι η αυτοκτονία φέρνει ντροπή στην οικογένεια, πολλά καμένα πτώματα μένουν στα αζήτητα και θάβονται χωρίς όνομα. Αποτελούμενη από φωτογραφίες, βίντεο και κείμενο, η «Σπασμένη Πριγκίπισσα» εξερευνά τις ζωές, τα όνειρα, τον πόνο και τις αναμνήσεις αυτών των γυναικών, που επιτέλους φωτίζονται από πραγματικά στοιχεία. Το τελικό αποτέλεσμα που ελπίζω είναι ότι η εργασία λειτουργεί ως καταλύτης για την παροχή καλύτερων ευκαιριών και συνθηκών στις γυναίκες – κάτι που θα απαιτήσει κοινή προσπάθεια από την κουρδική κοινωνία και τη διεθνείς οργανισμούς».

«Άρχισα επίσης να μαζεύω βασικά πρόσωπα που μπορούν να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των επιζώντων σε νέες δεξιότητες και να δημιουργήσω έναν ασφαλή χώρο για να ανακάμψουν και να ανακτήσουν την ελπίδα».

Μπορείτε εδώ να δείτε τη συλλογή της Valentina Sinis, το κείμενο και τις φωτογραφίες με τις ιστορίες αυτών των γυναικών.

Read more