Σοφία Μπεκατώρου: Συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο
«Η Σοφία Μπεκατώρου έσπασε τη σιωπή – ή μάλλον διέλυσε τη συνωμοσία σιωπής»
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σοφία Μπεκατώρου: Συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο

Σοφία Μπεκατώρου: Η χρυσή Ολυμπιονίκης συναντήθηκε σήμερα Δευτέρα 18/01, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σοφία Μπεκατώρου: Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 14.00, μετά από πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η συνάντηση έγινε με αφορμή τα όσα αποκάλυψε η ολυμπιονίκης σχετικά με την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από παράγοντα της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Λίγο μετά τη συνάντησή τους, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε, «Συνάντησα σήμερα μια σπουδαία αθλήτρια, μια γυναίκα με σπάνιο ήθος και ψυχική δύναμη, την ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου. Ήταν μια ελάχιστη αναγνώριση της γενναιότητας και της αξιοπρέπειας με τις οποίες κοινοποίησε την τραυματική εμπειρία της. Μια ελάχιστη ένδειξη όχι συμπαράστασης αλλά συμμετοχής σε μια συνθήκη που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν συχνά οι γυναίκες στον προσωπικό και τον επαγγελματικό τους βίο».

«Στο πρόσωπό της συναντήθηκα με όλες εκείνες τις γυναίκες που κακοποιήθηκαν, λεκτικά ή σωματικά, που τραυματίστηκαν διά βίου από την ηθική βαναυσότητα της σεξουαλικής επιθετικότητας. Όλες εκείνες που φέρουν το τραύμα τους σιωπηλά επί χρόνια, μη τολμώντας να το καταγγείλουν, επειδή ενδόμυχα γνωρίζουν ότι θα αντιμετωπιστούν στην καλύτερη περίπτωση με οίκτο ή καχυποψία και στη χειρότερη με περιφρόνηση, με χλεύη, ακόμα και με κοινωνικό στιγματισμό. Όλες εκείνες που υποφέρουν από τις ψυχολογικές επιπτώσεις μιας τέτοιας επώδυνης εμπειρίας, καταρρακωμένες από τη ντροπή και την ταπείνωση, κατασπαραγμένες από την ενοχή λες και οι ίδιες ευθύνονται γι’ αυτό που τους συνέβη, καταδικασμένες εσαεί στον φόβο, στην απέχθεια για το σώμα τους, στη χαμηλή αυτοεκτίμηση».

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στήριξε την απόφαση της αθλήτριας να μιλήσει εκφράζοντας την ελπίδα ότι είναι μια αρχή για να σπάσει η σιωπή γενικότερα. «Η Σοφία Μπεκατώρου έσπασε τη σιωπή – ή μάλλον διέλυσε τη συνωμοσία σιωπής στην οποία εμπλέκονται όσοι γνωρίζουν και δεν μιλούν, όσοι ανακαλύπτουν, δήθεν έκπληκτοι, τα επαίσχυντα μυστικά εκείνων που εκμεταλλεύονται το κύρος τους και καταχρώνται την εξουσία τους σε βάρος των γυναικών που εξαρτώνται απ’ αυτούς επαγγελματικά, κοινωνικά, ακόμη και οικογενειακά. Εύχομαι η γενναία αποκάλυψή της να πνεύσει σαν ορμητικός άνεμος και να σαρώσει κάθε υποκρισία και κάθε απόπειρα συγκάλυψης».

Η ανάρτηση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στον λογαριασμό της στο Facebook.

Συνάντησα σήμερα μια σπουδαία αθλήτρια, μια γυναίκα με σπάνιο ήθος και ψυχική δύναμη, την ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου….

Δημοσιεύτηκε από Katerina Sakellaropoulou στις Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

Τη στήριξή τους στην Ολυμπιονίκη έχει εκφράσει σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος τις τελευταίες ημέρες, ενώ την Τετάρτη η αθήτρια θα βρεθεί ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα προκειμένου να καταθέσει όσα έχει δημοσίως καταγγείλει.

Με ανάρτησή του στο Facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την συμπαράστασή του στην ολυμπιονίκη, μετά τις αποκαλύψεις για το περιστατικό σεξουαλικής βίας που υπέστη. Ο κος Μητσοτάκης επισήμανε πως προχώρησε σε επικοινωνία με την Σοφία Μπεκατώρου, ενώ υποστήριξε πως η αθλήτρια «ανοίγει δρόμους» με την ενέργεια αυτή.

«Μιλάμε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε» σημειώνει, ενώ ενθαρρύνει την προσπάθεια για πάταξη ανάλογων φαινομένων.

«Η απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου να καταγγείλει με τόλμη τη σεξουαλική βία που υπέστη ως έφηβη αθλήτρια αποτελεί πράξη με βαρύ κοινωνικό φορτίο. Κίνηση που αφυπνίζει συνειδήσεις, παράγοντας θετικό παράδειγμα. Και κινητοποιεί ώριμα την ευαισθησία των δυνάμεων της προόδου στον τόπο μας.

Η Πολιτεία διαθέτει το νομικό οπλοστάσιο του Κράτους Δικαίου το οποίο και οφείλει να εξαντλήσει. Έχει επίσης δομές που βοηθούν να κλείνουν τα τραύματα από τέτοιου είδους εγκλήματα. Είναι κρίσιμο, όμως, σε αυτή την αποστολή να βρίσκει καθημερινό συμπαραστάτη της και τον κάθε Έλληνα.

Η Σοφία έσπασε με γενναιότητα την αλυσίδα του φόβου και της σιωπής, δείχνοντας τον δρόμο ώστε το στίγμα της ενοχής να περάσει από το θύμα στον θύτη. Έγινε, έτσι, και μια Ολυμπιονίκης της Eυθύνης, στο όνομα όλων: Γυναικών και ανδρών, παιδιών και εφήβων, μέσα και έξω από την οικογένεια.

Μίλησα προσωπικά με την πρωταθλήτριά μας για εκείνη την οδυνηρή εμπειρία. Που εκείνη δεν την “θυμήθηκε” τώρα, αλλά δεν την ξέχασε ποτέ. Όπως κανείς δεν πρέπει να ξεχνά. Αλλά να αντιδρά. Γι’ αυτό και είμαι δίπλα της. Όχι μόνο ως πρωθυπουργός. Αλλά και ως σύζυγος, πατέρας και απλός πολίτης.

Είναι καιρός να ξεριζωθεί η εξουσιαστική βία εναντίον όποιου βρεθεί σε μία αδύναμη θέση. Είναι μάστιγα που υπονομεύει τα θεμέλια του πολιτισμού μας. Ας κάνουμε, λοιπόν, όλοι το πρώτο βήμα της Σοφίας: Μιλάμε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε. Ώστε το φως της αλήθειας να κάψει για πάντα το έγκλημα που ζει στο σκοτάδι», καταλήγει η ανάρτηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν από τους πρώτους πολιτικούς αρχηγούς, αν όχι ο πρώτος που τοποθετήθηκε όσον αφορά στην καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, ενώ το τμήμα Αθλητισμού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προχώρησε σε ανακοίνωση σχετική με το συμβάν.

Ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετήθηκε με ανάρτησή του στο Instagram το βράδυ της Παρασκευής, απαντώντας και στο πρώτο κύμα “στοχοποίησης” της Σοφίας Μπεκατώρου, μετά την καταγγελία της, ειδικά σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αναφέροντας: «Η έμφυλη βία έχει τα θεμέλιά της στην αντιστροφή της ευθύνης και στη σιωπή του θύματος. Η γυναίκα από θύμα, μετατρέπεται σε κατηγορούμενη. Όταν μια γυναίκα μιλάει είναι σπουδαίο. Σπάμε τη σιωπή».

Read more