Σκωτία: Δωρεάν προϊόντα περιόδου για όλες τις γυναίκες – Γίνεται νόμος του κράτους
Μια σημαντική ημέρα για τις γυναίκες της Σκωτίας
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σκωτία: Δωρεάν προϊόντα περιόδου για όλες τις γυναίκες – Γίνεται νόμος του κράτους

Σκωτία: Μια τετραετής καμπάνια φτάνει αισίως στο τέλος της.

Σκωτία: Την Τρίτη 24 Νοεμβρίου, ο νόμος «περί προϊόντων περιόδου (ελεύθερη παροχή)» πέρασε στο τελικό στάδιο της ψήφισής του, σηματοδοτώντας μαι καινούρια μέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.

Η Βουλή ψήφισε τη δωρεάν και καθολική χορήγηση προϊόντων περιόδου πρώτη στον αγώνα της καταπολέμησης της «φτώχειας της περιόδου». Γίνεται έτσι η πρώτη χώρα που θίγει νομικά το ζήτημα, δείχνοντας τον δρόμο στις υπόλοιπες χώρες. Στη Σκωτία 1 στις 5 γυναίκες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην οικονομική επιβάρυνση των προϊόντων περιόδου. Ένας κύκλος περιόδου κοστίζει σε κάθε γυναίκα περίπου 13 στερλίνες για τα βασικά.

Τα αποτελέσματα της ανεξάρτητης οργάνωσης «Women for Independence» δείχνουν ότι μία στις πέντε γυναίκες δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στη συγκεκριμένη οικονομική επιβάρυνση. Αυτό είναι πλέον παρελθόν για τις γυναίκες που ζουν στη Σκωτία, καθώς ο νέος νόμος υποχρεώνει την δωρεάν διάθεση προϊόντων υγιεινής σε όλες τις γυναίκες. Κάθε δήμος υποχρεούται να τηρήσει το νέο διάταγμα, εξοπλίζοντας όλες τις δημόσιες εγκαταστάσεις – μεταξύ των οποίων κυρίως σχολεία, γυμνάσια Πανεπιστήμια – με τα απαραίτητα είδη.

Η Monica Lennon, είναι η γυναίκα πίσω από την ιδέα που ξεκίνησε ως εκστρατεία το 2016 και κατέληξε σε νομοσχέδιο το 2020. «Είναι μια υπερήφανη ημέρα για τη Σκωτία. Η διαφορά για τις ζωές των γυναικών και των κοριτσιών θα είναι τεράστια. Έχει αλλάξει δραματικά ο τρόπος με τον οποίο συζητούμε για την έμμηνο ρύση στη δημόσια σφαίρα. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, δεν είχε γίνει η παραμικρή συζήτηση για την περίοδο στο Holyrood (η Βουλή της Σκωτίας)», ανέφερε η υπεύθυνη του τομέα υγείας του Εργατικού Κόμματος της Σκωτίας.

Το κοινωνικό φαινόμενο της «φτώχειας της περιόδου» απασχολεί τις γυναίκες χαμηλότερων εισοδημάτων η νομική κατοχύρωση από το κράτος του βασικού αυτού ανθρώπινου δικαιώματος δείχνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν θέματα ταμπού που έχουν να κάνουν με τις βασικές μας λειτουργίες.

Η περίοδος συνοδεύεται από πολλά ταμπού και όχι δεν είναι ντροπή. Η εμμηνορροϊκή υγιεινή είναι δικαίωμά όλων των γυναικών.

«Η Σκωτία δεν θα είναι η τελευταία χώρα που θα καταστείλει την «φτώχεια την περιόδου στην ιστορία, αλλά είχαμε την ευκαιρία να είμαστε η πρώτη», ανέφερε η Monica Lennon.

Στον δρόμο που χάραξε η Σκωτία λοιπόν….

Read more

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος: «Ο καλύτερος φόρος τιμής είναι η δημιουργία ενός κόσμου ισότητας, δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας»

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορονοϊός: Ποιες μάσκες πρέπει να φοράμε για την προστασία από τις μεταλλάξεις του ιού [pics]

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παιανία: Βρέθηκε σε καλή κατάσταση ταφικό μνημείο με δύο γυναικείες μορφές [pics]

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σταδιακή άρση των μέτρων σε μετακινήσεις και σχολεία - Ποια μέτρα χαλαρώνουν

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λάρυ Κινγκ: Πέθανε ο θρυλικός αμερικανός παρουσιαστής - Είχε νοσήσει από κορονοϊό

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Άνοιγμα σχολείων: Λευκός καπνός από λοιμωξιολόγους για την επιστροφή των μαθητών σε Γυμνάσια και Λύκεια

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σοφία Μπεκατώρου: «Όταν τελείωσε συνειδητοποίησα ότι με είχε βιάσει» - Απαντά γιατί μίλησε τώρα [vid]

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Σοφία Μπεκατώρου κατέθεσε σήμερα και αναφέρθηκε σε ακόμη μία κοπέλα που έπεσε θύμα βιασμού πρόσφατα [vid]