
Sanna Marin: Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας παίρνει θέση υπέρ των τρανς ατόμων
Sanna Marin: Μιλά για τη μεταρρύθμιση της Trans Act και για το δικαίωμα των τρανς ατόμων να αυτοπροσδιορίζονται.
Sanna Marin: Η πρωθυπουργός προωθεί νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της αμφιλεγόμενης Trans Act, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα τρανς άτομα να αυτοπροσδιορίζονται νόμιμα.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν βλέπει τις τρανς γυναίκες ως γυναίκες, η Marin απάντησε: «Δεν είναι δουλειά μου να προσδιορίζω τους ανθρώπους. Είναι δουλειά του κάθε ατόμου να προσδιορίζει τον εαυτό του».
Η αμφιλεγόμενη Trans Act απαιτεί από τους τρανς ανθρώπους να υποβληθούν σε μακροχρόνιες εξετάσεις ψυχικής υγείας και επιβάλει στείρωση για να αποκτήσουν νόμιμη αναγνώριση φύλου. Το 2017, ένα νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της πράξης απέτυχε λόγω έλλειψης υποστήριξης από βουλεύτριες/τές. Μόνο 8 από τα 17 μέλη της επιτροπής υποστήριξαν το νομοσχέδιο.

Ένα νέο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της πράξης θα τεθεί στο κοινοβούλιο το επόμενο έτος. Για πρώτη φορά, και τα πέντε κόμματα του συνασπισμού τάσσονται υπέρ της μεταρρύθμισης.
Όπως ανέφερε η Marin, «Η Φινλανδία είχε για πάντα κυβερνήσεις συνασπισμού. Έτσι, έχουμε συνηθίσει να προσπαθούμε να κάνουμε συμβιβασμούς και να προσπαθούμε να βρούμε συναινετικές λύσεις μεταξύ διαφορετικών κομμάτων».
Ακτιβιστές πιέζουν και τη Sanna Marin όπως και άλλους πρωθυπουργούς για τη μεταρρύθμιση του Trans Act εδώ και χρόνια. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε το 2017 ότι η απαίτηση στείρωσης για να αλλάξουν οι άνθρωποι τη νόμιμη αναγνώριση φύλου ήταν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, η φινλανδική κυβέρνηση επέλεξε να μην εφαρμόσει τις συστάσεις τους.
Τα τελευταία 10 χρόνια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και πολλές θυγατρικές του ΟΗΕ ζήτησαν «εξάλειψη της αναγκαστικής, καταναγκαστικής και άλλης ακούσιας αποστείρωσης».
Ο Sakris Kupila, ένας τρανς ακτιβιστής, στερήθηκε τη νομική αναγνώριση φύλου αφού αρνήθηκε την αναγκαστική στείρωση. Διεξήγαγε μάλιστα, μια διεθνή εκστρατεία για τη μεταρρύθμιση του Trans Act με την υποστήριξη της Διεθνούς Αμνηστίας.
