Ruth Bader Ginsburg: Πέθανε η δικαστής-σύμβολο, η «Απόλυτη Ντίβα» της Αμερικανικής Δικαιοσύνης
«Οι γυναίκες ανήκουν σε όλα τα κέντρα όπου παίρνονται οι αποφάσεις»
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ruth Bader Ginsburg: Πέθανε η δικαστής-σύμβολο, η «Απόλυτη Ντίβα» της Αμερικανικής Δικαιοσύνης

Ruth Bader Ginsburg: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών η υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών που είχε συγκρουστεί και με τον πρόεδρο Τραμπ.

Ruth Bader Ginsburg: Η Δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Παρασκευής μετά από μάχη τεσσάρων χρόνων με τον καρκίνο στο πάγκρεας.

Ανυποχώρητη υπέρμαχος των γυναικείων δικαιωμάτων, η Ginsburg αποτέλεσε έμπνευση για πολλές νεαρές γυναίκες που ασχολήθηκαν και συνεχίζουν να ασχολούνται με την πολιτική, όχι μόνο στην Αμερική, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Κατάφερνε να μένει πιστή στις απόψεις της και να αντιτίθεται σε ό,τι πήγαινε κόντρα στο θεσμό της δημοκρατίας.

Η δικαστής ήταν μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από το 1993, όπου είχε διοριστεί από τον Μπιλ Κλίντον. Την ανακοίνωση του θανάτου της έκανε το κορυφαίο όργανο του αμερικανικού συστήματος δικαιοσύνης.

Με τον θάνατό της, ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα μπορέσει να διευρύνει τη συντηρητική πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο, διορίζοντας το τρίτο κατά σειρά μέλος του κατά τη διάρκεια της θητείας του και μετατρέποντας την υπάρχουσα πλειοψηφία 5 έναντι 4. Έτσι θα μπορέσει να μετακινήσει το Ανώτατο Δικαστήριο ακόμα πιο «κοντά» του μέχρι να διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές.

Η δικαστής πέθανε στην κατοικία της στην Washington, έχοντας στο πλευρό της την οικογένειά της και όσους αγαπούσε, μετά από επιπλοκές του μεταστατικού καρκίνου στο πάγκρεας, από τον οποίο και έπασχε. Η κηδεία της θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο στο Εθνικό Νεκροταφείο Αρλινγκτον, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δικαστηρίου, στην οποία δεν διευκρινίζεται η ημερομηνία.

Η Ruth Bader Ginsburg ήταν η μεγαλύτερη σε ηλικία Δικαστής και η δεύτερη γυναίκα που κατέλαβε τη θέση αυτή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αμερικής, όπου και υπηρέτησε για 27 ολόκληρα χρόνια. «Το Έθνος μας έχει χάσει έναν Νομικό ιστορικού επιπέδου», δήλωσε ο Chief Justice, John Roberts, «Στο Ανώτατο Δικαστήριο χάσαμε μία αγαπητή συνάδελφο. Θρηνούμε, αλλά με σιγουριά ότι οι μελλοντικές γενιές θα θυμούνται την Ruth Bader Ginsburg όπως την γνωρίζαμε εμείς -μία ακούραστη και αποφασιστική πρωταθλήτρια της δικαιοσύνης».

H  Ruth Bader Ginsburg -RBG-  όπως ήταν το ακρωνύμιο της, πάλεψε σθεναρά ενάντια στον κατάφωρο σεξισμό καθ ‘όλη τη διάρκεια της καριέρας της. Από τις πιο σημαντικές υπερασπίστριες της ισότητας των φύλων, έλεγε χαρακτηριστικά ότι η «γυναικεία φωνή» θα ακουστεί αληθινά όταν στις εννέα έδρες του Ανώτατου Δικαστηρίου, «υπάρχουν εννέα γυναίκες».

Το πρόσωπο και η δράση της συνδέθηκαν στενά με τη γυναικεία χειραφέτηση ενώ δημιούργησε αρκετούς εχθρούς στον συντηρητικό άξονα των Ρεπουμπλικάνων. Το όνομα της πήρε σιγά σιγά έναν χαρακτήρα «rock star», μιας ηρωίδας της σύγχρονης κουλτούρας, παρ’ όλο που η ίδια διατήρησε ένα χαμηλών τόνων προφίλ.

Η επιτυχημένη ιστορία της Ginsburg

Η Γκίνσμπεργκ, γεννήθηκε το 1933 στο Μπρούκλιν, παιδί φτωχής οικογένειας, από Εβραίους γονείς. Έγραψε στα 13 της χρόνια την πρώτη της νομική έκθεση για τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στα πανεπιστήμια Cornell και μετέπειτα Columbia, από όπου πήρε το πτυχίο της. Το 1957 αποτέλεσε μία από τις μόλις εννιά γυναίκες φοιτήτριες της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard, ανάμεσα σε πεντακόσιους άντρες του τμήματος.

Η πρώτη της επιτυχία όσον φορά στα γυναικεία δικαιώματα ήρθα το 1971 όταν σημείωσε το πρώτο επιτυχημένο επιχείρημά της ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Υπέβαλε το βασικό brief στην υπόθεση “Reed v Reed”, στο οποίο εξέτασε αν οι άνδρες θα μπορούσαν να προτιμηθούν αυτόματα σε σχέση με τις γυναίκες ως συμβολαιογράφοι. «Τα τελευταία χρόνια, έγινε μια επανεκτίμηση της θέσης των γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε στο brief. «Παρακινημένοι από φεμινιστές και των δύο φύλων, τα δικαστήρια και τα νομοθετικά σώματα έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν την επιθυμία των γυναικών για πλήρη ένταξη στον τομέα της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της ίσης προστασίας των νόμων».

Το δικαστήριο συμφώνησε με την Ginsburg, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που το Ανώτατο Δικαστήριο κατέβαλε νόμο εξαιτίας της διάκρισης λόγω φύλου.

Η Ruth ήταν μητέρα, σύζυγος και πάνω από όλα σκληρά εργαζόμενη για τη διαμόρφωση του νομικού πλαισίου για τα δικαιώματα των γυναικών. Συγκρούστηκε ανοιχτά πολλές φορές για τα πιστεύω της, ενώ δεν δίστασε να εκφράσει την έντονη ανησυχία της για τον τωρινό πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, χαρακτηρίζοντάς τον «απατεώνα».

Υπήρξε ενεργή σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής παρά την έντονη ενασχόληση της με τα κοινά, στην τέχνη και τη μόδα.

Ήταν εκπληκτικά δημοφιλής στις ΗΠΑ, κάτι ιδιαίτερα σπάνιο για οποιοδήποτε μέλος του εννεαμελούς Ανώτατου Δικαστηρίου και απέκτησε το status ενός pop icon για αυτό και ονομάστηκε «Notorious R.B.G.».

Το πνεύμα της γυναίκας-συμβόλου του 21ου αιώνα, το πρόσωπο της οποίας κοσμεί και την κούπα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα παραμένει ζωντανό όσο υπάρχουν γυναίκες που θα εμπνέονται από τους αγώνες της.

«Speak your mind even if your voice shakes»…

Read more