Πύργος του Άιφελ: Ανοίγει και πάλι το σήμα κατατεθέν του Παρισιού – Τα μέτρα λόγω κορονοϊού
Με μάσκες και όχι στην κορυφή η προσβαση στο διάσημο αξιοθέατο
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πύργος του Άιφελ: Ανοίγει και πάλι το σήμα κατατεθέν του Παρισιού – Τα μέτρα λόγω κορονοϊού

Πύργος του Άιφελ: Το τοπόσημο του Παρισιού ανοίγει στις 25 Ιουνίου αλλά με περιοριστικά μέτρα.

Πύργος του Άιφελ: Ο Πύργος του Άιφελ θα ξανανοίξει για το κοινό την 25η Ιουνίου, με τους επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν μονάχα έως τον 2ο όροφο, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τις σκάλες και φορώντας υποχρεωτικά μάσκα, από την ηλικία των 11 ετών και πάνω, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία εκμετάλλευσης του διάσημου μνημείου.

People with protective masks walk in front of the Eiffel Tower in Paris on March 9. The new coronavirus has had an impact on international travel.

«Έπειτα από 3 μήνες κλεισίματος λόγω της πανδημίας της Covid-19, ήτοι το μεγαλύτερο σε διάρκεια κλείσιμο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Πύργος του Άιφελ θα ξανανοίξει τις πόρτες του για το κοινό την 25η Ιουνίου του 2020, στις 10.00 το πρωί», επισημαίνεται στον ιστότοπό του, όπου διευκρινίζεται πως ο αριθμός των επισκεπτών θα είναι περιορισμένος στον περιβάλλοντα χώρο και τους ορόφους.

«Η κορυφή θα παραμείνει κλειστή προς το παρόν για να αποφευχθεί οποιαδήποτε κατάσταση συγχρωτισμού στα ασανσέρ που οδηγούν από τον 2ο όροφο στην κορυφή, τα οποία είναι μικρότερα», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η γαλλική κυβέρνηση άρχισε τη χαλάρωση των μέτρων καραντίνας από τα μέσα Μαΐου. Τα Ανάκτορα των Βερσαλλιών άνοιξαν εκ νέου την 6η Ιουνίου, ενώ το μουσείο του Λούβρου θα υποδεχθεί ξανά επισκέπτες από την 6η Ιουλίου.

Λίγα στοιχεία

Ο πύργος του Άιφελ είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης του Παρισιού. Κατασκευάστηκε το 1889 από τον μηχανικό Γουστάβο Άιφελ και σήμερα αποτελεί ένα από τα γνωστότερα κτίρια στον κόσμο. Με ύψος 324 μέτρα (300 χωρίς την κεραία) ήταν το πιο ψηλό κτίριο στον κόσμο μέχρι που το ξεπέρασε το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ της Νέας Υόρκης το 1931. Έχει βάρος 10.000 τόνους και η κατασκευή του είναι τόσο σταθερή, ώστε παρεκκλίνει μόλις έως 7,5 εκατοστά με σφοδρό άνεμο.

Έχει τρία επισκέψιμα επίπεδα, καθένα προσβάσιμο με σκάλες ή με ανελκυστήρα. Για την άνοδο μέχρι το πρώτο επίπεδο χρειάζονται 302 βήματα (το ίδιο και για το δεύτερο). Το τρίτο και μεγαλύτερο επίπεδο είναι προσβάσιμο μόνο με τον ανελκυστήρα. Τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο επίπεδο διαθέτουν εστιατόριο.

Κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1887 και 1889 ως είσοδος για την διεθνή έκθεση Universell αλλά και επ`ευκαιρία της εκατονταετούς επετείου της Γαλλικής Επανάστασης. Συνολικά 300 εργάτες ένωσαν 18.038 κομμάτια σφυρήλατου σιδήρου παρασκευασμένου σε φούρνους puddling με 2,5 εκατομμύρια πριτσίνια, με μια στατική μελέτη του Maurice Koechlin.

Ο Άιφελ βοήθησε τους μηχανικούς Émile Nouguier και Maurice Koechlin και τον αρχιτέκτονα Stephen Sauvestre. Ο κίνδυνος ατυχήματος ήταν μεγάλος καθώς, σε αντίθεση με σύγχρονους ουρανοξύστες, ο πύργος ήταν σε ανοιχτό πλαίσιο, χωρίς κανέναν ενδιάμεσο όροφο εκτός από δύο πλατφόρμες.

Ωστόσο επειδή ο Άιφελ είχε λάβει προληπτικά μέτρα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των κινητών ικριωμάτων, προστατευτικών κιγκλιδωμάτων και διαχωριστικών πλεγμάτων, μόνο ένας άνθρωπος πέθανε. Ο πύργος εγκαινιάστηκε στις 31 Μαρτίου 1889 και άνοιξε για το κοινό στις 6 Μαΐου 1889.

Ο πύργος επικρίθηκε πολύ από το κοινό όταν κατασκευάστηκε, καθώς πολλοί είχαν την άποψη πως ήταν αντιαισθητικός. Οι καθημερινές εφημερίδες γέμισαν με οργισμένες επιστολές από την καλλιτεχνική κοινότητα του Παρισιού.

Read more