ΠΟΥ: Ανακοίνωσε την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας από την Αφρική – «Μια καταπληκτική νίκη»
«Εξαλείφθηκε η πολιομυελίτιδα από την Αφρική, μια καταπληκτική νίκη»
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΟΥ: Ανακοίνωσε την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας από την Αφρική – «Μια καταπληκτική νίκη»

ΠΟΥ: Για απελευθέρωση μίλησε κατά την ανακοίνωση της είδησης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

ΠΟΥ: Η ανακάλυψη του εμβολίου της πολιομυελίτιδας πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του 1950.

Η ασθένεια μέχρι τότε ήταν ήταν ενδημική σε όλο τον κόσμο. Αμέσως μετά την ανακάλυψη του εμβολίου, οι πιο πλούσιες χώρες απέκτησαν αμέσως πρόσβαση σε αυτό, όμως η Ασία και η Αφρική παρέμειναν για καιρό εστίες της ασθένειας.

Ο ΠΟΥ το 1988 είχε καταγράψει 350.000 κρούσματα σε όλο τον κόσμο και περισσότερα από 70.000 στην Αφρική το 1996. Σήμερα επιβεβαίωσε ότι ο ιός της πολιομυελίτιδας εξαλείφθηκε από την αφρικανική ήπειρο.

Τα τελευταία κρούσματα είχαν εμφανιστεί τέσσερα χρόνια πριν, στη βορειοανατολική Νιγηρία, μια περιοχή όπου μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ. «Χάρη στις προσπάθειες που κατέβαλαν οι κυβερνήσεις, το ιατρικό προσωπικό και οι κοινότητες, σώθηκαν περισσότερα από 1,8 εκατομμύριο παιδιά» από αυτή την ασθένεια, ανέφερε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.

«Είναι μια καταπληκτική νίκη, μια απελευθέρωση», τόνισε ο δρ Τούνζι Φούνσο της επιτροπής Πολιομυελίτιδας Νιγηρίας του Διεθνούς Ροταριανού Ομίλου. «Εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια αντιμετωπίζουμε αυτή την πρόκληση. Το να πω ότι είμαι χαρούμενος είναι λίγο!», πρόσθεσε ο γιατρός αυτός που έχει αφιερώσει τη ζωή του στον σκοπό αυτό.

Η πολιομυελίτιδα είναι μια μολυσματική ασθένεια που πλήττει κυρίως τα παιδιά, επηρεάζοντας τον νωτιαίο μυελό τους, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει μη αναστρέψιμη παράλυση. Χάρη σε μια εκτεταμένη εκστρατεία εμβολιασμού και σημαντικές οικονομικές προσπάθειες η πολιομυελίτιδα έχει περιοριστεί και παραμένει ενδημική μόνο σε δύο χώρες: το Αφγανιστάν, με 29 κρούσματα φέτος, και το Πακιστάν, με 58.

Photo by Trevor Cole on Unsplash

Read more