Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία: Σταδιακό άνοιγμα – Παράταση της σχολικής χρονιάς
Το άνοιγμα των σχολείων προβληματίζει την κυβέρνηση
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία: Σταδιακό άνοιγμα – Παράταση της σχολικής χρονιάς

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία: Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως η παράταση της σχολικής χρονιάς είναι το πιθανότερο σενάριο που επικρατεί αυτή τη στιγμή ενώ και η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία: Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιθυμεί να ανοίξουν όλα τα σχολεία, κάτι όμως που δεν βρίσκει σύμφωνο το Μέγαρο Μαξίμου που φέρεται να διαφωνεί με το άνοιγμα όλων των σχολείων, συντασσόμενο με την άποψη των λοιμωξιολόγων. «Όχι πέραν του τέλους Ιουνίου κι έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς νωρίτερα, αλλά όχι για όλες τις βαθμίδες» , δήλωσε σε συνέντευξή της στο OPEN η υπουργός Παιδείας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την άλλη,στο τελευταίο του διάγγελμα είχε πει ότι: «…τα σχολεία θα αρχίσουν να ανοίγουν με προσεκτικά βήματα» ενώ σε πρόσφατη συνέντευξή του είπε ότι παρά τις αντίθετες εισηγήσεις από υπουργούς του αποφάσισε μόνος του το κλείσιμο των σχολείων. Από το Ινστιτούτο Παιδείας έχει ζητηθεί από το υπουργείο να δοθούν κατευθύνσεις για «την απολύτως αναγκαία ύλη που πρέπει να διδαχθούν οι μαθητές για να προαχθούν στην επόμενη τάξη», ενώ αναφερόμενη στα πανεπιστήμια ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να βιαστούν να επιστρέψουν οι φοιτητές στα αμφιθέατρα καθώς αποδίδει «εξαιρετικά η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Το 96% καλύπτεται, δεν καλύπτονται τα κλινικά εργαστήρια. Βασική μας προτεραιότητα είναι τα κλινικά εργαστήρια και πώς και πότε θα διεξαχθούν οι εξετάσεις εξαμήνου».

Τα επικρατέστερα σενάρια

Σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια, είτε θα πρέπει να καθίσουν ξανά στα θρανία μόνον οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, προκειμένου να προετοιμαστούν για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις που θα διεξαχθούν οριστικά εντός του τελευταίου 10ημέρου του Ιουνίου, είτε τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν σταδιακά – διαδοχικά, δηλαδή, έως τα τέλη Μαΐου – πρώτα τα Γυμνάσια και μετά τα Δημοτικά. Στο δεύτερο σενάριο, οι μαθητές θα επιστρέφουν στις σχολικές μονάδες κατά «κύματα» ώστε το πρώτο διάστημα να μπορούν να τηρούνται όλοι οι κανόνες για την υγεία μαθητών και καθηγητών, ενώ δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν ειδικές συνθήκες μέσα στις τάξεις, όπως να υπάρχουν – όπου είναι εφικτό – αποστάσεις μεταξύ των μαθητών.

Όλα αυτά αναμένεται να συζητηθούν και σήμερα σε κυβερνητική σύσκεψη ενώ τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν οι τελικές αποφάσεις. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει τονίσει ότι στόχος είναι οι πανελλαδικές να έχουν ολοκληρωθεί έως τα μέσα Ιουλίου ενώ για το άνοιγμα των σχολείων, όπως έχει πει, θα δοθεί προτεραιότητα στους μαθητές της Γ΄ λυκείου.

Οι ημερομηνίες των πανελλαδικών

«Από τα μέσα Ιουνίου και μετά, οποιαδήποτε ημερομηνία για τις πανελλαδικές είναι πιθανή» τόνισε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη μιλώντας στο MEGA. Οι μαθητές της Γ΄ λυκείου, τόνισε, γνωρίζουν την ύλη που θα εξεταστούν, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι οι εξετάσεις θα γίνουν, ίσως με έναν τρόπο διαφορετικό με γνώμονα την προστασία της υγείας των μαθητών. «Θα ακολουθήσουμε πλήρως τις υποδείξεις των ειδικών. Η Γ΄ λυκείου αποτελεί προτεραιότητα. Η επάνοδος στα σχολεία θα γίνει με γνώμονα την προστασία της υγείας των παιδιών αλλά και των καθηγητών».

Η κ. Ζαχαράκη υπογράμμισε ότι στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι πανελλαδικές στα μέσα Ιουλίου ενώ αναφορικά με τις προαγωγικές εξετάσεις τόνισε πως εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα. Προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή – όπως είπε – είναι οι μαθητές της Γ΄ λυκείου που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές αλλά και η ομαλή μετάβαση των μαθητών όλων των υπόλοιπων τάξεων στην επόμενη σχολική χρονιά.

Για το αν νοσήσει κάποιο παιδί από κορονοϊό

Η υπουργός σχολίασε και την πιθανότητα να νοσήσει κάποιος μαθητής από κορονοϊό σε σχέση με τις εξετάσεις. «Υπάρχει μέριμνα για επαναληπτικές (σ.σ.: πανελλήνιες) εξετάσεις τον Σεπτέμβριο, όπως υπάρχει ήδη». Για φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών παρέπεμψε στις επίσημες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ενώ για τις εξετάσεις στα ξενόγλωσσα πτυχία τόνισε ότι «έχουν γίνει ανακοινώσεις ήδη από τους ίδιους τους οργανισμούς». Η υπουργός πρόσθεσε ότι θα υπάρξει μέριμνα για τα σχολικά λεωφορεία, τα ενοίκια των φοιτητών, τα χρήματα που έχουν δοθεί για εκδρομές, τα ιδιωτικά δίδακτρα κι όλα τα θέματα που αφορούν στο σύστημα της εκπαίδευσης.

Read more