Πότε ανοίγουν τα σχολεία: Η ημερομηνία για τη νέα σχολική χρονιά – Με ποιόν τρόπο θα επιστρέψουν οι μαθητές [vid]
Το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει κανονικά στις 7 Σεπτεμβρίου
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πότε ανοίγουν τα σχολεία: Η ημερομηνία για τη νέα σχολική χρονιά – Με ποιόν τρόπο θα επιστρέψουν οι μαθητές [vid]

Πότε ανοίγουν τα σχολεία: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε την 7η Σεπτεμβρίου ως ημέρα έναρξης των σχολείων.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία:  Η κυβέρνηση προβληματίζεται από την πρόταση των λοιμωξιολόγων, να μην ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου, όπως είχε αρχικά αποφασιστεί.

Οι επιστήμονες ζητούν να ανοίξουν τα σχολεία προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, και αφού βεβαίως υπάρξει μια καλύτερη εικόνα από το μέτωπο των κρουσμάτων. Το υπουργείο Παιδείας δεν επιθυμεί την αναβολή της έναρξης της σχολικής χρονιάς, ωστόσο, είναι σίγουρο ότι θα αναθεωρήσει αν τα κρούσματα του κορονοϊού εκτιναχθούν.

Όπως ανέφερε, ο κ. Πέτσας μιλώντας στο Open «Στις 7 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η σχολική χρονιά. Θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις ίδιες προκλήσεις. Να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής και προστασίας. Να τηρούμε τις αποστάσεις. Να πλένουμε τα χέρια μας και να φοράμε τη μάσκα μας και αυτό θα μας προστατέψει από τη διασπορά του κορονοϊού» είπε χαρακτηριστικά και έκανε το δικό του σχόλιο αναφορικά με τις εισηγήσεις των ειδικών για μετάθεση της έναρξης κατά δύο εβδομάδες:«Οσοδήποτε και αν αναβάλλεται η λήψη δύσκολων αποφάσεων δεν αλλάζει το αποτέλεσμα» σημείωσε και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση εργάζεται για τον περιορισμό των κρουσμάτων».

Άφησε, ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο για τοπικά lockdown.

Στη συνέχεια, ο κ. Πέτσας απευθύνθηκε στον γενικό γραμματέα της ΟΛΜΕ, Βαγγέλη Μπουντουλούλη, αναφέροντας πως λέει ανακρίβειες για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ είχε μιλήσει για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σημειώνοντας ότι: «Κανένας δεν ήταν ικανοποιημένος ούτε οι εκπαιδευτικοί, ούτε οι γονείς από την εφαρμογή της εκπαίδευσης αυτής καθώς επικρατούσε μια κατάσταση άναρχη. Όποιος ήθελε παρακολουθούσε, έμπαινε ή δεν έμπαινε ενώ δεν είχαν όλοι οι μαθητές πρόσβαση σε ίντερνετ και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Αν εφαρμοστεί όπως εφαρμόστηκε θα έχουμε τα ίδια προβλήματα».

Ποια είναι τα δύο σενάρια

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μπορεί να έκανε γνωστή την ημερομηνία που θα επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία τους, ωστόσο δεν ανέφερε με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό. Πάντως σύμφωνα με όσα έχουν αναφερθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα κυβέρνηση εξετάζει δύο σενάρια.

Το πρώτο σενάριο είναι της πλήρους κανονικότητας, δηλαδή να πάνε κανονικά τα παιδιά στα σχολεία με αυξημένα τα μέτρα προστασίας. Έχει ήδη συζητηθεί στο υπουργείο Παιδείας το ενδεχόμενο της χρήσης μάσκας από όλους και φυσικά η τήρηση της αποστασιοποίησης που τα παιδιά την ενστερνίστηκαν.
Το δεύτερο σενάριο είναι να ξεκινήσουν τα σχολεία όπως ξεκίνησαν και τον Μάιο και τον Ιούνιο, με λιγότερα από 15 παιδιά στην τάξη και εκ περιτροπής. Για την ώρα πάντως γίνονται συζητήσεις μέχρι να παρθεί η τελική απόφαση τις επόμενες ημέρες.

«Έχουμε μία χρονιά που θα ξεκινήσει στις 7 Σεπτεμβρίου και αντιμετωπίζουμε τις ίδιες βασικές προκλήσεις, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Γιατί αν τα τηρούμε, αυτό θα είναι το βασικό στοιχείο που θα μας προστατέψει από τη διασπορά του ιού (και) στο σχολικό περιβάλλον», ανέφερε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Στο ερώτημα κατά πόσο είναι οριστική η απόφαση της κυβέρνησης για την έναρξη του σχολικού έτους στις 7 Σεπτεμβρίου και για το αν εξακολουθεί να υφίσταται πιθανότητα αναβολής, ο κ. Πέτσας απάντησε με νόημα πως «όσο και αν αναβάλλεται η λήψη δύσκολων αποφάσεων, δεν βελτιώνεται το αποτέλεσμα. Εργαζόμαστε για την αναστροφή της αύξησης των κρουσμάτων ώστε να μπούμε όσο το δυνατόν καλύτερα στο φθινόπωρο, καθώς μέσα στους επόμενους μήνες υπάρχει η πιθανότητα αναζωπύρωσης του ιού, σημείωσε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε πως η στρατηγική της κυβέρνησης επαναξιολογείται διαρκώς.»

Ερωτηθείς εκ νέου κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του αν έχει «κλειδώσει» η ημερομηνία της 7ης Σεπτεμβρίου, ο κ. Πέτσας απάντησε καταφατικά.

Μια απόφαση για αναβολή έναρξης της σχολικής χρονιάς και για μετάθεσή της 20 ημέρες ή και ένα μήνα μετά ασφαλώς δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες.

Τι λένε δάσκαλοι και καθηγητές

Όπως είχε δηλώσει προ ημερών το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ, Νίκος Κωνσταντίνου, στις 20 Αυγούστου υπάρχει προγραμματισμός για κρίσιμη συνάντηση με την υπουργό Παιδείας, στην οποία θα τεθούν επί τάπητος η ημερομηνία έναρξης και ο τρόπος που θα λειτουργήσουν τα σχολεία.

Ωστόσο, όλα θα κριθούν από τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα έχουν προκύψει μέχρι τη συγκεκριμένη ημέρα.

Read more