Πολωνία εκτρώσεις: Ποινικοποίηση των εκτρώσεων – Χιλιάδες γυναίκες στους δρόμους για έξι συνεχόμενες ημέρες [vids]
Μαζικές διαδηλώσεις και ένταση στις μεγάλες πόλεις της χώρας
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πολωνία εκτρώσεις: Ποινικοποίηση των εκτρώσεων – Χιλιάδες γυναίκες στους δρόμους για έξι συνεχόμενες ημέρες [vids]

Πολωνία εκτρώσεις: Σχεδόν καθολική γίνεται η απαγόρευση των εκτρώσεων με ακόμη σκληρότερη νομοθεσία.

Πολωνία εκτρώσεις: Στους δρόμους βρίσκονται εδώ και έξι ημέρες χιλιάδες γυναίκες σε πολλές πόλεις της Πολωνίας.

Μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου στις 22 Οκτωβρίου για τη συνταγματικότητα ενός νόμου του 1993, που επιτρέπει τη διακοπή της εγκυμοσύνης σε περιπτώσεις ανεπανόρθωτων βλαβών στο έμβρυο. Πέραν των περιπτώσεων σοβαρών προβλημάτων στο έμβρυο, μία γυναίκα μπορεί να προβεί σε έκτρωση στην Πολωνία μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας και σοβαρού κινδύνου για την υγεία της.

Στον απόηχο της απόφασης αυτής να απαγορεύσει την άμβλωση στην περίπτωση της σοβαρής δυσμορφίας του εμβρύου, καθώς «δεν συνάδει» με το Σύνταγμα, διαδηλωτές κάνουν λόγο για αναχρονιστική απόφαση, που στοχεύει στο αναφαίρετο δικαίωμα των γυναικών να ορίζουν οι ίδιες το σώμα τους και άρα τη ζωή τους.

Στη Βαρσοβία, οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους νεαρές γυναίκες, κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «η Κόλαση των γυναικών», «Έχετε αίμα στα χέρια σας», «Θέλουμε να έχουμε την επιλογή» ή «Πρόκειται για πόλεμο!», έκλεισαν πολλούς δρόμους στο κέντρο της πόλης παραλύοντας την κυκλοφορία. «Οι γυναίκες είναι δυνατές», δήλωσε η Μαλγκορζάτα Ρουτκόφσκα, 56 ετών, στη Βαρσοβία, ενώ υποσχέθηκε πως οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν μέχρι να αποσυρθεί η απαγόρευση.

Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε πολλές άλλες πόλεις. Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020, μάλιστα, διαδηλωτές έβαλαν στο στόχαστρο καθολικές εκκλησίες σε ολόκληρη την Πολωνία. Ομάδες γυναικών μπήκαν σε εκκλησίες την ώρα που τελούνταν λειτουργίες και φώναξαν συνθήματα κατά της εν λόγω απόφασης. Η απόφαση πυροδότησε μια πρωτόγνωρη αντίδραση εναντίον της πανίσχυρης Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Πολωνία, που θεωρείται ότι έχει στενούς δεσμούς με το κυβερνών συντηρητικό εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).

Οι επικριτές της απόφασης υποστηρίζουν ότι το δικαστήριο ενήργησε για λογαριασμό του κόμματος, το οποίο κατά το παρελθόν είχε οπισθοχωρήσει από τις προσπάθειές του να αυστηροποιήσει τη νομοθεσία για την άμβλωση, λόγω της κατακραυγής της κοινής γνώμης.

Θορυβημένο από την κινητοποίηση των γυναικών της χώρας κατά μιας σχεδόν πλήρους απαγόρευσης της άμβλωσης, το κυβερνών συντηρητικό κόμμα αναγκάστηκε να επανεξετάσει τη θέση του. Το πολωνικό Κοινοβούλιο απέρριψε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία την πρόταση νόμου που απαγόρευε ουσιαστικά πλήρως τις αμβλώσεις. Το κείμενο απορρίφθηκε από 352 βουλευτές της συντηρητικής πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης. Πενήντα οκτώ βουλευτές ψήφισαν υπέρ της έγκρισής του ενώ 18 τήρησαν αποχή.

Σαράντα οκτώ ώρες μετά τις διαδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν περίπου 100.000 «γυναίκες σε απεργία» ντυμένες στα μαύρα για να διαμαρτυρηθούν κατά της πρότασης νόμου που στάλθηκε στην κοινοβουλευτική επιτροπή, η τελευταία ψήφισε χθες βράδυ υπέρ της απόρριψης του σχεδίου.

Οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα «μας έκαναν να σκεφθούμε και μας έδωσαν ένα μάθημα ταπεινότητας», παραδέχθηκε ο υπουργός Επιστήμης και Ανώτατης Εκπαίδευσης Γιάροσλαβ Γκοβίν.

Ο νόμος ο οποίος ισχύει σήμερα επιτρέπει την άμβλωση σε τρεις περιπτώσεις: όταν κινδυνεύει η ζωή ή η υγεία της μητέρας, όταν η προγεννητική εξέταση δείχνει μια μεγάλη μη αναστρέψιμη πάθηση του εμβρύου και η όταν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας.

Το σχέδιο νόμου προέβλεπε ότι η άμβλωση θα επιτρεπόταν μόνο σε περίπτωση που κινδύνευε η ζωή της μητέρας. Όριζε ανώτατη ποινή φυλάκισης για τη γυναίκα που κάνει άμβλωση τα πέντε χρόνια, δίνοντας ωστόσο τη δυνατότητα στον δικαστή να αρνηθεί να την τιμωρήσει.

Η απόρριψη της πρότασης νόμου χθες βράδυ ήταν σχεδόν ομόφωνη, με τους συντηρητικούς και την αντιπολίτευση να ψηφίζουν στην ίδια πλευρά.

Την απόρριψη του σχεδίου νόμου είχε ζητήσει ένας βουλευτής του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), ο Βίτολντ Τσαρνέτσκι, όπως και οι φιλελεύθεροι κεντρώοι της Πλατφόρμας Πολιτών (PO), του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης.

Read more

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σκωτία: Δωρεάν προϊόντα περιόδου για όλες τις γυναίκες - Γίνεται νόμος του κράτους

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Sanna Marin: Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας παίρνει θέση υπέρ των τρανς ατόμων

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σάσα Μανέτα: Έφυγε από τη ζωή η πρώτη παρουσιάστρια της ΕΡΤ [vid]

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ντιέγκο Μαραντόνα: O θάνατος ενός θρύλου - Η συγκινητική ανάρτηση της κόρης του

DIGITAL

Εμβόλιο Moderna: Τι γίνεται με τα εμβόλια - Θα μπορέσουν να επαναφέρουν την κανονικότητα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Νικώντας τον φόβο

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Το πήρε απόφαση - Έδωσε εντολή μεταβίβασης των εξουσιών του

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βραβείο Booker 2020: O σχεδιαστής μόδας Douglas Stuart είναι ο φετινός νικητής