Πανσέληνος Μαΐου 2020: Η τελευταία υπερπανσέληνος για φέτος [vid]
Ας απολαύσουμε σήμερα το τελευταίο μεγάλο φεγγάρι της χρονιάς
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πανσέληνος Μαΐου 2020: Η τελευταία υπερπανσέληνος για φέτος [vid]

Πανσέληνος Μαΐου 2020: Την Πέμπτη 7 Μαΐου 2020 θα έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε την τελευταία υπερπανσέληνο του 2020.

Πανσέληνος Μαΐου 2020: Το φεγγάρι θα φαίνεται μεγαλύτερο και πιο φωτεινό από ό,τι συνήθως την Πέμπτη 7 Μαΐου, όταν θα συμβεί η τελευταία από τις τέσσερις υπερπανσελήνους του 2020. Η Σελήνη θα πλησιάσει ξανά περισσότερο τη Γη, φθάνοντας σε απόσταση 361.184 χιλιομέτρων (περίγειο). Όταν η υπερπανσέληνος βρίσκεται ακόμη κοντά στον ορίζοντα, τότε το φεγγάρι φαίνεται ακόμη μεγαλύτερο στα μάτια των παρατηρητών.

Αντίθετα, η Σελήνη θα βρεθεί στο πιο μακρινό σημείο της ελλειπτικής τροχιάς της από τη Γη (απόγειο) στις 31 Οκτωβρίου. Την ημέρα εκείνη η πανσέληνος θα φαίνεται σχεδόν 14% μικρότερη. Ο όρος υπερπανσέληνος (supermoon) δεν είναι επιστημονικός, αλλά δημιούργημα του αστρολόγου Ρίτσαρντ Νόλε από το 1979. Η επόμενη υπερπανσέληνος θα συμβεί σε ένα περίπου χρόνο, το Μάιο του 2021.

Ο όρος “supermoon” δόθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979 και αναφέρεται είτε σε ένα νέο είτε σε ένα πλήρες φεγγάρι που εμφανίζεται στο 90% του περιγράμματος, της πλησιέστερης προσέγγισής του στη Γη σε μια δεδομένη τροχιά.Σύμφωνα με αυτόν τον ορισμό, σε ένα τυπικό έτος μπορεί να υπάρχουν 3 ή 4 πλήρεις “Supermoons” στη σειρά .Στην πράξη, αυτό που προσελκύει την προσοχή του κοινού είναι τα πλήρη Φεγγάρια που φαίνονται μεγαλύτερα και λαμπρότερα κάθε χρόνο.Για το 2020, τα τέσσερα πλήρη φεγγάρια από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο πληρούν αυτό το όριο 90%, ενώ τα πλήρη φεγγάρια τον Μάρτιο και τον Απρίλιο είναι σχεδόν ίδια σε μέγεθος και φωτεινότητα.

Αυτή η πανσέληνος θα είναι ελαφρώς πιο κοντά στη Γη (περίπου 0,1%) από το πλήρες φεγγάρι του Μαρτίου, έτσι αυτό θα είναι το “πιο σούπερ” των πλήρων supermoons φέτος. Η επόμενη υπερπανσέληνος θα συμβεί σε ένα περίπου χρόνο, το Μάιο του 2021.

Απολαύστε την ακούγοντας το Clair de Lune του Claude Debussy

Read more