![Παιανία: Βρέθηκε σε καλή κατάσταση ταφικό μνημείο με δύο γυναικείες μορφές [pics]](https://www.mivida.gr/wp-content/uploads/2021/01/25/Paiania-MNIMEIO-2-1.jpg)
Παιανία: Βρέθηκε σε καλή κατάσταση ταφικό μνημείο με δύο γυναικείες μορφές [pics]
Παιανία: Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη που αποκαλύφθηκε σε δημοτική έκταση κατά τη διάρκεια εργασιών.
Παιανία: Το Υπουργείο Πολιτισμού έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το επιτύμβιο μνημείο.

Το μνημείο από λευκό μάρμαρο βρέθηκε σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του δήμου Παιανίας, επί της οδού Παλαιοπαναγιάς, όπου πρόκειται να ανεγερθεί το νέο δημαρχείο. Το μνημείο που είναι ναόσχημο, έχει σπάσει σε δύο μέρη και προέρχεται από το νεκροταφείο του αρχαίου δήμου της Παιανίας. Στο επιτύμβιο μνημείο, έχουν απεικονιστεί δύο γυναικείες μορφές σε φυσικό μέγεθος, που βρίσκονται αντικριστά η μία στην άλλη.

Στη δεξιά πλευρά βρίσκεται η νεκρή γυναίκα, καθισμένη σε περίτεχνο δίφρο (κάθισμα), η οποία φαίνεται να στηρίζει τα πόδια της σε χαμηλό υποπόδιο και είναι ντυμένη με διάφανο ιωνικό χιτώνα και ιμάτιο. Στην αριστερή πλευρά, μπροστά στη νεκρή, στέκεται η θεραπαινίδα της, στηρίζοντας με θλίψη το κεφάλι της με το αριστερό χέρι.
Το θέμα της επιτύμβιας στήλης είναι τυπικό ως θέμα και τεχνοτροπία για τον 4ο αιώνα, στον οποίο χρονολογείται. Όπως αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού, συναντάται στην εντοιχισμένη επιτύμβια στήλη στον ναό της Αγίας Παρασκευής στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας, στην στήλη της Ηγησούς από το νεκροταφείο του Κεραμεικού (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) και στην στήλη της Μνησαρέτης από την Βελανιδέζα (Γλυπτοθήκη Μονάχου).

Το υπουργείο σημειώνει ότι “η απόδοση των μορφών στο επιτύμβιο της Παιανίας σχεδόν ολόγλυφων εντυπωσιάζει και χρονολογεί το μνημείο στην περίοδο πριν ο Δημήτριος Φαληρέας απαγορεύσει δια νόμου (317 π.Χ.) την κατασκευή πολυτελών ταφικών μνημείων”.
Η επιτύμβια στήλη έχει μεταφερθεί για φύλαξη και συντήρηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βραυρώνας, ενώ η αρχαιολογική ανασκαφή εξελίσσεται και είναι πιθανόν να εντοπισθούν και άλλα θραύσματά του. Σύμφωνα με το υπουργείο, στο συγκεκριμένο οικόπεδο ανασκάπτονται επίσης κατάλοιπα και άλλων εποχών.
Η Παιανία ήταν από τους πλουσιότερους δήμους της αρχαίας Αθήνας. Ο δήμος αυτός διακρίνονταν στην “Υπένερθεν Παιανία” και στην “Καθύπερθεν Παιανία” αποκαλούμενος συχνά και “Δήμος Παιανιεύς“, ενώ ο κάτοικος ονομαζόταν Παιανεύς. Η αρχαία Παιανία ήταν πατρίδα πολλών μεγάλων Αθηναίων ανδρών όπως του ρήτορα Δημοσθένη. Η περίοδος μεγάλης ακμής της ήταν από τον 5ο έως τον 3ο αιώνα π.Χ..