Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών: Διαμαρτυρίες στις πύλες των νοσοκομείων – «Έχουμε φωνή που θα ακουστεί και μέσα από τις μάσκες μας»  [vid]
Άνθρωποι με υπομονή και αγάπη για τον συνάνθρωπο
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών: Διαμαρτυρίες στις πύλες των νοσοκομείων – «Έχουμε φωνή που θα ακουστεί και μέσα από τις μάσκες μας» [vid]

Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών: Η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτικού Προσωπικού, πιο επίκαιρη από ποτέ φέτος, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Μαΐου.

Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών: Φέτος, τη χρονιά της πανδημίας η ημέρα είναι ιδιαίτερα φορτισμένη με τη συμβολή των νοσηλευτών στην αντιμετώπιση της με τίμημα να νοσήσουν ή ακόμα και να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες εργαζόμενοι σε δομές υγείας παγκοσμίως.

Η 12η Μαΐου καθιερώθηκε το 1965 ως «Διεθνής Ημέρα Αδελφών Νοσοκόμων» για να τιμήσει τη γέννηση της Φλόρενς Ναϊτινγκέιλ, το 1820, της Αγγλοϊταλίδας φιλανθρώπου που θεωρείται η ιδρύτρια της σύγχρονης νοσηλευτικής. Η νοσηλευτική, ωστόσο, θεωρείται ένα από τα πιο υποεκτιμημένα και κακοπληρωμένα επαγγέλματα διεθνώς. Έτσι, η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτικού Προσωπικού, πρέπει να μας υπενθυμίζει την ανεκτίμητη συνεισφορά των νοσηλευτών και νοσηλευτριών σε κάθε κοινωνία.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα πραγματοποιούνται σήμερα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις πύλες νοσοκομείων της χώρας, προκειμένου να αναδείξουν «τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος και τα μείζονα εργασιακά αιτήματα των υγειονομικών και Προνοιακών υπαλλήλων».

«Έχουμε φωνή που θα ακουστεί και μέσα από τις μάσκες μας» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία και προσθέτει:

«Το σημερινό ύψος των Δημόσιων Δαπανών (4,7% του ΑΕΠ) συγκρίνεται μόνο με τριτοκοσμικές χώρες. Η Δημόσια Υγεία θα φτιάξει μόνο με την σταδιακή αύξηση του στο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (7,5% ΑΕΠ). Χρειάζεται ετήσιο πρόγραμμα μόνιμων προσλήψεων 3000-4000 κατ’ έτος ώστε να καλύπτει τις 1.500 αποχωρήσεις που γίνονται ετησίως και σταδιακά να μειώνονται οι κενές οργανικές θέσεις».

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά, μεταξύ άλλων, «μονιμοποίηση όλων των έκτακτων υπαλλήλων, εκδίωξη όλων των εργολάβων, παράταση συμβάσεων των υπηρετούντων με ατομικές συμβάσεις εργασίας στις υποστηρικτικές υπηρεσίες και νέο θεσμικό πλαίσιο που θα εξασφαλίζει τη δουλειά των υπηρετούντων».

Read more