Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Η ιστορική φωτογραφία ενάντια στον φόβο και τις προκαταλήψεις
H φοιτήτρια δημοσιογραφίας Therese Frare και ο γιατρός Fernando Aiuti σε ένα ιστορικό φιλί
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Η ιστορική φωτογραφία ενάντια στον φόβο και τις προκαταλήψεις

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΥ, από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, περί τα 75 εκατ. άνθρωποι έχουν προσβληθεί από το ιό HIV και πάνω από 32 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους (2018). Το 2018, 37,9 εκατ. άνθρωποι είναι φορείς του ιού HIV.

Photo: vectorstock.com/Wikipedia

Ο ιός HIV στοχεύει στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, καθιστώντας τον οργανισμό του ευάλωτο έναντι των λοιμώξεων και ορισμένων τύπων καρκίνου. Καθώς ο ιός καταστρέφει και εμποδίζει τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων, τα μολυσμένα άτομα σταδιακά γίνονται ανοσοανεπαρκή. Η κατάσταση αυτή, οδηγεί σε αυξημένη ευαισθησία σε ευρύ φάσμα λοιμώξεων, καρκίνων και άλλων ασθενειών. Το πλέον προχωρημένο στάδιο της λοίμωξης από τον HIV είναι το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας (AIDS), το οποίο μπορεί να χρειαστεί από 2 έως 15 χρόνια για να αναπτυχθεί, ανάλογα με το άτομο.

Μια φωτογραφία και ένα φιλί γίνεται σύμβολο στον αγώνα κατά του AIDS

Τη δεκαετία του ’90 κυριαρχούσε ακόμη άγνοια και ο φόβος για την ασθένεια και τους τρόπους μετάδοσης του AIDS.

Είχαν περάσει λίγα μόλις χρόνια από τότε που είχαν γίνει γνωστά τα πρώτα κρούσματα με συνέπεια οι οροθετικοί να στιγματίζονται και να περιθωριοποιούνται. Ο φόβος και οι προκαταλήψεις κλονίστηκαν με μία αυθόρμητη κίνηση. Το 1991 στο Καλιάρι της Σαρδηνίας διεξήχθη ένα επιστημονικό συνέδριο για το AIDS. Στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η πιθανότητα μετάδοσης του HIV μέσω του στόματος.

Ο Ιταλός ανοσολόγος Φερνάντο Αϊούτι έδωσε την απάντηση στην πράξη. Δεν χρειάστηκε να σκεφτεί πολύ την κίνηση του. Πλησίασε γρήγορα και τράβηξε αυθόρμητα τη Ροζάρια Ιαρντίνο, μια οροθετική γυναίκα που βρισκόταν στην αίθουσα και τη φίλησε στο στόμα. Η στιγμή απαθανατίστηκε από έναν δημοσιογράφο και απέκτησε συμβολικό χαρακτήρα στον αγώνα κατά του AIDS. Το φιλί ήταν η βάση της πιο αποτελεσματικής εκστρατείας ευαισθητοποίησης στην Ιταλία.

«Το φιλί ήταν αυθόρμητο», έχει δηλώσει η Ροζάρια. Αποφάσισαν να κάνουν αυτήν την κίνηση, καθώς είχαν έρθει αντιμέτωποι για άλλη μια φορά με ένα άρθρο εφημερίδας που ήταν γεμάτο ανυπόστατους ισχυρισμούς και παραπληροφόρηση.

Το φιλί κατά του AIDS σόκαρε την κοινή γνώμη σε μια περίοδο που κυριαρχούσαν η άγνοια, οι προκαταλήψεις και ο φόβος έναντι των ατόμων που είχαν προσβληθεί από τον ιό.
Η οροθετική κοπέλα ήταν 25 χρόνων και είχε προσβληθεί από τον ιό ΗΙV όταν ήταν 17 ετών. Μετά το περιστατικό κλήθηκε να δώσει πολλές τηλεοπτικές συνεντεύξεις. Έδινε με επιμονή το παρών, καθώς ήθελε να μεταδώσει ένα ισχυρό μήνυμα: «Βομβαρδίσαμε νέους ανθρώπους με πληροφορία».

Το φιλί κινητοποίησε τη Ροζάρια να ασχοληθεί με θέματα υγείας και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για το AIDS. Ο ανοσολόγος Φερνάντο Αϊούτι, που έγινε γνωστός μέσα από το φιλί, υπήρξε ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας για τη μάχη κατά του AIDS (ANLAIDS). Χαρακτηρίστηκε μάλιστα και ως ηγέτης του αγώνα κατά του ιού.

Ο γιατρός που πάλεψε τις προκαταλήψεις βρέθηκε νεκρός τον Ιανουάριο του 2019.

Λίγα ακόμη στοιχεία

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι ομάδες ανθρώπων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης του HIV, είναι άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες, χρήστες ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών, άτομα σε φυλακές και άλλα κλειστά περιβάλλοντα, διεμφυλικοί και εργαζόμενοι στην πορνεία και οι πελάτες τους.

Θεραπεία για τις λοιμώξεις από τον HIV, δεν υπάρχει. Ωστόσο, τα αποτελεσματικά αντιρετροϊκά φάρμακα μπορούν να ελέγξουν τον ιό και να βοηθήσουν στην πρόληψη της μετάδοσης έτσι ώστε τα άτομα με HIV λοίμωξη να απολαμβάνουν υγιή, μακρά και παραγωγική ζωή. Μεταξύ του 2000 και του 2017, οι νέες μολύνσεις από τον HIV μειώθηκαν κατά 36% και οι θάνατοι που σχετίζονται με τον HIV μειώθηκαν κατά 38%, λόγω της θεραπείας με αντιρετροϊκά φάρμακα.

Στην Ελλάδα του 2020 τα περισσότερα περιστατικά που διαγνώσθηκαν και δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ αφορούσαν σε άτομα που μολύνθηκαν μέσω της απροφύλακτης σεξουαλικής επαφής, κυρίως μεταξύ ανδρών. Ειδικότερα, το πρώτο δεκάμηνο του συγκεκριμένου έτους το 42,04% (ν=198) των νέων HIV διαγνώσεων αφορούσε σε άνδρες που είχαν απροφύλακτες σεξουαλικές επαφές με άνδρες (MSM), ενώ το 19,75% (ν=93) μολύνθηκε μέσω απροφύλακτης ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής (HETERO).

Read more