Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Μαστού: Η 25η Οκτωβρίου μας υπενθυμίζει ότι η μάχη μπορεί να κερδηθεί
Μπορούμε να νικήσουμε
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Μαστού: Η 25η Οκτωβρίου μας υπενθυμίζει ότι η μάχη μπορεί να κερδηθεί

Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Μαστού: Μια ημέρα αφιερωμένη στις γυναίκες - σύμβολα.

Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Μαστού: Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση αλλά και στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Η 25η Οκτωβρίου είναι μία ημέρα για όλες τις γυναίκες – σύμβολα, για τις γυναίκες που αγωνίζονται, που στέκονται δυνατές που αντιμετώπισαν τον καρκίνο και συνεχίζουν.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί το συχνότερο κακοήθες νεόπλασμα των γυναικών στον δυτικό πολιτισμό και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.
Υπολογίζεται ότι μία στις 8 γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Στην Ελλάδα η συχνότητά του έχει αυξηθεί επίσης σημαντικά και υπολογίζεται σε 4500 νέες περιπτώσεις ετησίως. Οι 2000 από αυτές, πεθαίνουν. Κάθε 2,5 εργάσιμες ώρες γίνεται μία νέα διάγνωση ενώ κάθε 6 εργάσιμες ώρες μία γυναίκα πεθαίνει από καρκίνο του μαστού.
Το ποσοστό πρώιμης διάγνωσης της ασθένειας στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά χαμηλό σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που φτάνει έως και το 60%.

Σύμφωνα με δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας:
  • Στις γυναίκες ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερα εντοπισμένος καρκίνος
  • Στο γενικό πληθυσμό ο καρκίνος του μαστού είναι ο 2ος πιο συχνός καρκίνος μετά τον καρκίνο του πνεύμονα
  • Ο καρκίνος του μαστού είναι η 3η αιτία θανάτου από καρκίνο στο σύνολο του πληθυσμού
Η πρόληψη είναι το κλειδί

Δυστυχώς δεν υπάρχει εξασφαλισμένος τρόπος για να αποφύγουμε τον καρκίνο του μαστού.
Ωστόσο, μία καλή καθημερινότητα , η σωστή διατροφή, η καθημερινή άσκηση βελτιώνουν τη γενική μας υγεία. Ως γνωστόν, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, γι΄ αυτό δεν πρέπει να παραλείπουμε τον προληπτικό μας έλεγχο, ανάλογα με την ηλικία μας.

  • Γυναίκες 20-40 ετών πρέπει να πραγματοποιούν κλινική εξέταση μαστών κάθε 3 χρόνια
  •  Γυναίκες 35-40 ετών δεν πρέπει να παραλείπουν την 1η μαστογραφία αναφοράς
  •  Γυναίκες άνω των 40 δε θα πρέπει να ξεχνούν μία μαστογραφία και κλινική εξέταση κάθε χρόνο.
  • Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβουλευόμαστε ειδικό χειρουργό μαστού.

Όλα τα παραπάνω υπογραμμίζουν τη σπουδαιότητα της πρόληψης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καρκίνος μαστού που ανιχνεύεται έγκαιρα έχει μία εξαιρετική πρόγνωση, με το ποσοστό ίασης να ξεπερνά συχνά το 97%.

Γυναίκες που μίλησαν ανοιχτά για τον καρκίνο του μαστού

Οι γυναίκες survivors είναι πολλές και στη χώρα μας και στο εξωτερικό. Και οι εμπειρίες που μοιράστηκαν κάποια στιγμή στη ζωή τους είναι πολύτιμες για όλες εμάς τις υπόλοιπες. Είναι μια πηγή αισιοδοξίας, ελπίδας και της γνώσης ότι δεν είναι κανείς μόνος σε αυτή την δύσκολη περιπέτεια.

Γυναίκες γνωστές στο ευρύ κοινό, Ελληνίδες και μη που μίλησαν ανοιχτά για τον καρκίνο και τον ξεπέρασαν θα είναι πάντα πηγή ελπίδας για όλες τις υπόλοιπες που αγωνίζονται μόνες τους. Διάσημες γυναίκες, έχουν να πουν και μια διαφορετική ιστορία με happy ending.

Γωγώ Μαστροκώστα, Μαρία Χούκλη, Χάρις Αλεξίου, Kylie Minogue, Rita Wilson, Μαρία Ιωαννίδου, Angelina Jolie, Καλλιόπη, Βάσια Τριφύλλη, Anastacia, Christina Applegate, Cynthia Nixon, Μάγια Τσόκλη, Cheryl Crow, Olivia Newton John, Φώφη Γεννηματά, είναι μερικές από αυτές που μίλησαν ανοιχτά για το θέμα της υγείας του και έδωσαν ελπίδα.

H πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γενημματά επισημαίνει τη σπουδαιότητα της ημέρας στην ανάρτησή της στα social media.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Για κάθε γυναίκα που αγωνίζεται με τον καρκίνο, για κάθε μία που ζει με την αγωνία, για κάθε μία που τα κατάφερε και τον νίκησε, για κάθε αγαπημένη μας που δεν είναι πια κοντά μας, για κάθε κορίτσι που έχει δικαίωμα να ζήσει καλύτερα από μας, για κάθε οικογένεια που δοκιμάζεται, δεν θυμόμαστε τον καρκίνο μόνο σήμερα. Η πρόληψη πρέπει να είναι η δική μας δέσμευση. Το ισχυρό ΕΣΥ οφείλει να είναι η δέσμευση της Πολιτείας. #kinima_allagis #breastcancer

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Φώφη Γεννηματά (@fofigennimata) στις

H ημέρα είναι αφιερωμένη σε όλες εμάς τις γυναίκες…

Photo by Samir Hussein/WireImage

Read more