Ολλανδικό περιοδικό Elsevier: Έκανε αφιέρωμα για τους «τεμπέληδες του Νότου» και ξεσήκωσε σφοδρές αντιδράσεις [pic]
Ένα κακοπροαίρετο σχόλιο με βαθύτερη σημασία
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ολλανδικό περιοδικό Elsevier: Έκανε αφιέρωμα για τους «τεμπέληδες του Νότου» και ξεσήκωσε σφοδρές αντιδράσεις [pic]

Ολλανδικό περιοδικό Elsevier: «Ούτε ένα ευρώ στη Νότια Ευρώπη» αναφέρει το περιοδικό που έχει προκαλέσει σάλο με το κακεντρεχές του εξώφυλλο.

Ολλανδικό περιοδικό Elsevier: Το περιοδικό έχει κυκλοφορία 66.000 φύλλων και επέλεξε να δημοσιεύσει στο εξώφυλλό του, τους «τεμπέληδες» κατοίκους της Νότιας Ευρώπης, να καλοπερνούν, ένας άνδρας με μουστάκι να πίνει αραχτός καφέ και δίπλα του να υπάρχει ένα ποτήρι κρασί και ένα τάβλι και μια γυναίκα με μπικίνι να χαζεύει -με τα πόδια της βουτηγμένα στην πισίνα- στο κινητό της τηλέφωνο. Την ίδια ώρα, στο επάνω μέρος του εξωφύλλου εικονίζονται δύο ξανθοί Ολλανδοί με κοστούμια να κινούν τα χρηματοοικονομικά γρανάζια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο άρθρο παρατίθενται οι λόγοι «για τους οποίους το γαλλογερμανικό σχέδιο να δώσει 500 δισεκατομμύρια ευρώ δεν είναι καλή ιδέα». Μάλιστα, ο συντάκτης του άρθρου ισχυρίζεται ότι οι Κάτω Χώρες θα πρέπει να πληρώσουν περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Το άρθρο επικρίνει την πρόταση που κατέθεσαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ως «ανεστραμμένη» επειδή υποτίθεται πως είναι «άνευ όρων δωρεά» στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού, που σημαίνει «μια μεταφορά χρημάτων από το βόρειο τμήμα στη νότια Ευρώπη».

«Τα γεγονότα δείχνουν ότι οι χώρες της Νότιας Ευρώπης δεν είναι φτωχές και έχουν αρκετά χρήματα ή έχουν πρόσβαση σε χρήματα και μπορούν να βελτιώσουν την αγοραστική δύναμη των οικονομιών τους αρκετά εύκολα, με μεταρρυθμίσεις όπως αυτές που έχουν ήδη εφαρμοστεί στο Βορρά» αναφέρει το δημοσίευμα. Το περιοδικό επικρίνει τη γαλλο-γερμανική πρόταση, αλλά δεν κάνει λόγο για την πρόταση που υπέβαλε η Κομισιόν για τη δημιουργία ταμείου ανάκτησης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, 500 δισεκατομμύρια εκ των οποίων θα δοθούν με την μορφή επιδοτήσεων και 250 δισεκατομμύρια με την μορφή πιστώσεων.

Όπως αναμενόταν, το εξώφυλλο του ολλανδικού περιοδικού έχει γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχουν ήδη κυκλοφορήσει και εναλλακτικές εκδόσεις στις οποίες οι Νότιοι καταλαμβάνουν την θέση των βορείων. Συγκεκριμένα, ο Πορτογάλος καλλιτέχνης Insónias em Carvão δημοσίευσε ένα tweet στο οποίο γράφει «Chupa, Elsevier Weekblad» και απεικονίζει πολίτες του Νότου να εργάζονται σκληρά, ενώ οι Σκανδιναβοί είναι κατακόκκινοι από τον ήλιο, με σαγιονάρες και κάλτσες – ένα πιθανό νεύμα στις εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες από τις νότιες χώρες που εγκαταστάθηκαν στο Βορρά για λόγους εργασίας και στους Σκανδιναβούς τουρίστες που ταξιδεύουν στις παραλίες της Ισπανίας, της Ιταλίας ή της Ελλάδας κάθε χρόνο.

Όπως σημειώνει η El Pais, η διαμάχη για το εξώφυλλο έχει φτάσει ακόμη και στην πολιτική σκηνή. Ο ακροδεξιός σχηματισμός «Fratelli d’Italia» ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι ντι Μάιο, να καλέσει τον Ολλανδό πρέσβη στη Ρώμη για δώσει εξηγήσεις. Αλλά και στις Κάτω Χώρες, όπου υπάρχει συζήτηση σχετικά με το κατά πόσον η χώρα πρέπει να υποστηρίξει ή όχι το φιλόδοξο σχέδιο ανοικοδόμησης που ενέκριναν οι Βρυξέλλες, το εξώφυλλο έχει επικριθεί.

πηγή: flash.gr

Read more