Νόμπελ Λογοτεχνίας 2020: Απονεμήθηκε στην Αμερικανίδα ποιήτρια Louise Glück
Είναι μία από τις 15 γυναίκες που έχουν τιμηθεί με το Νομπέλ Λογοτεχνίας
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2020: Απονεμήθηκε στην Αμερικανίδα ποιήτρια Louise Glück

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2020: Η σουηδική ακαδημία τίμησε την Glück «για την αλάνθαστη ποιητική της φωνή η οποία με λιτή ομορφιά μετουσιώνει την ατομική ύπαρξη σε παγκόσμια».

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2020: H Αμερικανίδα ποιήτρια Λουίζ Γκλουκ (Louise Glück), 77 ετών τιμήθηκε σήμερα με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2020 για τη «χαρακτηριστική ποιητική φωνή της που με την αυστηρή ομορφιά της κάνει παγκόσμια την ατομική εμπειρία», σύμφωνα με την ανακοίνωση της σουηδικής Ακαδημίας που απονέμει το βραβείο.

H Louise Glück γεννήθηκε το 1943 στη Νέα Υόρκη και ζει στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης. Εκτός από ποιήτρια, που έχει κερδίσει πολλά λογοτεχνικά βραβεία και διεθνή αναγνώριση, είναι και καθηγήτρια αγγλικών στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ.

Έχει κερδίσει πολλά μεγάλα λογοτεχνικά βραβεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως το Εθνικό Μετάλλιο Ανθρωπιστικών Επιστημών, το Βραβείο Πούλιτζερ, το Βραβείο Εθνικού Βιβλίου, το Βραβείο Κύκλου Εθνικών Βιβλίων Κριτών και το Βραβείο Bollingen, μεταξύ άλλων. Από το 2003 έως το 2004, ήταν η Poet Laureate των Ηνωμένων Πολιτειών.

Louise Gluck

Ο Μπαράκ Ομπάμα απονέμει στην Louise Gluck το ανώτατο παράσημο των ΗΠΑ για τις Τέχνες και τα Γράμματα, το 2016.

Με το Νομπέλ Λογοτεχνίας  έχουν βραβευθεί συνολικά 15 γυναίκες με το Νομπέλ Λογοτεχνίας, με πρώτη την σουηδή συγγραφέα Σέλμα Λάγκερλεφ, το 1909. Συνολικά με το εν λόγω Νόμπελ έχουν τιμηθεί 116 λογοτέχνες, με νεότερο τον Ρούντγιαρντ Κίπλινγκ, ο οποίος ήταν 41 ετών όταν του απονεμήθηκε το βραβείο Λογοτεχνίας, το 1907.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατ. σουηδικές κορώνες (περίπου 958.000 ευρώ).

Η Louise Elisabeth Glück γεννήθηκε στις 22 Απριλίου 1943) Η Glück συχνά περιγράφεται ως αυτοβιογραφική ποιήτρια. Η δουλειά της είναι γνωστή για τη συναισθηματική της ένταση και για τη συχνή χρήση του μύθου, της ιστορίας ή της φύσης και διαλογίζεται πάνω σε προσωπικές εμπειρίες και τη σύγχρονη ζωή.

Ο Glück γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσε στο Long Island της Νέας Υόρκης. Άρχισε να πάσχει από νευρική ανορεξία ενώ στο γυμνάσιο και αργότερα ξεπέρασε την ασθένεια. Πήρε μαθήματα στο Sarah Lawrence College και το Columbia University αλλά δεν απέκτησε πτυχίο. Εκτός από την καριέρα της ως συγγραφέας, είχε καριέρα στον ακαδημαϊκό χώρο ως καθηγήτρια ποίησης σε διάφορα ιδρύματα.

Στη δουλειά της, η Glück επικεντρώνεται στο να φωτίζει πτυχές του τραύματος, της επιθυμίας και της φύσης. Εξερευνώντας αυτά τα ευρύτατα θέματα, η ποίησή της έγινε γνωστή για τις ειλικρινείς εκφράσεις της θλίψης και της απομόνωσης. Οι μελετητές έχουν επίσης επικεντρωθεί στην κατασκευή ποιητικών προσωπογραφιών της και στη σχέση, στα ποιήματά της, μεταξύ αυτοβιογραφίας και κλασικού μύθου.

Read more