Νόμπελ Ιατρικής 2020: Ποιοι επιστήμονες βραβεύτηκαν
Η ανακοίνωση του βραβείου έγινε ζωντανά και διαδικτυακά
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νόμπελ Ιατρικής 2020: Ποιοι επιστήμονες βραβεύτηκαν

Νόμπελ Ιατρικής 2020: Το βραβείο απονεμήθηκε σε τρεις επιστήμονες.

Νόμπελ Ιατρικής 2020: Σήμερα Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, απονεμήθηκε το βραβείο για το 2020, σε τρεις επιστήμονες, για τη συμβολή τους στην καταπολέμηση της ασθένειας της Ηπατίτιδας C.

Οι επιστήμονες που βραβεύτηκαν είναι ο Βρετανός Μάικλ Χάφτον και οι Αμερικανοί Χάρβεϊ Άλτερ και Τσαρλς Ράις.  Οι Νομπελίστες έκαναν σημαντικές ανακαλύψεις, οι οποίες και βοήθησαν στον εντοπισμό του ιού της ηπατίτιδας C. Οι έρευνες αποκάλυψαν, μάλιστα, και τις αιτίες της χρόνιας ηπατίτιδας, ενώ οδήγησαν στην ανακάλυψη αιματολογικής εξέτασης. Ακόμη, προχώρησαν στην φαρμακευτική θεραπεία για την καταπολέμηση της εν λόγω ασθένειας.

Ο Χάρβεϊ Άλτερ, αφιέρωσε το επιστημονικό του έργο σε μελέτες για την ασθένεια, που σχετίζεται με μεταγγίσεις αίματος. Κατάφερε, λοιπόν, να εντοπίσει ότι ένας συγκεκριμένος ιός, αυτός της Ηπατίτιδας C, προκαλούσε στους αιματομεταγγιζόμενους ασθενείς, χρόνια ηπατίτιδα.

Από την πλευρά του, ο Μάικλ Χάφτον, χρησιμοποίησε μια στρατηγική απομόνωσης του γονιδιώματος του ιού, ενώ ο Τσαρλς Ράις, απέδειξε μέσω ερευνών ότι, ο εν λόγω ιός, μπορεί να προκαλέσει μόνος του ηπατίτιδα.

Όπως ανέφερε η επιτροπή, «Χάρη στην ανακάλυψή τους, είναι πλέον διαθέσιμες πολύ ευαίσθητες εξετάσεις αίματος για τον ιό και αυτές έχουν ουσιαστικά εξαλείψει την ηπατίτιδα από μετάγγιση σε πολλά μέρη του κόσμου, βελτιώνοντας σημαντικά την παγκόσμια υγεία».

«Η ανακάλυψή τους επέτρεψε επίσης, την ταχεία ανάπτυξη αντιικών φαρμάκων που απευθύνονται στην ηπατίτιδα C. Για πρώτη φορά στην ιστορία, η ασθένεια μπορεί τώρα να θεραπευτεί, αυξάνοντας τις ελπίδες για εξάλειψη του ιού της ηπατίτιδας C από τον παγκόσμιο πληθυσμό».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι υπάρχουν πάνω από 70 εκατομμύρια περιπτώσεις ηπατίτιδας παγκοσμίως και 400.000 θάνατοι κάθε χρόνο. Η ασθένεια είναι χρόνια και μια κύρια αιτία ηπατικής φλεγμονής και καρκίνου.

Το διάσημο βραβείο Νόμπελ συνοδεύεται από χρυσό μετάλλιο και χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορώνων (1,5 εκατομμύρια δολάρια Cdn), με ευγενική παραχώρηση ενός κληροδοτήματος που άφησε 124 χρόνια πριν από τον δημιουργό του βραβείου, Σουηδό εφευρέτη Alfred Nobel.

Το Νόμπελ Ιατρικής έχει απονεμηθεί έως σήμερα 110 φορές, αρχής γενόμενης από το 1901. Τα μόνα χρόνια που δεν έγινε η τελετή, ήταν τα χρόνια του πρώτου και του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, συνολικά, δηλαδή, εννέα χρόνια.

Read more