Μινεσότα: Ο Κολόμβος φεύγει ο Prince έρχεται
Οι πολίτες της Μινεσότα προτιμούν να τιμήσουν τον Prince από οποιονδήποτε άλλο αποικιοκράτη
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μινεσότα: Ο Κολόμβος φεύγει ο Prince έρχεται

Μινεσότα: Οι διαδηλώσεις και η αποκαθήλωση των αγαλμάτων με ιστορία αποικιοκρατίας στην Αμερική αλλά και σε όλη την Ευρώπη, μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, έχει σκοπό την προβολή συμβόλων που ενώνουν και δεν διχάζουν.

Στη Μινεσότα, υπό αυτό το πνεύμα, γίνεται μία εκστρατεία ώστε να αντικατασταθεί άγαλμα του Κολόμβου με αυτό του Prince και μάλιστα μαζεύουν και υπογραφές, μέσω διαδκτύου.

Προς το παρόν οι υπογραφές έχουν ξεπεράσει τις 9.000 με τους πολίτες που υπογράφουν να υποστηρίζουν ότι θέλουν να τοποθετηθεί άγαλμα του Prince, σπουδαίου Αμερικανού μουσικού, τραγουδιστή, τραγουδοποιού και ηθοποιού που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μινεάπολη στη Μινεσότα. «Ο Prince αντιπροσωπεύει τις αξίες της Μινεσότα ενώ ο Κολόμβος όχι».

Το άγαλμα του Κολόμβου βρίσκεται στο Σεντ Πολ, στην πρωτεύουσα της αμερικανικής πολιτείας. Το αίτημα αντικατάστασής του αγάλματος με αυτό του Prince, εντάσσεται στις προσπάθειες απομάκρυνσης συμβόλων που τιμούν προσωπικότητες που συνδέονται με τη σκλαβιά και την καταπίεση μαύρων στις ΗΠΑ. H συγκέντρωση υπογραφών γίνεται με πρωτοβουλία της Γουιντάνα Μέλεκιν. Η υπεύθυνη δηλώνει ότι στόχος της εκστρατείας είναι να αντικατασταθεί το άγαλμα του Κολόμβου έξω από την έδρα της πολιτειακής κυβέρνησης με ένα «επιλεγμένο από κοινότητα των γηγενών» και να ανεγερθεί ένα του Prince σε διαφορετική τοποθεσία.

«Σε ολόκληρη τη χώρα, οι αρχές των πόλεων επιλέγουν να αφαιρέσουν αγάλματα υπερασπιστών της λευκής υπεροχής, ιδιοκτητών σκλάβων και εκείνων που απειλούσαν τη ζωή μαύρων» τονίζουν οι διοργανωτές της εκστρατείας. «Εδώ στη Μινεσότα, οι κοινότητες επαναφέρουν το αίτημα απομάκρυνσης του αγάλματος του Χριστόφορου Κολόμβου, που δολοφόνησε, βίασε και υποδούλωσε μαύρους και ιθαγενείς λαούς στην Αμερική» αναφέρουν. «Εμείς, οι υπογράφοντες δεν πιστεύουμε ότι ο Κολόμβος αντιπροσωπεύει τις αξίες των κατοίκων της Μινεσότα. Αντί να υμνούμε έναν άνθρωπο που ήθελε να αφανίσει τους μαύρους και τους ιθαγενείς, θα πρέπει να τιμήσουμε τα μέλη της κοινότητάς μας των οποίων η ηγετική ικανότητα μας εμπνέει» τονίζουν.

Ο Χριστόφορος Κολόμβος θεωρείται πλέον αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στις ΗΠΑ. Στον απόηχο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ έχουν ήδη σημειωθεί βανδαλισμοί αγαλμάτων του Χριστόφορου Κολόμβου σε διάφορες πόλεις της Αμερικής. Συγκεκριμένα στη Βοστώνη άγνωστοι αποκεφάλισαν το άγαλμα του εξερευνητή, ενώ στη Βιρτζίνια έριξαν, πυρπόλησαν και πέταξαν σε μια λίμνη ένα άγαλμα του Κολόμβου, καταδικάζοντας την υποδούλωση και τη βία σε βάρος των αυτοχθόνων πληθυσμών.

Read more