Μέτρα κορονοϊός: Υποχρεωτική η μάσκα παντού εκτός από το… κολύμπι
Μάσκα παντού
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μέτρα κορονοϊός: Υποχρεωτική η μάσκα παντού εκτός από το… κολύμπι

Μέτρα κορονοϊός: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την υποχρεωτική χρήση της μάσκας από σήμερα Σάββατο στα σούπερ μάρκετ.

Κορονοϊός μέτρα: Η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική τόσο στους υπαλλήλους όσο και στους πελάτες των σούπερ μάρκετ ενώ σε όσους δεν συμμορφώνονται σε αυτό το μέτρο θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ.

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων από την περασμένη Τρίτη είχε εισηγηθεί όχι μόνο την χρήση στα σούπερ μάρκετ αλλά σε όλους τους κλειστούς χώρους. Καθώς τα κρούσματα των κορονοϊού καθημερινά αυξάνονται αλλά και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ανθρώπων που νοσούν, έχουν ανησυχήσει τις υγειονομικές αρχές. Η απόφαση θα παρθεί μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, οι οποίες  θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες για τη λήψη των τελικών αποφάσεων, ανάλογα με τα στοιχεία.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, κα Αθηνά Λίνο, μιλώντας στο OPEN TV και την εκπομπή Τώρα Ό,τι Συμβαίνει με τη Φαίη Μαυραγάνη, ανέφερε, «Θα ήθελα τη χρήση μάσκας παντού εκτός από το κολύμπι στην παραλία».

Επιμένει μάλιστα, ότι η μάσκα πρέπει να είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. «Δεν μιλάμε, πλέον, για ατομική ευθύνη. Μιλάμε για συλλογική ευθύνη. Είμαστε υπεύθυνοι για όλους τους συμπολίτες μας, τους επισκέπτες και γενικότερα όλους».

Η κυρία Λινού είναι κατηγορηματική ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να καταπολεμήσουμε τον κορονοϊό και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Στο ερώτημα, μάλιστα, γιατί αποφασίστηκε η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα σούπερ μάρκετ, η κυρία Λινού δίνει τη δική της απάντηση: «Η μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους είναι απαραίτητη. Η μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους και ειδικά στα σούπερ μάρκετ είναι απαραίτητη γιατί εκεί οι χώροι κλιματίζονται. Έχει διαπιστωθεί ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται από τον αέρα. Στα σούπερ μάρκετ δεν μπορεί να μπαίνει φυσικός αέρας. Αυτό ισχύει και με όλους τους κλειστούς χώρους και γι’ αυτό ζητούμε την υποχρεωτική χρήση της μάσκας παντού».

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας αναφέρθηκε και στην προσωπίδα που φορούν αρκετοί, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή δεν προστατεύει. «Η μάσκα δεν πρέπει να φοριέται από παιδιά κάτω των 2 ετών. Δεν πρέπει να φοριέται από ανθρώπους με ψυχική ή νοητική αναπηρία». «Να κερδίσουμε όλες τις μάχες και να προσπαθήσουμε να μείνουμε το καλοκαίρι με λίγους ανθρώπους», ήταν το μήνυμα που έστειλε.

Read more