Μεγάλη Παρασκευή: Ημέρα θρήνου με τρία Εγκώμια από την Κατερίνα Λέχου και τη Σοφία Μάνου [vid]
Η ταφή και ο θρήνος
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεγάλη Παρασκευή: Ημέρα θρήνου με τρία Εγκώμια από την Κατερίνα Λέχου και τη Σοφία Μάνου [vid]

Μεγάλη Παρασκευή: Η Εκκλησία και πιστοί βιώνουν την κορύφωση του Θείου Δράματος, με τον θάνατο, την ταφή και τον θρίαμβο της Ανάστασης του Ιησού το Μεγάλο Σάββατο.

Μεγάλη Παρασκευή: Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται παραδοσιακά η περιφορά του Επιταφίου  και ψάλλονται τα Εγκώμια του Επιταφίου Θρήνου σε τρεις στάσεις: (« Ἡ Ζωή ἐν τάφῳ…», «Αἱ γεννεαί πᾶσαι…» , «Ἀξιον ἐστί…»). Το πρωί τελείται η λειτουργία των Μεγάλων Ωρών με την αποκαθήλωση του Χριστού από τον Σταυρό.

Σύμφωνα με τις ευαγγελικές περικοπές, ο Ιησούς σταυρώθηκε στις 9 το πρωί. Το μαρτύριό του κράτησε 6 ώρες, ώσπου, στις 3 το μεσημέρι, παρέδωσε το πνεύμα λέγοντας «τετέλεσται». Κατά την δύση του ηλίου, ο Ιωσήφ από Αριμαθείας και ο Νικόδημος -και οι δύο κρυφοί μαθητές του Ιησού- αποκαθηλώνουν το Σώμα, το αρωματίζουν, το τυλίγουν σε καθαρό σεντόνι, το θάβουν σε καινούργιο τάφο και τον σφραγίζουν με μεγάλο λίθο.

Τη Μεγάλη Παρασκευή το πρωί διαβάζονται οι Ώρες στη θέση της Θείας Λειτουργίας και νωρίς το μεσημέρι γίνεται η Αποκαθήλωση. Στο τέλος του Ευαγγελίου, ο ιερέας αφαιρεί τα καρφιά απ’ τον Εσταυρωμένο, κατεβάζει το Σώμα, το τυλίγει σε λευκό σεντόνι, το ραντίζει με «μύρα»,το εναποθέτει στον Επιτάφιο και ευλογεί τον λαό. Αμέσως μετά, λιτανεύει τον «αέρα» του Επιταφίου σε όλον το ναό και τοποθετεί πάνω το ξύλινο κουβούκλιο. Πιστοί προσκυνούν τον επιτάφιο, περνώντας κάτω από το κουβούκλιο γονατιστοί, τρεις φορές σταυρωτά «για ευλογία».

Το βράδυ γίνεται περιφορά του Επιταφίου (η κηδεία και η ταφή, σαν να λέμε, του Χριστού) και ψάλλονται τα Εγκώμια του Επιταφίου Θρήνου σε τρεις στάσεις: (« Ἡ Ζωή ἐν τάφῳ…», «Αἱ γεννεαί πᾶσαι…» , «Ἀξιον ἐστί…»).

«Η ζωή εν τάφω κατετέθης, Χριστέ, και Αγγέλων στρατιαί εξεπλήττοντο, συγκατάβασιν δοξάζουσαι την σην», ακούμε στους ψαλμούς.

«Ιδείν την του Υιού σου Ανάστασιν, Παρθένε, αξίωσον σους δούλους», καταλήγουν τα εγκώμια με το «Αι γενεαί πάσαι».

Η ερμηνεύτρια Σοφία Μάνου με τη συμμετοχή της Κατερίνας Λέχου αφηγούνται το Θείο Δράμα:

Read more