Μάσκες προσώπου: Πως πρέπει να τις φοράμε – Ποια λάθη κάνουμε [vid]
Υπάρχει σωστός τρόπος για την εφαρμογή και τη χρήση της μάσκας ώστε να είμαστε πλήρως προστατευμένοι
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μάσκες προσώπου: Πως πρέπει να τις φοράμε – Ποια λάθη κάνουμε [vid]

Μάσκες προσώπου: Με την επιστροφή στην κανονικότητα θα πρέπει να υιοθετήσουμε και τη χρήση μάσκας σε μέρη όπου υπάρχει συνωστισμός.

Μάσκες προσώπου: Πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί όταν φοράμε προστατευτική μάσκα για το πρόσωπο. Τον τελευταίο καιρό ακούμε πάρα πολλά από ειδικούς και μη για τη σωστή χρήση της ώστε να μας παρέχει τη μέγιστη προστασία. Ο σκοπός είναι να την φοράμε σε κλειστούς χώρους που υπάρχει συνωστισμός και να προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους άλλους.

Υπάρχουν όμως κάποια λάθη που κάνουμε στη χρήση της που μπορεί να φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Ποια είναι αυτά;

Η μάσκα δεν πρέπει να καλύπτει μόνο το στόμα μας

Αν φοράμε τη μάσκα χαμηλά στο πρόσωπο, ώστε να καλύπτει μόνο το στόμα μας, τότε τη φοράμε λάθος κι αυξάνουμε τον κίνδυνο να αρρωστήσουμε ή να κάνουμε κάποιον να αρρωστήσει. «Πολλές φορές αναπνέουμε μερικώς ή εντελώς από τη μύτη μας και μπορούμε να μολυνθούμε αναπνέοντας ιϊκά σωματίδια», λέει στη HuffPost US o Τόμας Ρούσσο, επικεφαλής του τμήματος Μολυσματικών Ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο. Κι αν η μύτη σας δεν καλύπτεται από τη μάσκα, ρισκάρετε μόλυνση από την ίδια τη μάσκα που συλλέγει μικρόβια και σταγονίδια.

Η μάσκα δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με το σώμα ή τα πράγματά μας

Αν ο ιός έρθει σε επαφή με τα ρούχα, το πρόσωπο ή το σώμα σας κι η μάσκα επίσης «αγγίξει» αυτά τα πράγματα, αυτό είναι επίσης πρόβλημα. «Αν το εσωτερικό της μάσκας έρθει σε επαφή με κάποιο τμήμα του σώματός σας που έχει μολυνθεί από τον ιό – μαλλιά, πηγούνι, λαιμό ή ρουχισμό – τότε το εσωτερικό της μάσκας “επιστρέφει” στην περιοχή της μύτης κι του στόματος ευάλωτες βλενογόνες μεμβράνες και μπορεί να συμβεί λοίμωξη», λέει η Λούσι Γουίλσον, επικεφαλής του τμήματος Επειγουσών Υπηρεσιών Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. Και βεβαίως, μην αφήνετε τη μάσκα να «ξεκουράζεται» στο λαιμό σας όταν δεν είναι στο πρόσωπό σας.

Πολύ σημαντικό, όταν βάζετε και βγάζετε τη μάσκα να είστε προσεκτικοί ώστε να μην αγγίζετε το εξωτερικό της. Αντί να αγγίζετε την ίδια, απομακρύνετέ την από τα λάστιχα, ή τις κορδέλες πίσω από τα αυτιά. Θυμηθείτε, τέλος, να πλένετε καλά τα χέρια σας πριν και μετά την τοποθέτηση της μάσκας.

Η μάσκα δεν πρέπει να είναι χαλαρή στο πρόσωπο

Αυτό υπάρχει περίπτωση να συμβεί αν χρησιμοποιείτε χειρουργική μάσκα, ή αυτοσχέδια μάσκα. «Θα πρέπει να είναι άνετη έτσι ώστε να τη φοράτε αλλά παράλληλα τόσο ασφαλής που να μην γλιστρά», λέει η Έριν Σορέλ, βοηθός καθηγητή Έρευνας στο τμήμα Μικροβιολογίας κι Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν. Όσο μεγαλύτερη και πιο χαλαρή είναι η μάσκα, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος να χάσει την αποτελεσματικότητά της.

Η μάσκα πρέπει να μπαίνει στο σωστό σημείο της μύτης

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να τοποθετήσετε την μάσκα στη “γέφυρα” κι όχι στην άκρη της μύτης. «Αν καλύπτετε μόνο την άκρη της μύτης σας, αυτό θα αφήσει μεγάλα κενά αέρος… Να γιατί συστήνουμε η μάσκα να τοποθετείται στη “γέφυρα” κι όχι στην άκρη της μύτης», λέει η Σορέλ.

Σωστό πλύσιμο της μάσκας εάν είναι πολλαπλών χρήσεων

Αν θέλετε να μην είναι η μάσκα σας   φορέας μικροβίων, στην περίπτωση που είναι πλενόμενη, καλό είναι να ακολουθήσετε τις ενδεδειγμένες οδηγίες και να την πλένετε – κατά προτίμηση – στο πλυντήριο ρούχων. «Θα την έπλενα κάθε μέρα», λέει η Σορέλ. «Σ’ αυτή την περίπτωση, τουλάχιστον θα έχετε εξασφαλίσει ότι είναι καθαρή σε καθημερινή βάση».

Read more