Μάσκα: Που είναι υποχρεωτική – Ποιες οι εξαιρέσεις – Τι θα γίνει με τα σχολεία στα διαλείμματα
Μάσκα σχεδόν παντού
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μάσκα: Που είναι υποχρεωτική – Ποιες οι εξαιρέσεις – Τι θα γίνει με τα σχολεία στα διαλείμματα

Μάσκα: Μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, η χρήση της είναι υποχρεωτική σχεδόν παντού.

Μάσκα: Οι απορίες σχετικά με την ορθή χρήση της σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους είναι αρκετές.

(φωτογραφία: Δαγαλάκης Γιώργος/Eurokinissi)

Το Υπουργείο Υγείας έδωσε γενική οδηγία ενώ αναμένεται να δοθούν λεπτομέρειες κατά την τακτική ενημέρωση από τους κυρίους Χαρδαλιά και Μαγιορκίνη.

Καφέ, μπαρ και εστιατόρια

Όπως διευκρίνισε στο χθεσινό διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, κατά την είσοδό τους οι πολίτες στα καφέ και στα εστιατόρια θα υποχρεούνται να φορούν μάσκα, η οποία θα αφαιρείται μόνο όταν καθόμαστε στο τραπέζι.

«Για να το πω με απλά λόγια, και στο καφέ ή στο εστιατόριο θα μπαίνουμε, στο εξής, με μάσκα. Την οποία θα αφαιρούμε μόνο όταν καθόμαστε στο τραπέζι. Και βέβαια εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση των ορθίων σε εσωτερικές αίθουσες», εξήγησε.

Διευκρινίσεις από το υπουργείο Υγείας

Στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας αναφέρεται ως γενική οδηγία:

Η χρήση προστατευτικής μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, ηλικίας 12 ετών και άνω, καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς όπου υπάρχουν περισσότερα του ενός ατόμων και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, καθώς και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

(φωτογραφία: Eurokinissi)

Οι εξαιρέσεις
 • Οικίες
 • Άτομα που ενεργά πίνουν ή τρώνε,
 • Άτομα που ταξιδεύουν με προσωπικό όχημα μόνοι ή με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους (περιλαμβανομένων των ανήλικων τέκνων),
 • Άτομα κατά τη διάρκεια άθλησης/σωματικής άσκησης (π.χ. γυμναστήρια, σχολές χορού, κτλ),
 • Ψήστες/μάγειρες, μόνο κατά τη διάρκεια ψησίματος,
 • Άτομα με ειδικές γνωσιακές ικανότητες/ψυχικές/αναπτυξιακές διαταραχές που δεν συμμορφώνονται με την εφαρμογή μάσκας,
 • Άτομα με σοβαρό νευρολογικό/νευρομυϊκό νόσημα που δεν τους επιτρέπει να χειριστούν τη μάσκα, και
 • Άτομα με ανατομικές γναθοπροσωπικές παραλλαγές/δυσμορφίες ή/και τραυματισμό.
Παραδείγματα υποχρεωτικής χρήσης μάσκας
 • Σε χώρους εστίασης: κατά την είσοδο/έξοδο και παραγγελία στο ταμείο, στον χώρο των αποχωρητηρίων και για μετακινήσεις σε διαφορετικά τραπέζια, ανεξαρτήτως εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου
 • Σε χώρους στάθμευσης πολυκατοικιών, ή ξενοδοχειακών μονάδων
 • Ανεξαρτήτως συνωστισμού ή όχι, σε δρόμους, πεζοδρόμια, πλατείες

(φωτογραφία: Δαγαλάκης Γιώργος/Eurokinissi)

Παραδείγματα που δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας
 • Σε εσωτερικούς/εξωτερικούς χώρους όπου ενεργά άτομα τρώνε ή πίνουν
 • Σε εσωτερικούς/εξωτερικούς χώρους όπου ενεργά άτομα καπνίζουν
 • Σε πάρκο όπου άτομο αθλείται ή περπατά
Μάσκα στα σχολεία: Στο προαύλιο και στα διαλείμματα – Που θα ισχύει

Υποχρεωτική είναι πλέον η μάσκα για μικρούς και μεγάλους μαθητές τόσο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων όσο και κατά τα διαλείμματα. Το μέτρο αφορά στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, στα φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών και στα Ωδεία στις περιοχές που χαρακτηρίστηκαν επιδημιολογικά στα επίπεδα 3 (υψηλό) και 4 (πολύ υψηλό).

Οι μαθητές θα μπορούν να βγάζουν τη μάσκα μόνο κατά τη διάρκεια της γυμναστικής. Συνεπώς μάσκες και κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων θα φορούν οι μαθητές στις περιφερειακές ενότητες Πέλλας, Ιωαννίνων, Τρικάλων, Καρδίτσας, Λέσβου, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Νήσων Αττικής, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Νότιου Τομέα Αθηνών, Πειραιά, Κέας – Κύθνου, Ζακύνθου, Αχαΐας, Σάμου, Μυκόνου, Θήρας, Ηρακλείου, Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Σερρών, οι οποίες εντάσσονται στο τρίτο επίπεδο των προληπτικών μέτρων (υψηλό). Επίσης στις περιοχές Κοζάνης και Καστοριάς οι οποίες εντάσσονται στο τέταρτο επίπεδο των προληπτικών μέτρων (πολύ υψηλό).

Υπενθυμίζεται ότι η μη τήρηση των μέτρων αποτελεί παραβίαση Διατάγματος από τον ίδιο τον πολίτη και το πρόστιμο των €300 βαραίνει τον ίδιο τον πολίτη και όχι την επιχείρηση/υποστατικό.

Κεντρική φωτογραφία: Δαγαλάκης Γιώργος/Eurokinissi

Read more