«Μάσκα 19»: Πες αυτό στο φαρμακείο αν είσαι θύμα ενδοοικογενειακής βίας
Μια «μάσκα-19» μπορεί να σου σώσει τη ζωή
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Μάσκα 19»: Πες αυτό στο φαρμακείο αν είσαι θύμα ενδοοικογενειακής βίας

«Μάσκα 19»: Έχει τονιστεί από τις κυβερνήσεις των χωρών όλου του κόσμου καθώς και από τον ΟΗΕ δια στόματος Γκουτέρες. Υπάρχει σημαντική αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας λόγω καραντίνας.

«Μάσκα 19»: Πολλές γυναίκες υποφέρουν από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων… και όχι γιατί δεν μπορούν να πάνε στο κομμωτήριο ή να πιουν καφέ με τις φίλες τους. Είναι κλεισμένες στο σπίτι με τον εχθρό τους… Υφίστανται βία και ο φόβος δεν τις αφήνει να μιλήσουν σε φίλους και συγγενείς λόγω του αυτοπεριορισμού.

Υπάρχει όμως ακόμα ένας άλλος τρόπος πέραν των τηλεφωνικών γραμμών υποστήριξη, για να μιλήσεις για το πρόβλημά σου. Μπορείς να πας στο φαρμακείο με διακριτικό τρόπο να ζητήσεις μια «Μάσκα 19». Είναι μια διεθνής πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Ινστιτούτο Ισότητας των Κανάριων Νήσων, το οποίο ζήτησε από τις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, για τις οποίες δεν είναι εφικτή η επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες εξαιτίας της συνεχούς παρουσίας του θύτη, να πηγαίνουν στα φαρμακεία και να ζητούν με διακριτικό τρόπο μία «Μάσκα-19», ώστε αυτά με τη σειρά τους να ενημερώνουν ότι τα άτομα αυτά διατρέχουν κίνδυνο.

Στην Ελλάδα, σε περίπτωση που κάποια αναφέρει στο φαρμακείο τον κωδικό «Μάσκα-19» τότε θα πρέπει διακριτικά ο/η φαρμακοποιός να κρατήσει τα στοιχεία του πελάτη του και να ενημερώσει τη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, η οποία είναι µία υπηρεσία εθνικής εμβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στα θύματα να επικοινωνήσουν άµεσα µε ένα φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, που ονομάζεται «Όλες ασφαλείς», τέθηκε σε λειτουργία εδική τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης (210-5210645), στελεχωμένη με το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό από το Τμήμα Πολιτικών Ισότητας & Αντιμετώπισης Διακρίσεων του δήμου. Η συγκεκριμένη τηλεφωνική γραμμή λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα- Παρασκευή, 09.00-16.00, ενώ η επικοινωνία μπορεί να γίνει και μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης [email protected]

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του δήμου, στις γυναίκες παρέχεται δωρεάν νομική βοήθεια (νομική συμβουλευτική, συνδρομή στην υποβολή μήνυσης, δικαστική εκπροσώπηση) και ψυχοκοινωνική υποστήριξη (πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας, πληροφόρηση & διασύνδεση με υπηρεσίες), από εξειδικευμένες δικηγόρους και ψυχολόγο/κοινωνική λειτουργό του Κέντρου Διοτίμα. Παράλληλα, λειτουργεί και ο «Ξενώνας Φιλοξενίας για γυναίκες θύματα έμφυλης βίας και τα παιδιά τους» όλο το εικοσιτετράωρο που παρέχει στις γυναίκες και στα παιδιά τους φιλοξενία, ασφάλεια, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό.

Read more

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σπύρος Μπιμπίλας: «Λυπάμαι Δημήτρη» - H απάντηση στον Λιγνάδη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youtuber τροχαίο: Σκοτώθηκε γνωστός Έλληνας Youtuber σε κόντρες με μηχανές [vid]

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φοίβος Δεληβοριάς: «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος» - Από χθες είμαστε όλοι επαγγελματίες [vid]

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατερίνα Ριτσάτου: Η καθηγήτρια του ΑΠΘ που προστάτευσε τον φοιτητή από τα ΜΑΤ [pic]

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης: Το νέο 5ψηφιο νούμερο ειδικά για το λιανεμπόριο - Δεν θα έχει σχέση με το 13033 [vid]

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Μόνη λύση η παραίτηση της Λίνας Μενδώνη - Η ανακοίνωση

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημήτρης Λιγνάδης: Οδηγήθηκε στην ανακρίτρια – Κατηγορείται για βιασμό κατά συρροή

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Λίνα Μενδώνη μιλά για τον Δημήτρη Λιγνάδη: «Είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος και μας εξαπάτησε»