Λίνα Μενδώνη: Άσχημα τα νέα για θέατρα και κινηματογράφους [vid]
Κλειστά μέχρι νεωτέρας
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λίνα Μενδώνη: Άσχημα τα νέα για θέατρα και κινηματογράφους [vid]

Λίνα Μενδώνη: Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη προανήγγειλε μια σειρά από αλλαγές σε Θέατρα και Κινηματογράφους από... Σεπτέμβρη.

Λίνα Μενδώνη: Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη προανήγγειλε «Σειρά διαρθρωτικών αλλαγών» ώστε να ανοίξουν θέατρα και κινηματογράφοι, αλλά αυτά θα αφορούν την περίοδο από το φθινόπωρο ίσως και αργότερα. «Εάν δεν έχουμε κάτι δυσάρεστο μπορεί να ανοίξουν με μέτρα όπως για παράδειγμα με μειωμένη πληρότητα» είπε η υπουργός, αν και σε παρόμοιους χώρους συγκέντρωσης, όπως στα αεροπορικά ταξίδια και τα σχολεία έχει επανέλθει η κανονικότητα. Αυτή η ανακοίνωση καταρρακώνει επιχειρηματίες, ηθοποιούς και όλους τους εργαζόμενους που εμπλέκονται στη θεατρική και κινηματογραφική «παραγωγή» και οι οποίοι πλήττονται ήδη από τις επιπτώσεις του lockdown.

Όπως είπε «θέλει συστηματική οργάνωση σε είσοδο και έξοδο για να τηρηθεί η απόσταση 1,5 μέτρο, μέσα στον οποιοδήποτε κλειστό χώρο θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα εισόδου νωπού αέρα και βεβαίως θα καθόμαστε πιο αραιά αλλά οικογένειες ή παρέες θα μπορούν να κάθονται δίπλα-δίπλα. Δεν είναι απλό χρειάζεται προσαρμογή» ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει και πάλι την ατομική ευθύνη.

Για τις αντιδράσεις από του καλλιτεχνικό χώρο επέμεινε στην σκληρή στάση του υπουργείου με την δικαιολογία ότι «δεν αντιμετωπίστηκε διαφορετικά ο πολιτισμός από όλους τους υπόλοιπους εργασιακούς τομείς αλλά αποκαλύφθηκε μια τεράστια ποικιλομορφία διαφορετικών εργασιακών σχέσεων. Από τον Μάρτιο συνεργαστήκαμε συστηματικά με το υπ. Εργασίας και το ΥΠΟΙΚ στη συνέχεια προκειμένου η περίμετρος των μέτρων να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερους στον τομέα του πολιτισμού». Αυτή βέβαια η ποικιλομορφία που αναφέρει δεν είναι κάτι που ανακαλύφθηκε με την πανδημία και ήταν ευθύνη του Υπουργείου να στηρίξει όσους από τον χώρο της τέχνης επλήγησαν από το lockdown.

Μιλώντας για το πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» η κυρία Μενδώνη εξήγησε ότι έγινε ανάθεση των παραγωγών στους εποπτευόμενους φορείς. «Από εκεί και πέρα οι φορείς αυτοί συνεργάζονται με την αγορά. Από τον Οκτώβριο θα εγκαινιάσουμε μια πλατφόρμα υποψηφιοτήτων για τον θεσμό αυτό. Φέτος ο στόχος μας ήταν να δώσουμε δουλειά σε όσους ανθρώπους μπορούν να δουλέψουν και αφετέρου να διασφαλίσουμε ένα πολιτιστικό καλοκαίρι για τους πολίτες και τους τουρίστες» διευκρίνισε η Λίνα Μενδώνη. Επανερχόμενη στις δυσκολίες της νέας πραγματικότητας η υπουργός Πολιτισμού επισήμανε ότι «στους ανοιχτούς χώρους οι οδηγίες του ΕΟΔΥ είναι οι ηθοποιοί να κρατούν κάποιες αποστάσεις μεταξύ τους» δίνοντας παράλληλα το παράδειγμα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας (ΚΘΒΕ) το οποίο, όπως είπε, «είχε προγραμματίσει να παρουσιάσει τις Όρνιθες. Όταν τους είπαμε για πρόβες με μάσκα ο σκηνοθέτης είπε ότι προσαρμόζω τη σκηνοθεσία μου ώστε οι ηθοποιοί να έχουν προσωπίδες με μάσκα». Η κυρία Μενδώνη διαβεβαίωσε τέλος ότι «στις 25 Μαρτίου του 2021 θα είναι έτοιμη η Εθνική Πινακοθήκη, ύπηρχε μια καθυστέρηση γιατι έκλεισαν εργοστάσια από τα οποία προμηθευόμασταν πρώτες ύλες».

Read more