Λέσβος Δήμητρα: Η απάνθρωπη συμπεριφορά από ανήλικα παιδιά σε τρανς άτομο
Ένας άνθρωπος που έχει περάσει πολλά
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λέσβος Δήμητρα: Η απάνθρωπη συμπεριφορά από ανήλικα παιδιά σε τρανς άτομο

Λέσβος Δήμητρα: Απίστευτη βαρβαρότητα επέδειξαν ανήλικα αγόρια και κορίτσια στη Σκάλα Συκαμνιάς.

Λέσβος Δήμητρα: Μια απάνθρωπη συμπεριφορά ήρθε στο φως της δημοσιότητας μέσα από την ιστοσελίδα stonisi.gr,  ένα απαράδεκτο γεγονός που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιωμάτα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Δήμητρα είναι ένα τρανς άτομο που ζει στη Σκάλα Λέσβου, και υποβάλλεται σε εξευτελιστικές δοκιμασίες και συμπεριφορές από ομάδα ανηλίκων. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για παιδιά ηλικίας 12 – 14 ετών, τα οποία πρόσφατα εισέβαλαν στο σπίτι της Δήμητρας και την ανάγκασαν να προβεί σε πράξεις που δεν επιθυμούσε. Μάλιστα, οργή προκαλεί το γεγονός πως την βιντεοσκόπησαν και ανάρτησαν το υλικό στο διαδίκτυο.

Οι πληροφορίες που αντλούνται από την ιστοσελίδα της εφημερίδας, αναφέρουν πως μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής μιλάνε για πολύ οξυμένες σχέσεις μεταξύ των δυο πλευρών οι οποίες από μεριάς των ανηλίκων έχουν χαρακτηριστικά βεντέτας. Μάλιστα, η δημοσίευση επισημαίνει πως τα περιστατικά δεν αποτελούν έκπληξη, ενώ απευθύνει έκκληση προς τις Εισαγγελικές Αρχές και την Αστυνομία, ζητώντας να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα, πριν κάποιο συμβάν καταλήξει σε τραγωδία.

Για το θέμα αυτό έχει παρέμβει η οργάνωση Proud Seniors Greece – Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ Ατόμων Ηλικίας 50 και ‘Ανω, η οποία ζητά την απόσυρση των βίντεο από την ιστοσελίδα της εφημερίδας και το αντίστοιχο κανάλι στο YouTube, ισχυριζόμενη πως η αναδημοσίευση τέτοιων εικόνων ακόμη και στο πλαίσιο ειδησεογραφικής κάλυψης, αποτελεί διαπόμπευση:

«Το περιστατικό που καταγράφεται στο βίντεο αυτό, συνιστά κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, στην οποία έχει κάθε άνθρωπος δικαίωμα. Η Δήμητρα είναι ένας άνθρωπος ψυχικά ασθενής (και όχι Δημήτρης με ιδιαιτερότητες, όπως λανθασμένα αναφέρεται στο άρθρο), με ανάγκη νοσηλείας και περίθαλψης. Παρόλο που κατανοούμε τα ειδησεογραφικά πλαίσια δημοσιοποίησης του εν λόγω οπτικοακουστικού υλικού, πιθανώς με την έννοια του ντοκουμέντου ως μοχλού πίεσης. Ωστόσο, η δημοσιοποίηση τέτοιων εικόνων ντροπής δεν παύει να αποτελεί διαπόμπευση και εγείρει την έντονη δυσαρέσκεια, αποστροφή και οργή μας. Ζητάμε άμεσα να αφαιρεθεί το επίμαχο βίντεο από την επίσημη ιστοσελίδα της εφημερίδας, καθώς και από το αντίστοιχο κανάλι στο YouTube και να τεθεί υπόψη των αρχών και μόνο – όχι του φιλοθέαμον κοινού».

«Αυτή τη στιγμή, οι Proud Seniors Greece (Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ Ατόμων Ηλικίας 50 & Άνω) καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η Δήμητρα να λάβει την απαραίτητη υποστήριξη και την αναγκαία για αυτήν ιατρική και ψυχολογική βοήθεια. Αστυνομική δύναμη και κλιμάκιο κοινωνικών υπηρεσιών μεταβαίνει στην περιοχή.
Για κάθε άλλη εξέλιξη θα υπάρξει άμεση ενημέρωση. Εκ του Δ.Σ»

Η Δήμητρα είναι σήμερα 60 ετών, και έχει ζήσει μια πολύ δύσκολη ζωή.

Η ζωή της Δήμητρας

Στα 14 της, η Δήμητρα είπε στους γονείς του ότι ήταν κορίτσι. Η αντίδρασή τους ήταν να την κλείσουν σε ίδρυμα, κι όταν βγήκε της έριχναν κρυφά στο φαγητό ισχυρά φάρμακα. Δραπέτευσε στην Αθήνα όπου έζησε άστεγη για χρόνια, αλλά τελικά ξαναγύρισε στο χωριουδάκι του νησιού για να φροντίσει την άρρωστη μητέρα της – για 25 χρόνια. Όταν αυτή πέθανε, άρχισε να φορά γυναικεία παντελόνια και μπλούζες και μόλις το 2014 έβαλε για πρώτη φορά φόρεμα και κυκλοφόρησε δημοσίως.

Το 2016, η Δήμητρα αφηγήθηκε τα παιδικά της χρόνια στην Καναδή Rory Aurora Richards που είχε επισκεφτεί την Λέσβο για να βοηθήσει τους πρόσφυγες. Μαζί με έναν Σουηδό, τον Torbjörn Stenberg που είχε φωτογραφική μηχανή, αποφάσισαν να μιλήσουν μαζί της και να φωτογραφήσουν. Πήγαν για ρεβεγιόν Χριστουγέννων στο σπίτι της και κατέγραψαν την κουβέντα τους, η οποία δημοσιεύτηκε στα αγγλικά, στο Pappas Post.

«Νιώθεις άντρας ή γυναίκα;» ρώτησαν αρχικά για να ξέρουν πώς να την αποκαλούν από κει και πέρα. «Γυναίκα» ήταν απάντηση, «και το όνομά μου είναι Δημήτρα».

Περιγράφει τη μητέρα της ως βαθιά θρησκευόμενη και πιστή γυναίκα, και πηγή αληθινής και ανιδιοτελούς αγάπης για το παιδί της. Περιγράφει τον πατέρα της ως άγριο άντρα, που εξαφανιζόταν απ’ το σπίτι για μεγάλες περιόδους κάθε φορά, κι όταν επέστρεφε προκαλούσε πανικό. Παρόλα αυτά η οικογένεια έμεινε μαζί και οι γονείς της έμειναν παντρεμένοι μέχρι και τον θάνατό τους πριν από 7 χρόνια. Πέθαναν και οι δύο με απόσταση έξι μήνες μεταξύ τους.

Από μικρή ένιωθε ότι ήταν διαφορετική. Στα 14, όταν είπε ότι είναι κορίτσι, στάλθηκε σε ψυχιατρείο απ’ τους ταραγμένους γονείς της. Οι γιατροί απαίτησαν να παίρνει φάρμακα και μετά την επιστροφή της στο σπίτι, πιθανότατα και για όλη της τη ζωή. Η ίδια δεν το ήθελε. Τα φάρμακα την έκαναν να νιώθει χάλια, κι έτσι οι γονείς τα έριχναν στα κρυφά στο φαγητό της.

Παρ’ όλα αυτά, δεν σταμάτησε να νιώθει κορίτσι, και η ειλικρίνειά της την εξοστράκισε από την κοινωνία του χωριού, προκαλώντας κουτσομπολιά και ντροπή στην οικογένειά της και περισσότερα προβλήματα στον ήδη προβληματικό γάμο των γονιών της.

Δεν έζησε ποτέ κάποιον εφηβικό έρωτα, μόνο ανεκπλήρωτους πόθους για αγόρια. Δεν υπήρχε περίπτωση να βρει κάποιο αγόρι στο χωριό που θα την ήθελε. Ήταν έφηβη όταν έκανε την πρώτη απόπειρα αυτοκτονίας (η πρώτη απ’ τις πολλές που θα ακολουθούσαν σε διάφορα στάδια της ζωής της).

Τελικά, στα 20, άφησε πίσω της το χωριό και το νησί της Λέσβου, κι έτρεξε στην πρωτεύουσα. Έζησε άστεγη, στους δρόμους της Αθήνας για σχεδόν πέντε χρόνια. Έκανε μερικές δουλειές, πχ. σε σούπερμάρκετ, αλλά και οι πρωτευουσιάνοι αισθάνονταν πως ήταν διαφορετική και σταδιακά την απέκλεισαν. Ακόμα και σε μια πόλη με τον πληθυσμό της Αθήνας, η Δήμητρα δεν βρήκε αγάπη ή συντροφιά, πέρα από μια γυναίκα –επίσης άστεγη- με την οποία έκανε κάποια παρέα. Μαζί, στους δρόμους, «έπαιζαν» μια φαντασίωση, ότι ήταν παντρεμένοι και ετοιμάζονταν να κάνουν και παιδί.

Έχοντας περάσει ολόκληρη τη ζωή της ως παρίας και με τη μητέρα της πια νεκρή, δεν έχει τίποτα να χάσει, νιώθει προστατευμένη απ’ την αυθεντικότητα της ζωής της, απ’ το ότι είναι ο αληθινός εαυτός της πια, και μόνο αυτό την νοιάζει. Δεν θέλει να φύγει απ’ το μικροσκοπικό ψαροχώρι, ούτε θα ήθελε να κάνει εγχείρηση επαναπροσδιορισμού φύλου.

Παρά την κοινωνική απομόνωση, η Δήμητρα βρίσκει διέξοδο στη μουσική και στη μόδα, ξοδεύοντας όσα λίγα λεφτά έχει σε νέα φορέματα και παλιά άλμπουμς. Είναι μεγάλη φαν της Μαρίας Κάλλας, και λατρεύει παλιές χολιγουντιανές ντίβες όπως την Γκρέτα Γκάρμπο.

Στιγμιότυπο της συνέντευξης της Δήμητρας στο VICE

«Ένιωθα γυναίκα, είχα καταλάβει πως είχα ψυχή γυναίκας και ζήτησα να κάνω εγχείρηση. Δεν το δέχθηκαν με κανένα τρόπο. Τους καταλαβαίνω γιατί ήταν απλοί και αμόρφωτοι άνθρωποι. Το χωριό ήταν πολύ κλειστή κοινωνία. Με πήγαν σε κλινική και μου έδιναν τέσσερα ψυχοφάρμακα, να γίνω ”καλά”, να αλλάξω μυαλά, να γίνω ”άντρας”. Μετά όταν γύρισα μου έβαζαν χάπια στο φαγητό. Είχα πει στη μητέρα μου πως δεν ήθελα, αλλά εκείνη δεν το καταλάβαινε. Μου φέρθηκαν χειρότερα και από ένα ζώο. Τους καταλαβαίνω όμως, νόμιζαν ότι το έκαναν για το καλό μου», περιγράφει η Δήμητρα και συγκλονίζει.

«Θα ήθελα να έχω δικά μου παιδιά και θα τα μεγάλωνα ελεύθερα και ανεξάρτητα, και να διαλέξουν τη ζωή που θέλουν αυτά», καταλήγει.

Read more