Κορονοϊός: Θα κάνουμε φέτος διακοπές;
Και στην παραλία θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορονοϊός: Θα κάνουμε φέτος διακοπές;

Κορονοϊός: Το μεγάλο ερώτημα που φαίνεται να μας απασχολεί τις τελευταίες ημέρες είναι αν θα μπορέσουμε να κάνουμε το καλοκαίρι διακοπές.

Κορονοϊός: Τα μηνύματα γενικά είναι θετικά. Πνευμονολόγοι και λοιμωξιολόγοι φαίνεται να συμφωνούν ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε διακοπές αρκεί να μην είμαστε στις παραλίες ο ένας πάνω στον άλλο.
Η Αναστασία Κοτανίδου καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μιλώντας στο ΣΚΑΪ σχετικά με το θέμα, τόνισε ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης προς το παρόν. Εμφανίστηκε όμως αισιόδοξη ότι φέτος θα καταφέρουμε να κάνουμε διακοπές, αλλά τηρώντας τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. «Σίγουρα θα κάνουμε διακοπές φέτος. Η χώρα μας είναι ιδανική για να κάνουμε διακοπές. Όχι μόνο εμείς αλλά και όσοι ερχόντουσαν. Βεβαίως και θα κάνουμε διακοπές. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι να μην είμαστε στις παραλίες ο ένας πάνω στον άλλο και να έχουμε μία σχετική απόσταση», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Κοτανίδου.

Η ίδια υπογράμμισε ότι τα πράγματα με την πανδημία στη χώρα μας είναι πολύ καλά και σε λίγο καιρό οι γιατροί θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν ότι δεν υπάρχουν εισαγωγές κρουσμάτων κορωνοϊού στις ΜΕΘ. Τόνισε, ωστόσο, ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης δεν θα πρέπει να χαλαρώσουν. «Δεν είμαι της άποψης ότι πρέπει να χαλαρώσουμε. Επειδή ο Έλληνας έχει ακούσει όλα αυτά τα μέτρα πιστεύω ότι θα υπακούει και στα μέτρα που θα του συστηθούν. Η ζωή μας αλλάζει. Δεν θα είναι ίδια. Θα πρέπει να ξεχάσουμε τις πολλές αγκαλιές και τα φιλιά κάτι που είναι μέσα στο ταπεραμέντο μας. Και μόλις βγει το εμβόλιο θα μπορέσουμε να ξαναγκαλιαστούμε χωρίς φόβο», σημείωσε η Αναστασία Κοτανίδου.

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ, επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει ανάσχεση του ιού λόγω ζέστης και κλίματος». «Ο παρόμοιος ιός MERS είχε εμφανιστεί στην Σαουδική Αραβία που η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή», ανέφερε η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ αλλά εξήγησε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας οι περισσότεροι θα βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους. «Αυτό είναι ένα πολύ θετικό για την πιο γρήγορη άρση των μέτρων», σημείωσε η Αναστασία Κοτανίδου.

Εν τω μεταξύ, πολύ ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα χρήσης κολχικίνης σε 60 Έλληνες ασθενείς. Όπως αποκαλύπτει ο καθηγητής καρδιολογίας Χ. Στεφανάδης, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «τα στοιχεία που είχαμε επεξεργαστεί μέχρι χθες το βράδυ, είναι πολύ ενθαρρυντικά. Οι δείκτες φλεγμονής CRP πέφτουν στατιστικά σημαντικά. Τα Ηωσινόφυλα πέφτουν. Επίσης, πέφτουν δείκτες όπως η Τροπονίνη που υποδηλώνει βλάβη στο μυοκάρδιο. Όλα αυτά τα στοιχεία συνηγορούν ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βοηθητικό φάρμακο για τους ασθενείς με κορονοϊό οι οποίοι κινδυνεύουν από καταστροφικές επιπλοκές, όπως είναι η κατάρρευση του μυοκαρδίου και του πνεύμονα».

Read more