Κορονοϊός Μέτρα: Πως θα λειτουργήσουν από σήμερα θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία – Τι γίνεται με τις συναυλίες
Αλλάζουν πάλι όλα στον χώρο του πολιτισμού
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορονοϊός Μέτρα: Πως θα λειτουργήσουν από σήμερα θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία – Τι γίνεται με τις συναυλίες

Κορονοϊός Μέτρα: Τα νέα μετρά για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού πλήττουν ιδιαίτερα τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τους χώρους πολιτισμού.

Κορονοϊός Μέτρα: Ήδη από σήμερα έως και τις 4 Οκτωβρίου απαγορεύτηκαν οι συναυλίες και οι μουσικές εκδηλώσεις τόσο σε ανοιχτούς όσο και σε κλειστούς χώρους.

Τα νέα μέτρα ισχύουν από σήμερα Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου και για δύο εβδομάδες, έως τις 4 Οκτωβρίου και αφορούν τις πολιτιστικές δομές και τους αντίστοιχους φορείς. Εκτός από την απαγόρευση των συναυλιών, σε ότι αφορά στις θεατρικές παραστάσεις αυτές απαγορεύεται να πραγματοποιούνται στους κλειστούς χώρους, ενώ επιτρέπεται η πραγματοποίηση τους σε ανοιχτούς χώρους, με το 60% της συνολικής χωρητικότητάς τους.

Αναλυτικά τα νέα μέτρα

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού διευκρινίζει:

• Οι κινηματογραφικές προβολές σε θερινά σινεμά και η διεξαγωγή παραστάσεων θεάτρου και λοιπών παραστατικών τεχνών σε ανοιχτούς χώρους επιτρέπονται με πληρότητα έως και 60% και βάσει των λοιπών οδηγιών που περιγράφονται στις εγκυκλίους του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού.

• Δεν επιτρέπονται οι συναυλίες σε οποιονδήποτε χώρο, ανοιχτό ή κλειστό, καθώς και οι προβολές σε κινηματογράφους δωδεκάμηνης λειτουργίας.

• Δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή παραστάσεων θεάτρου και λοιπών παραστατικών τεχνών σε κλειστούς χώρους.

• Για τις πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες όπως αποτυπώνονται στην εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού.

• Για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες όπως έχουν αποτυπωθεί στην κοινή εγκύκλιο των Γενικών Γραμματέων Πολιτισμού και Σύγχρονου Πολιτισμού. Σημειώνεται ότι δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή εκδηλώσεων στους χώρους αυτούς με τη συμμετοχή περισσότερων των εννέα ατόμων.

• Για τις δομές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες όπως έχουν ήδη αποτυπωθεί στην εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού».

Στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ διευκρινίζεται επίσης «ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής παραστάσεων θεάτρου και λοιπών παραστατικών τεχνών σε κλειστούς χώρους σε όλη την επικράτεια, καθώς και η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των χώρων αυτών, πρόκειται να ανακοινωθούν εντός της επόμενης εβδομάδας, πάντοτε σε συνάρτηση με τα εκάστοτε επιδημιολογικά δεδομένα».

Επισημαίνεται, τέλος, «ότι τυχόν ενισχυμένα τοπικά μέτρα υπερισχύουν των γενικών κανόνων, εκτός εάν υπάρχει ρητή εξαίρεση».

Read more