Κορονοϊός κουνούπια: Τελικά μεταδίδεται με το τσίμπημα των κουνουπιών; [vid]
Τα κουνούπια είναι υπεύθυνα για τη μετάδοση διαφόρων ασθενειών που μπορούν να αποβούν μοιραίες για τους ανθρώπους
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορονοϊός κουνούπια: Τελικά μεταδίδεται με το τσίμπημα των κουνουπιών; [vid]

Κορονοϊός κουνούπια: Τα κουνούπια μεταδίδουν πολλές ασθένειες όπως είναι γνωστό. Είναι και ο κορονοϊός μία από αυτές;

Κορονοϊός κουνούπια:  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θέλοντας να απαντήσει στο ερώτημα αν μεταδίδεται από τα κουνούπια ο κορονοϊός είχε εγκαίρως ανακοινώσει όλους τους πιθανούς τρόπους μετάδοσης του ιού, ανάμεσα τους και τα κουνούπια από τον Μάρτιο. Σήμερα που η γνώση μας για την ασθένεια έχει διευρυνθεί, υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για τα εξαχθούν πιο βέβαια συμπεράσματα. Τα κουνούπια μεταδίδουν διάφορες ασθένειες μέσω του σάλιου τους είναι γνωστό ότι ευθύνονται για τον θάνατο τουλάχιστον μισού εκατομμυρίου ανθρώπων κάθε χρόνο και για εκατοντάδες εκατομμυρίων κρούσματα από διάφορες σοβαρές ασθένειες.

Ο νέος κορονοϊός λοιπόν ΔΕΝ μπορεί να μεταδοθεί μέσω τσιμπήματος κουνουπιών. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν πληροφορίες ούτε στοιχεία που να δείχνουν ότι ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 μπορεί να μεταδοθεί από τα κουνούπια. Είναι ένας αναπνευστικός ιός, ο οποίος εξαπλώνεται κυρίως μέσω σταγονιδίων που δημιουργούνται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται, ή μέσω σταγονιδίων σάλιου ή εκκρίσεων από την μύτη.

Επιπλέον, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), αναφέρει το εξής: Τα κουνούπια και τα τσιμπούρια δεν μπορούν να διαδώσουν όλους τους τύπους ιών.
Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε δεδομένα που να υποδεικνύουν ότι η νόσος COVID-19 ή άλλα παρόμοια νοσήματα που προκαλούνται από κορονοϊούς (π.χ. SARS, MERS) μεταδίδονται από τα κουνούπια ή τα τσιμπούρια. Για να περάσει ένας ιός σε ένα άτομο μέσω τσιμπήματος από κουνούπι ή τσιμπούρι, ο ιός πρέπει να είναι σε θέση να αναπαραχθεί μέσα στο έντομο-ξενιστή.

Read more