Κορονοϊός Καλοκαίρι: Φέτος το καλοκαίρι μας θα είναι διαφορετικό
Θα μπορέσουμε να πιούμε το mojito μας στην παραλία;
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορονοϊός Καλοκαίρι: Φέτος το καλοκαίρι μας θα είναι διαφορετικό

Κορονοϊός Καλοκαίρι: Ο κορονοϊός φέτος άλλαξε πολλά στη ζωή μας και όπως φαίνεται θα αλλάξει και το ελληνικό καλοκαίρι μας.

Κορονοϊός Καλοκαίρι: Η ανησυχία και η απορία των ημερών με το καλοκαίρι προ των πυλών, είναι πως θα προετοιμαστούμε για τα μπάνια στη θάλασσα, τη διαμονή στα ξενοδοχεία και τη χρήση των air-conditions. Όλοι ή σχεδόν όλοι πειθαρχήσαμε στα περιοριστικά μέτρα που μας επιβλήθηκαν από τους επιστήμονες και από την πολιτεία. Τώρα τον λόγο θα έχουν και πάλι οι ειδικοί καθώς θα χαλαρώνουν σταδιακά τα μέτρα και οι πολίτες θα πρέπει να προσαρμόσουν και πάλι τις συνήθειές τους, όσον αφορά το μπάνιο στη θάλασσα, την ηλιοθεραπεία στις παραλίες, τη λειτουργία κλιματιστικών σε εργασία και σπίτι, τις βόλτες στα beach bars, αλλά και τη διαμονή στα ξενοδοχεία.

Η αντίδραση του κορονοϊού στον ήλιο

Ο Γουίλιαμ Μπράιαν, ο ασκών χρέη επικεφαλής στην Υπηρεσία Επιστημών και Τεχνολογίας του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι ο ιός SARS-CoV-2, χάνει την ισχύ του όταν αυξάνονται η θερμοκρασία και η υγρασία, και κυρίως όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου. «Το πιο σημαντικό συμπέρασμά μας μέχρι στιγμής είναι η ισχυρή επιρροή που φαίνεται να έχει το φως του ήλιου στην εξόντωση του ιού, τόσο στις επιφάνειες όσο και στην ατμόσφαιρα», επεσήμανε ο Μπράιν. «Παρατηρήσαμε αντίστοιχο αποτέλεσμα τόσο με τη θερμοκρασία όσο και με την υγρασία. Η αύξηση της θερμοκρασίας ή της υγρασίας ή και των δύο γενικά δεν ευνοεί τον ιό», τόνισε ο ίδιος παρουσιάζοντας τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας.

Το συμπέρασμα αυτό ενισχύει τις ελπίδες ότι ο κορονοϊός θα μιμηθεί τη συμπεριφορά άλλων αναπνευστικών ασθενειών, όπως η γρίπη, η οποία γενικά είναι λιγότερο μολυσματική όταν αυξάνεται η θερμοκρασία. Ωστόσο ο SARS-CoV-2 έχει αποδειχθεί θανατηφόρος σε πιο θερμά μέρη όπως η Σιγκαπούρη, προκαλώντας ερωτήματα για τον ρόλο που διαδραματίζουν οι κλιματικές συνθήκες.

Το μπάνιο στη θάλασσα

Οι περισσότεροι ειδικοί λένε ότι το μπάνιο στο θαλασσινό νερό ή στην πισίνα η οποία χλωριώνεται είναι ασφαλές. Ούτε έχει βρεθεί, ούτε μπορεί θεωρητικά να ειπωθεί ότι υπάρχει δυνητικός κίνδυνος. Το πρόβλημα εστιάζεται στη διαδικασία και όχι στις βουτιές. Το πρόβλημα λοιπόν είναι οι εγγύτητα στις παραλίες και οι ξαπλώστρες. Εάν δηλαδή υπάρχουν 20 ξαπλώστρες σε 10 τετραγωνικά μέτρα, τότε ο κίνδυνος αυξάνεται από τον συνωστισμό. Ένα άλλο πρόβλημα είναι η απόσταση των δύο μέτρων που θα πρέπει να τηρείται μεταξύ των ανθρώπων, πράγμα που μπορεί να γίνει καθώς έχουμε «ατελείωτες» παραλίες. Όπως και να έχει το ζήτημα αυτό θα επανεξεταστεί με τη διαδικασία της σταδιακής άρσης των μέτρων.

Στο ερώτημα εάν θα φοράμε μάσκες σε παραλίες και beach bars η απάντηση είναι ότι σε εξωτερικούς χώρους δεν θα υπάρχει μάλλον πρόβλημα, αλλά θα πρέπει να έχουμε μαζί τη μάσκα μας ώστε να τη χρησιμοποιούμε στα μέρη όπου παρατηρείται συνωστισμός. Τα beach bars θα ακολουθήσουν τις οδηγίες που θα υπάρξουν για όλα τα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Οι συστάσεις για τα κλιματιστικά

Καθώς η θερμοκρασία θα ανεβαίνει, η χρήση του κλιματιστικού αναμένεται να ξεκινήσει τόσο στην εργασία όσο και στο σπίτι, αλλά ακόμα και σε εστιατόρια, καφέ, καταστήματα θα γίνεται απαραίτητη. Ωστόσο με τη χρήση του κλιματιστικού υπάρχει ο κίνδυνος της διασποράς του κορονοϊού. Σε αυτό το ζήτημα είχε αναφερθεί πρόσφατα ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος κάλεσε να μη χρησιμοποιούνται στα κλιματιστικά στην ανακύκλωση, σημειώνοντας πως προτιμά το ανοιχτό παράθυρο και τον καλό εξαερισμό του δωματίου.

«Προτιμούμε τα ανοιχτά παράθυρα για να ανανεώνεται ο αέρας, από τα κλιματιστικά, ειδικά όταν υπάρχει ασθενής στο σπίτι». Όπως είπε, «παρακολουθούμε τις εξελίξεις και ναι, μπορεί να σημαίνει ότι όσο λιγότερο χρησιμοποιείται τόσο το καλύτερο», ειδικά εάν στον χώρο υπήρξε θετικό κρούσμα κορονοϊού. Ο κ. Τσιόδρας γνωστοποίησε ότι επιστημονικές ομάδες στην Ελλάδα μελετούν τη σχέση κορονοϊού-κλιματιστικού και έχουν βρει, όπως δήλωσε, ότι σε κάποια κλιματιστικά βρέθηκαν ίχνη όταν υπήρξε θετικό κρούσμα.

Που θα επιβάλλεται η χρήση μάσκας

Σε κλειστά μέρη που ενδεχομένως να υπάρχει συχνή κίνηση, όπως τα καταστήματα, η χρήση της μάσκας είναι ενδεδειγμένη, αφού δεν έχει στόχο μόνο να μην έρχεται κανείς σε επαφή με σταγονίδια αλλά και για να μην εισπνέει τον αέρα των κλιματιστικών. Η επαναφορά στην ομαλότητα σε χώρους κλειστούς όπου τα δύο μέτρα φυσικά δεν θα μπορούν να τηρούνται και ο κίνδυνος της σταγονιδιακής ρύπανσης πάντοτε θα υπάρχει, πρέπει να επιβληθεί η χρήση της μάσκας».

Διακοπές και τουρισμός

ΟΙ περισσότερες χώρες δεν αφήνουν περιθώρια για τουρισμό στο εξωτερικό φέτος το καλοκαίρι. Έτσι παραμένει άγνωστο εάν θα έρθουν οι ξένοι τουρίστες το καλοκαίρι στην Ελλάδα για διακοπές. Η γερμανική εφημερίδα Bild πάντως, προτείνει την Ελλάδα ως προορισμό για καλοκαιρινές διακοπές το 2020. Στο αφιέρωμά της μιλά για περιορισμένο αριθμό χωρών που θεωρούνται ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο από τον κορονοϊό, κάνοντας αναφορά, εκτός της Ελλάδας, στην Κροατία, την Αυστρία και την Ελβετία.

Το σίγουρο είναι ότι οι έρευνες για τη συμπεριφορά του κορονοϊού στη ζέστη είναι σε εξέλιξη και όλοι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα διαφορετικό καλοκαίρι από αυτά που έχουμε συνηθίσει. Εάν τηρούμε τους βασικούς κανόνες που θα στηρίζονται στην καλή ατομική υγιεινή όλα θα πάνε καλά!

Read more