![Κορονοϊός εμβόλιο: Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα του εμβολίου της Οξφόρδης [vid]](https://www.mivida.gr/wp-content/uploads/2020/07/20/emvolio_koronoios-1600x900.jpg)
Κορονοϊός εμβόλιο: Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα του εμβολίου της Οξφόρδης [vid]
Κορονοϊός εμβόλιο: Το εμβόλιο που παράχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης φαίνεται ότι είναι ασφαλές και ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Κορονοϊός εμβόλιο: Τα πρώτα στοιχεία από το πειραματικό εμβόλιο της Astra Zeneca βλέπουν το φως της δημοσιότητας .
Όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα το εμβόλιο κατά του COVID-19 ήταν ασφαλές και παρήγαγε ανοσοαπόκριση στα αρχικά στάδια των κλινικών δοκιμών. Το εμβόλιο, που έχει την ονομασία AZD1222 και αναπτύσσεται από την Astra Zeneca και επιστήμονες του βρετανικού Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δεν προκάλεσε καμιά σοβαρή παρενέργεια και προκάλεσε αντίσωμα και ανοσολογικές αποκρίσεις Τ-λεμφοκυττάρου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δοκιμής που δημοσιεύει η ιατρική επιθεώρηση The Lancet.
Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με τις αρχικές εκτιμήσεις, το εν λόγω εμβόλιο είναι σε θέση να παράγει αντισώματα που εξουδετερώνουν τον κορονοϊό, αλλά και Τ-λεμφοκύτταρα -κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος-, που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού έναντι της νόσου Covid-19. Οι δοκιμές έγιναν σε 1.077 ανθρώπους.

«Μένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει προτού μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε εάν το εμβόλιο μας θα βοηθήσει να διευθετηθεί η πανδημία, ωστόσο αυτά τα πρώιμα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά», δήλωσε η Σάρα Γκίλμπερτ, η επικεφαλής των ερευνητών που αναπτύσσουν το εμβόλιο. «Ακόμη δεν γνωρίζουμε πόσο ισχυρή ανοσοαπόκριση χρειάζεται να προκαλέσουμε για να επιτύχουμε μια αποτελεσματική προστασία κατά της λοίμωξης SARS-CoV-2», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι ερευνητές πρέπει να μάθουν περισσότερα για την COVID-19 και να συνεχίσουν τις δοκιμές τελικού σταδίου οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το εμβόλιο προκάλεσε ήσσονος σημασίας παρενέργειες πιο συχνά σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, αλλά ορισμένες μπορεί να περιοριστούν με τη χορήγηση παρακεταμόλης, χωρίς σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες από το εμβόλιο. «Τα σημερινά δεδομένα αυξάνουν την πεποίθησή μας ότι το εμβόλιο θα δράσει και μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε τα σχέδιά μας για την παρασκευή του εμβολίου σε κλίμακα για ευρεία και ισότιμη πρόσβαση σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Δρ Μενέλαος Πάγκαλος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Έρευνας και Ανάπτυξης Βιοφαρμάκων της AstraZeneca.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις.
Το Bloomberg εστίασε στο πολλά υποσχόμενο εμβόλιο που ανέπτυξε η ομάδα του Πανεπιστημίου, με επικεφαλής την 58χρονη Σάρα Γκίλμπερτ, τα τρίδυμα παιδιά της οποίας (ηλικίας 21 ετών) συμμετέχουν στη δοκιμή. Η Γκίλμπερτ ανέφερε πως δεν συζήτησε και πολύ το θέμα με τα παιδιά της, τα οποία σπουδάζουν βιοχημεία, επειδή δεν ήταν και πολλές ώρες στο σπίτι. Η αλήθεια είναι πως τους τελευταίους μήνες εργάζεται με εξαντλητικά ωράρια, όπως εξάλλου και όλα τα μέλη των επιστημονικών ομάδων που προσπαθούν να βάλουν τέλος στην πανδημία.
Η Γκίλμπερτ εκφράζεται με απίστευτη αυτοπεποίθηση όταν αναφέρεται στις πιθανότητες επιτυχίας του εμβολίου. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι το εμβόλιο έχει πιθανότητα 80% να είναι αποτελεσματικό στο να εμποδίζει την εκδήλωση της Covid-19 σε ανθρώπους που εκτίθενται στο νέο κορονοϊό. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, αυτό θα είναι σε θέση να το γνωρίζει τον Σεπτέμβριο.