Κορονοϊός άρση μέτρων: Αλλαγές σε μετακινήσεις και σχολεία – Ποια μέτρα χαλαρώνουν
Μικρή βελτίωση της καθημερινότητας
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορονοϊός άρση μέτρων: Αλλαγές σε μετακινήσεις και σχολεία – Ποια μέτρα χαλαρώνουν

Κορονοϊός άρση μέτρων: Από σήμερα Δευτέρα 25 Ιανουαρίου εφαρμόζονται αλλαγές σχετικά με τη χαλάρωση των μέτρων σε κάποιες περιπτώσεις.

Κορονοϊός άρση μέτρων: Οι λοιμωξιολόγοι έδωσαν το «πράσινο φως» για σταδιακή άρση των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, υπογραμμίζοντας την ευλαβική τήρησης των μέτρων για την αποφυγή του τρίτου κύματος, εάν οι πολίτες δεν συμμορφωθούν με τα μέτρα προστασίας.

Συγκεκριμένα,

  • Αυξάνεται το όριο επιβατών σε οχήματα

Λύση σε ένα πολυσυζητημένο πρόβλημα που είχαν αντιμετωπίσει πολλοί πολίτες και εργαζόμενοι δόθηκε με τη νέα απόφαση της κυβέρνησης, με την αύξηση του ορίου επιβατών στα οχήματα. Από την Δευτέρα 25/1, λοιπόν, το όριο αυτό αυξάνεται σε δύο επιβάτες εκτός του οδηγού για επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ, Ειδικής Μίσθωσης), για αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.), καθώς και στα Ε.Ι.Χ. οχήματα με οδηγό.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, η υπέρβαση του ορίου των επιβατών θα είναι επιτρεπτή μόνο όταν στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή άτομο που χρήζει βοήθειας για τη μετακίνησή του.

  • Διευκολύνεται η μετακίνηση των φοιτητών από νομό σε νομό

Συγκεκριμένα, η μετακίνηση από νομό σε νομό θα επιτρέπεται μόνο για φοιτητές που επιθυμούν να ξενοικιάσουν την φοιτητική κατοικία τους, και πάντοτε με την προϋπόθεση να έχουν στην κατοχή τους ως αποδεικτικό τη λήξη του μισθωτηρίου από το Taxisnet.

  • Απαραίτητη η χρήση μάσκας, αποστολής sms και απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό και κυκλοφορίας 

Την ίδια στιγμή, επιτακτική ανάγκη και υποχρέωση των πολιτών είναι η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, αλλά και η αποστολή sms με τον σχετικό αριθμό στο 13033, πριν από κάθε μετακίνηση εκτός οικίας. Επιπλέον, εξακολουθεί να απαγορεύεται ρητά η κυκλοφορία κατά τις ώρες 21:00 – 05:00, αλλά και η μετακίνηση από νομό σε νομό, πλην της προαναφερθείσας περίπτωσης.

  • Οι δραστηριότητες του ψαρέματος και του κυνηγιού παραμένουν σε πλήρη απαγόρευση, με εξαίρεση τις περιοχές της Ροδόπης, της Ξάνθης και του Έβρου.

Μάλιστα, και στις περιοχές αυτές ισχύουν αυστηρά μέτρα προστασίας, όπως η αυστηρή παραμονή εντός της εκάστοτε Περιφερειακής Ενότητας, αλλά και ανώτατο όριο τεσσάρων ατόμων, δύο σε κάθε αυτοκίνητο. Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών όρων, θα επιβάλλεται εκτός των προβλεπόμενων κυρώσεων και ανάκληση της σχετικής άδειας κυνηγιού και απαγόρευση λήψης νέας άδειας για 3 χρόνια.

Την Παρασκευή 29/1 αναμένεται εκ νέου σχετική συζήτηση της Επιτροπής, με θέμα την άρση των περιοριστικών μέτρων στον εν λόγω τομέα, αλλά και σε αυτόν των αθλητικών δραστηριοτήτων.

  • Επιστροφή στα θρανία την 1η Φεβρουαρίου

Θετική ήταν η εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων, η οποία και συνεδρίασε το μεσημέρι της Παρασκευής σχετικά με την επιστροφή των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις σχολικές μονάδες.

Έτσι, όπως όλα δείχνουν οι μαθητές θα επιστρέψουν στη δια ζώσης διδασκαλία την 1η Φεβρουαρίου. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές τι θα γίνει με τα Γυμνάσια και Λύκεια που βρίσκονται στις κόκκινες περιοχές, ήτοι στις περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτές τις περιοχές θα ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια και όχι τα Λύκεια, καθώς οι μαθητές Λυκείου επιδημιολογικά συμπεριφέρονται όπως οι ενήλικες. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν θα ανοίξουν τα φροντιστήρια.

Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία θα γίνει με αυστηρά μέτρα, ενώ αναμένεται στην πλατφόρμα για δωρεάν τεστ να προστεθούν εκτός από τους εκπαιδευτικούς και οι μεγαλύτεροι μαθητές ώστε να μπορούν όποτε το επιθυμούν και με την συγκατάθεση των γονέων τους να υποβάλλονται σε τεστ.

Την Παρασκευή 29/1 αναμένεται εκ νέου σχετική συζήτηση της Επιτροπής, με θέμα την άρση των περιοριστικών μέτρων στον εν λόγω τομέα, αλλά και σε αυτόν των αθλητικών δραστηριοτήτων.

Read more