Καραντίνα σούπερ μάρκετ: Ποια είδη δεν επιτρέπεται να πωλούν από την Τετάρτη
Προσπάθεια περιορισμού του αθέμιτου ανταγωνισμού
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καραντίνα σούπερ μάρκετ: Ποια είδη δεν επιτρέπεται να πωλούν από την Τετάρτη

Καραντίνα σούπερ μάρκετ: Τέλος οι πωλήσεις για είδη ένδυσης, υπόδησης, ηλεκτρικά και βιβλία.

Καραντίνα σούπερ μάρκετ: Για όλη την περίοδο της καραντίνας δεν θα επιτρέπεται η πώληση συγκεκριμένων ειδών.

Σε αντίθεση με την περίοδο της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων του Μαρτίου που πολίτες μπορούσαν να αγοράζουν πλήθος διαρκών αγαθών από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, τώρα θα ισχύσουν άλλα δεδομένα. Ύστερα από διαμαρτυρία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας η κυβέρνηση απαγόρευσε την πώλησή ενδυμάτων, παπουτσιών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, παιχνιδιών και βιβλίων- από τα σούπερ μάρκετ, για όσο διάστημα είναι κλειστά τα εμπορικά καταστήματα.

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, το πρωί της Δευτέρας υπεγράφη η απόφαση για την απαγόρευση πώλησης αυτών των αγαθών, με σκοπό την αποφυγή δημιουργίας συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, το Σάββατο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό παρουσία του προέδρου της ΕΣΕΕ Γιώργου Καρανίκα που έθεσε το σχετικό αίτημα για την απαγόρευση πώλησης από τα σούπερ μάρκετ προϊόντων που δεν είναι πρώτης ανάγκης.

Σε επιστολή της προς το υπουργείο Ανάπτυξης η ΕΣΕΕ ζητούσε «να παρέμβει και με απόφασή του οι μεγάλες επιχειρήσεις τροφίμων και σουπερμάρκετ να μην πωλούν άλλα προϊόντα, πέρα από τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης κατά τη διάρκεια του lockdown». Σε αντίθετη περίπτωση σημείωνε πως «η πανδημία καθίσταται στην πράξη εργαλείο μεγέθυνσης της κερδοφορίας για τις υπεραγορές τροφίμων και των σουπερμάρκετ και “ανταγωνιστής” του λιανικού εμπορίου».

Σημειώνεται πως ήδη η Γαλλία, η Ουαλία αλλά εν μέρει και η Βρετανία έχουν απαγορεύσει την πώληση προϊόντων τα οποία δεν είναι πρώτης ανάγκης.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, αποκάλυψε πως ο πρωθυπουργός εξετάζει το αίτημα να ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία – όπως γίνεται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες – τονίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση θα βρει τρόπο να στηρίξει το βιβλίο. Σημείωσε πως στο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στη Βουλή θα υπάρχει διάταξη που δίνει το δικαίωμα στους φορείς των λαϊκών αγορών να επιλεγούν ποιες 6 ήμερες της εβδομάδας θέλουν να δουλέψουν δηλαδή αν θέλουν να έχουν ρεπό Σάββατο η Κυριακή.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Αναλυτικά η Κοινή Υπουργική Απόφαση με τα προϊόντα που απαγορεύεται να πωλούν τα σούπερ μάρκετ από την Τετάρτη έως και τις 30 Νοεμβρίου 2020:

α) Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.41,

β) λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.42,

γ) λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.43,

δ) λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.51,

ε) λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.53,

στ) λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα/ ΚΑΔ 47.54,

ζ) λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα, εξαιρουμένων των ανταλλακτικών (π.χ. λαμπτήρες), του λιανικού εμπορίου σαρώθρων για οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.35), καθώς και του λιανικού εμπορίου σκουπών και βουρτσών για την οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.37)/ΚΑΔ 47.59,

η) λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.61,

θ) λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.65,

ι) λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τα καλσόν (ΚΑΔ 47.71.71.43)/ΚΑΔ 47.71 και

ια) λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.72.

Στην ίδια απόφαση προβλέπεται και η λειτουργία των σούπερ μάρκετ την Κυριακή 15 Νοεμβρίου από τις 9:00 έως τις 17:00.

Read more