Κάμαλα Χάρις: Η Ινδο-αμερικανίδα συν-υποψήφια του Μπάιντεν μπορεί να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ
Θα είναι η Καμάλα Χάρις η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κάμαλα Χάρις: Η Ινδο-αμερικανίδα συν-υποψήφια του Μπάιντεν μπορεί να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ

Κάμαλα Χάρις: Το επιτελείο του Τζο Μπάιντεν επέλεξε μετά από μακρά έρευνα τη γερουσιαστή της Καλιφόρνια, ως υποψήφια αντιπρόεδρό του ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Κάμαλα Χάρις: O Τζο Μπάιντεν, διεκδικητής της  προεδρίας των ΗΠΑ, με την επιλογή της γερουσιάστριας τήρησε την υπόσχεση που είχε δώσει ον Μάρτιο να προτιμήσει για την δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου μία γυναίκα.

Εντωμεταξύ, η δημιουργία του κινήματος Black Lives Matter για τα ζητήματα φυλετικής δικαιοσύνης έκανε σχεδόν επιτακτική την ανάγκη επιλογής μιας μαύρης γυναίκας για το αξίωμα. Η Κάμαλα Χάρις είχε μπει και η ίδια στην κούρσα της διεκδίκησης του χρίσματος των Δημοκρατικών, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε επιτεθεί στον Μπάιντεν. Η πρόωρη αποχώρησή της, όμως με την επίκληση της έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης, διευκόλυνε την εσωκομματική επικράτηση του άλλοτε αντιπροέδρου του Ομπάμα.

Θυμίζουμε ότι μόνο άλλες δυο φορές υπήρξε γυναίκα υποψήφια ως αντιπρόεδρος. Την πρώτη φορά το 1984 όταν ο Δημοκρατικός Ουόλτερ Μοντέιλ αντιμετώπιζε τον Ρόναλντ Ρήγκαν έχοντας στο πλευρό του την Τζεραλντάιν Φεράρο (κέρδισε για δεύτερη φορά ο Ρήγκαν με ποσοστό 58.8%) και τη δεύτερη το 2008 όταν ο Ρεπουμπλικάνος Τζον Μακέιν αντιμετώπιζε τον Μπάρακ Ομπάμα έχοντας στο πλευτό του τη Σάρα Πέιλιν (κέρδισε ο Ομπάμα με ποσοστό 52,9%).

Αν εκλεγεί ο Μπάιντεν, η Χάρις θα είναι η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ. Και έχει πολλές πιθανότητες να είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς δεν αποκλείεται κάποιο πρόβλημα υγείας να οδηγήσει τον 77χρονο Μπάιντεν εκτός Λευκού Οίκου. Ήδη τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών απασχολούν τον αμερικάνικο Τύπο και σηματοδοτούν μια ιδιαίτερη προεκλογική αναμέτρηση καθώς αναγάγουν το ρόλο της υποψήφιας αντιπροέδρου στην πραγματική του διάσταση. Ουσιαστικά, ο εκάστοτε αντιπρόεδρος έχει έναν σκοπό, να αντικαθιστά σε ώρα ύψιστης ανάγκης τον Αμερικανό πρόεδρο.

Αν υπήρχε άλλη Αφροαμερικανίδα που να διεκδίκησε με αξιώσεις την θέση που κατέκτησε η Χάρις, αυτή ήταν μόνο η πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Σούζαν Ράις, προστατευόμενη της Μαντλίν Ολμπράιτ και αγαπημένη των θιασωτών της “μυώδους” εξωτερικής πολιτικής. Άλλα ονόματα που είχαν ακουστεί ήταν της βουλευτίνας από την Φλόριντα και πρώην αστυνομικού, Βαλ Ντέμινγκς, καθώς και της δημάρχου της Ατλάντα, Κίσα Λανς Μπότομς.

Το δίδυμο Μπάιντεν-Χάρις είναι μια επανάληψη του 2008, με αντιστροφή ρόλων που ίσως να έχει και την ίδια αίσια κατάληξη.

Η Κάμαλα Χάρις γεννήθηκε στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας το 1964 από πατέρα Τζαμαϊκανό και μητέρα Ινδή από το Μαντράς, που είχαν εγκατασταθεί στις ΗΠΑ για να ειδικευθούν και να σταδιοδρομήσουν ως οικονομολόγος και ενδοκρινολόγος αντιστοίχως. Πέρασε ένα μέρος της παιδικής της ηλικίας στο Κεμπέκ, λόγω ακαδημαϊκών υποχρεώσεων της μητέρας της και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Howard της Ουάσιγκτον και στη Νομική Σχολή της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.

Από το 1990 άρχισε να απασχολείται ως βοηθός εισαγγελέα και το 2003 κατάφερε να εκλεγεί Εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο, στρεφόμενη εναντίον του κατόχου της θέσης και πρώην μέντορά της, από τον οποίο απέσπασε την υποστήριξη της τοπικής ηγεσίας των Δημοκρατικών, καθώς και μεγάλο προβάδισμα στις προεκλογικές χρηματοδοτήσεις. Το 2010 εξελέγη οριακά Γενική Εισαγγελέας της Πολιτείας της Καλιφόρνια και επανεξελέγη με μεγαλύτερη άνεση το 2014, ενώ στις εκλογές του 2016 διαδέχθηκε την Μπάρμπαρα Μπόξερ στην Γερουσία των ΗΠΑ.

Ποια είναι η Κάμαλα Χάρις

Κάμαλα Ντέβι Χάρις (20 Οκτωβρίου 1964) είναι Αμερικανίδα δικηγόρος, πολιτικός και μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος. Είναι γερουσιάστρια για την Καλιφόρνια από το 2017 και προηγουμένως υπηρέτησε ως 32η γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνιας από το 2011 έως το 2017 και ως εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο από το 2004 έως το 2011. Στις 21 Ιανουαρίου 2019, ανακοίνωσε επίσημα την εκστρατεία της για την υποψηφιότητα ως πρόεδρου των Ηνωμένων Πολιτειών με το Δημοκρατικό κόμμα στις εκλογές του 2020. Στις 11 Αυγούστου 2020 ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι την επέλεξε ως υποψήφια αντιπρόεδρο του.

Η Κάμαλα Χάρις γεννήθηκε στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας το 1964 από πατέρα Τζαμαϊκανό και μητέρα Ινδή από το Μαντράς, που είχαν εγκατασταθεί στις ΗΠΑ για να ειδικευθούν και να σταδιοδρομήσουν ως οικονομολόγος και ενδοκρινολόγος αντιστοίχως. Πέρασε ένα μέρος της παιδικής της ηλικίας στο Κεμπέκ, λόγω ακαδημαϊκών υποχρεώσεων της μητέρας της και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Howard της Ουάσιγκτον και στη Νομική Σχολή της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.

Στη δεκαετία του 1990 εργάστηκε στο Γραφείο του Εισαγγελέα του Σαν Φρανσίσκο. Το 2004 εξελέγη Περιφερειακή Εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο. Εξελέγη Γενική Εισαγγελέας της Καλιφόρνιας το 2010 και επανεκλέχθηκε το 2014 με ευρύ προβάδισμα. Στις 8 Νοεμβρίου 2016 κατάφερε να νικήσει τη Λορέτα Σάντσες στις εκλογές για τη Γερουσία για να διαδεχθεί την γερουσιάστρια Μπάρμπαρα Μπόουσερ. Η Χάρις έγινε η τρίτη γερουσιάστρια της Καλιφόρνια και η πρώτη γερουσιάστρια με τζαμαϊκανές ή ινδικές καταβολές.

Η Χάρις υποστήριξε το Medicare-for-all, τη νομιμοποίηση της χρήσης μαριχουάνας για ευφορικούς σκοπούς, τη θέσπιση νόμου DREAM για τα παιδιά μεταναστών και τη μείωση των φόρων για τις εργαζόμενες και τις μεσαίες τάξεις, αυξάνοντας τους φόρους στις επιχειρήσεις και το πλουσιότερο 1% των Αμερικανών.

Η Χάρις ανήγγειλε επίσημα την εκστρατεία της για τη προεδρία στις 27 Ιανουαρίου 2019, σε μια συγκέντρωση στο Όουκλαντ  όπου δεσμεύθηκε να αγωνιστεί για τη «μεγαλύτερη φορολογική περικοπή στη μεσαία τάξη εδώ και μια γενιά», προωθώντας προοδευτικά ζητήματα. Το συλλαλητήριο προσέλκυσε περισσότερους από 20.000 συμμετέχοντες με επιπλέον 12.000 γύρω από το χώρο.

Είναι η τρίτη γυναίκα που αναδείχθηκε γερουσιαστής από την Καλιφόρνια, η δεύτερη μόλις Αφροαμερικανίδα γερουσιαστής και βέβαια η πρώτη Αφροαμερικανίδα (και Ινδο-Αμερικανίδα) που διεκδικεί την αντιπροεδρία.

Photo: United States Senate: Kamala Harris official photo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=64332043

Read more