Καλλιτέχνες: Βγήκαν στους δρόμους κατά της λογοκρισίας και του «τρομονόμου» στην τέχνη
Διαμαρτυρία από καλλιτεχνικά σωματεία
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καλλιτέχνες: Βγήκαν στους δρόμους κατά της λογοκρισίας και του «τρομονόμου» στην τέχνη

Καλλιτέχνες: Διεκδικούν μέτρα στήριξης λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας και διαμαρτύρονται για το «νομοσχέδιο Λιβάνιου - πρώην Πέτσα».

Κορονοϊός καλλιτέχνες: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα στα Προπύλαια οι καλλιτέχνες και τα σωματεία τους.

Ο κλάδος τους έχει πληγεί από την παύση των πολιτιστικών εκδηλώσεων εδώ κι ένα χρόνο λόγω πανδημίας. Οι άνθρωποι της τέχνης διαμαρτύρονται όμως και για το «νομοσχέδιο Λιβάνιου – πρώην Πέτσα» που όπως λένε φέρνει στην Τέχνη τη λογοκρισία.

Οι καλλιτέχνες ζητούν, μεταξύ άλλων, να ανανεωθεί το επίδομα ειδικού σκοπού «που καταβάλεται μετά από αγώνες και με μεγάλη καθυστέρηση, αφού στα μέσα Φεβρουαρίου εξοφλούνται οι δόσεις Νοεμβρίου Δεκεμβρίου», όπως επίσης «να συνδεθούν άμεσα όλοι οι επιδοτούμενου μέσω Μητρώου με τα μέτρα στήριξης που ισχύουν για τους εργαζόμενους (επιδότηση ενοικίου κ.ά.)», να ανοίξουν οι καλλιτεχνικές σχολές και ωδεία με όλα τα επιβεβλημένα υγειονομικά μέτρα για τον Covid -19.

Από τα Προπύλαια κατευθύνθηκαν αρχικά στο υπουργείο Εργασίας, όπου κατέθεσαν τα αιτήματα των εργαζομένων του κλάδου και στη συνέχεια στη Βουλή και επέδωσαν ψήφισμα με το οποίο ζητούν να αποσυρθεί το άρθρο 8 του νομοσχεδίου για τα οπτικοακουστικά Μέσα επειδή ανοίγει, όπως καταγγέλλουν οι δημιουργοί- καλλιτέχνες, «κερκόπορτα» λογοκρισίας και διώξεων, συνδέοντας τον με τον «τρομονόμο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το “νομοσχέδιο Λιβάνιου”, πρώην “Πέτσα”, το υλικό που αναρτάται στο Διαδίκτυο όχι απλώς θα λογοκρίνεται, θα “κατεβαίνει” και  ο δημιουργός του αλλάκαι ο χρήστης, θα διώκεται ποινικά».

Οι καλλιτεχνικοί σύλλογοι σημειώνουν ότι στην Ισπανία, με βάση αντίστοιχη νομοθεσία, έχουν ήδη γίνει 76 διώξεις, με πολλές από αυτές να αφορούν καλλιτέχνες, ενώ παρατηρούν ότι «στίχοι τραγουδιού που λένε “Δεν θα καταφέρουν να με λυγίσουν” απέναντι στις ειδικές δυνάμεις θεωρούνται έως και “ωραιοποίηση της τρομοκρατίας”».

Άλλωστε, όπως καταγγέλλουν, με βάση αυτές τις διατάξεις, αυτές τις ημέρες βρίσκεται υπό σύλληψη ο Ισπανός ράπερ Πάμπλο Χασέλ, ενώ ο επίσης Ισπανός ράπερ Βαλτόνιτς έχει καταφύγει από το 2018 στο Βέλγιο για να αποφύγει τη φυλάκιση.

Οι καλλιτεχνικοί σύλλογοι σημειώνουν επίσης ότι στη Γερμανία από το 2019 και μετά «μουσικοί, συγγραφείς, εικαστικοί, ακαδημαϊκοί έχουν διωχθεί με βάση τον τρομονόμο, γιατί μέσα από το έργο τους κάνουν κριτική στην πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους».

Το ψήφισμα συνυπογράφουν ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος και η πρωτοβουλία «Support ART Workers».

φωτογραφίες: Eurokinissi

Read more