![Καλλιτέχνες: Διαμαρτυρία στο Υπουργείο Εργασίας για την εξασφάλιση της επιβίωσης τους [vid]](https://www.mivida.gr/wp-content/uploads/2020/04/30/tate-protest-1536x900.jpg)
Καλλιτέχνες: Διαμαρτυρία στο Υπουργείο Εργασίας για την εξασφάλιση της επιβίωσης τους [vid]
Καλλιτέχνες: Διαμαρτυρία πραγματοποίησαν σήμερα Πέμπτη σωματεία καλλιτεχνών στο Υπουργείο Εργασίας, στις 12.00 το μεσημέρι, με αίτημα την «η εξασφάλιση της επιβίωσης μέχρι να επιστρέψουμε στις συνθήκες πριν την εκδήλωση της επιδημίας».
Καλλιτέχνες: Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ) και το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα (ΣΕΘΕΑ) συμμετείχαν σήμερα Πέμπτη 30 Απριλίου, σε νέα παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) στις 12 το μεσημέρι.
Όπως αναφέρουν τα σωματεία σε ανακοίνωσή τους, αίτημα της κινητοποίησής τους παραμένει «η εξασφάλιση της επιβίωσης του συνόλου των εργαζόμενων καλλιτεχνών μέχρι να επιστρέψουμε στις συνθήκες πριν την εκδήλωση της επιδημίας». «Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας αντί να ικανοποιήσει το παραπάνω αίτημά μας, με προπαγανδιστικές εξαγγελίες ανακοίνωσε “την κάλυψη όλων των καλλιτεχνών” ενώ στη πράξη έδωσε ένα επίδομα σε ελάχιστους συναδέλφους. Οι καλλιτέχνες που εργάζονται σκληρά για να παραχθεί ο Πολιτισμός μας βρίσκονται σε απόγνωση.

Απάντηση στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης θα είναι η κλιμάκωση της διεκδίκησης και του αγώνα μας. Κλιμακώνουμε με την κινητοποίησή μας στις 30 Απρίλη στο Υπουργείο Εργασίας, με τη συμμετοχή μας στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για την 1η Μάη στο Σύνταγμα και με την μεγάλη ιντερνετική συναυλία που θα προβληθεί από το κανάλι του ΣΕΘΕΑ στο YouTube και θα αναμεταδοθεί από τις σελίδες του facebook του ΠΑΜΕ, του ΣΕΗ και του ΠΜΣ την 1η Μάη στις 9 το βράδυ» επισημαίνουν τα σωματεία στην ανακοίνωσή τους.
Επιπλέον, οι καλλιτέχνες που δεν εντάχθηκαν σε κανένα μέτρο στήριξης της κυβέρνησης κυκλοφόρησαν ένα βίντεο για να ενώσει τις φωνές όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων του χώρου για πρώτη φορά. Να ενώσει τα περισσότερα επαγγέλματα του κλάδου μαζί συλλογικά, όσων είναι μπροστά από τις κάμερες, επώνυμων και μη, αλλά και όσων εργάζονται πίσω από αυτές, όσων είναι πάνω στη σκηνή αλλά και στα παρασκήνια.
Όπως αναφέρουν, «Δεν ζητάμε φιλανθρωπία, δεν ζητιανεύουμε το επίδομα, ζητάμε να αναγνωρίζεται το έργο μας / η δημιουργία μας ως επάγγελμα. Ζητάμε την δίκαιη αντιμετώπισή μας ως εργαζόμενοι. Ζητάμε αυτό που δικαιούμαστε ως εργαζόμενοι, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι. Είμαστε μια φωνή που στόχο έχει τον σεβασμό των καλλιτεχνών. Οι καλλιτέχνες και οι τεχνικοί του κλάδου δεν είναι άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας».
Ευχαριστίες για το βίντεο: Ερρίκο Μηλιάρη, Κωστή Καπελώνη, Θοδωρή Παράβα, Ανδρέα Σαββίδη, Μερόπη Βεργή, Μαρία Λαϊνά, Δημήτρη Μπαρνιά και Πόλυ Κυριάκου για την πολύτιμη βοήθειά τους για να γίνει αυτό το βίντεο και πιο πολύ τον Zan Tot (Θανάση Τότσικα) που εργάστηκε αφιλοκερδώς για να μοντάρει αυτό το βίντεο.