Ιουλία Σταυρίδου: Πέθανε η σπουδαία ενδυματολόγος και σκηνογράφος από επιπλοκές του covid-19
Ομότιμη καθηγήτρια του τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιουλία Σταυρίδου: Πέθανε η σπουδαία ενδυματολόγος και σκηνογράφος από επιπλοκές του covid-19

Ιουλία Σταυρίδου: Η ενδυματολόγος πέθανε στο νοσοκομείο Σωτηρία, όπου νοσηλευόταν με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ιουλία Σταυρίδου: Άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία  69 ετών.

Αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ο θάνατός της να οφείλεται σε επιπλοκές της νόσου COVID 19.

Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή ο πρώην καλλιτεχνικό διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Αναστασάκης με ανάρτησή του στο facebook:

«Η Αγαπημένη μας Ιουλία Σταυρίδου μας άφησε…
Πάλεψε πολύ, αλλά δεν τα κατάφερε. Μια Σπουδαία σκηνογράφος κι ενδυματολόγος, μια Σπουδαία Φίλη για πολλούς απο μας. Ένα χαμόγελο και μια ανοιχτή αγκαλιά για όλους, δίπλα μας πάντα όποτε χρειαστήκαμε τη βοήθειά της.
Ο covid19 ήταν πιο δυνατός…»

Η Ιουλία Σταυρίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Σέρρες. Από το 1977 ως το 1983 σπούδασε ζωγραφική, σκηνογραφία και ενδυματολογία σε διάφορες σχολές των Παρισίων. Ξεκίνησε να δουλεύει στο σινεμά σε ταινίες όπως το «Χάππυ Νταίη» του Παντελή Βούλγαρη και το «Δι Ασήμαντον Αφορμήν» του Τάσου Ψαρρά, που αποτέλεσαν την αρχή μιας σπουδαίας καριέρας με πολλές συνεργασίες με τους παραπάνω σκηνοθέτες, αλλά και με άλλους δημιουργούς όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Λάκης Παπαστάθης, η Κατερίνα Ευαγγελάκου, ο Γιάννης Οικονομίδης, ο Κώστας Γαβράς και πολλοί άλλοι.

Η τελευταία της δουλειά στο σινεμά ήταν τα σκηνικά για την ταινία του Γιάννη Οικονομίδη, «Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς» και τα κοστούμια για την «Ευτυχία» του Αγγελου Φραντζή για την οποία κέρδισε τον περασμένο Απρίλιο και το Βραβείο Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, το πιο πρόσφατο σε μια σειρά διακρίσεων που συνόδευσαν την μακροχρόνια πορεία της τόσο στον κινηματογράφο όσο και στο θέατρο.

Δούλεψε επίσης στο θέατρο και στην τηλεόραση «ντύνοντας» πολλές παραγωγές. Ανάμεσά τους «Καρυωτάκης» του Τ. Ψαρρά, «Κων. Καραμανλής» δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ του Γ. Μαλούχου και άλλες. Ανάμεσα στις πολλές διακρίσεις της, οι κάτωθι:
1987 Βραβείο ενδυματολογίας και ενδυματολογίας για την ταινία «Θεόφιλος» του Λ. Παπαστάθη – Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

1996 Βραβείο ενδυματολογίας για την ταινία «Ακροπόλ» του Π. Βούλγαρη – Κρατικά βραβεία ποιότητας του ΥΠΠΟ

2006 Βραβείο ενδυματολογίας και σκηνογραφίας για την ταινία «Έντουαρτ» της Α. Αντωνίου. Κρατικά Βραβεία ποιότητας του ΥΠΠΟ

2011 Βραβείο Σκηνογραφίας για την ταινία «Μαχαιροβγάλτης» του Γ. Οικονομίδη από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου

Από το 2005 δίδασκε Σκηνογραφία- Ενδυματολογία στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

Συλλυπητήριο μήνυμα έστειλε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη για την απώλεια της Ιουλίας Σταυρίδου.

«Η Ιουλία Σταυρίδου φιλοτέχνησε επί δεκαετίες για τον κινηματογράφο και το θέατρο. Βρισκόταν διαρκώς πίσω από την κάμερα, πίσω από τη σκηνή. Η δουλειά της όμως στη σκηνογραφία και στα κοστούμια, διαμόρφωσε τους χώρους, την εικόνα και την προσωπικότητα των ηρώων που πρωταγωνίστησαν στις παραστάσεις και στις ταινίες που φέρουν την υπογραφή της. Τους έδωσε ζωή, χρώμα, υφή. Αγαπητή συνεργάτις στις κινηματογραφικές και στις θεατρικές παραγωγές, αγαπημένη καθηγήτρια για τους μαθητές της, η πολυβραβευμένη Ιουλία Σταυρίδου είχε καθοριστική συμβολή στην αισθητική πρόταση δεκάδων ταινιών και παραστάσεων. Η απουσία από τον πρόωρο χαμό της, θα είναι αισθητή. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά της και στους πολλούς φίλους της» σημειώνει η Λίνα Μενδώνη.

Read more