Γυρίσματα σειρών: Πως θα γίνονται τα γυρίσματα σειρών και ταινιών από εδώ και πέρα
Αλλάζουν όλα στα γυρίσματα και την προετοιμασία των καλλιτεχνικών παραστάσεων
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γυρίσματα σειρών: Πως θα γίνονται τα γυρίσματα σειρών και ταινιών από εδώ και πέρα

Γυρίσματα σειρών: Μετά από δύο μήνες αποχής ξεκινούν γυρίσματα ταινιών, πρόβες και προετοιμασία καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Γυρίσματα σειρών: Το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε πολύ συγκεκριμένες οδηγίες για τους κανόνες ασφαλείας που θα πρέπει να ακολουθούν ηθοποιοί, μουσικοί, καλλιτέχνες, όλοι όσοι συμμετέχουν σε μια παραγωγή, προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση του κορονοϊού.

Έτσι, το υπουργείο Πολιτισμού συστήνει πρόβες και γυρίσματα να πραγματοποιούνται σε ανοικτούς χώρους όταν αυτό είναι δυνατό, ή «κατ’ ελάχιστο σε καλά αεριζόμενους κλειστούς χώρους» ενώ ως προς τον κλιματισμό επιτρέπονται μόνο τα κλιματιστικά ανοικτού κυκλώματος.

Χώροι

Όπου υπάρχει η δυνατότητα, συστήνεται η προετοιμασία καλλιτεχνικών εκδηλώσεων αλλά και τα γυρίσματα να γίνονται σε ανοιχτούς χώρους οι οποίοι, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να απολυμαίνονται καθημερινά.

Για τους κλειστούς χώρους τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται είναι περισσότερα και πιο αυστηρά. Οι απολυμάνσεις με χλωρίνη είναι επιβεβλημένηπριν και μετά το γύρισμα οι οποίοι θα πρέπει να διαθέτουν, σε μόνιμη βάση, αντισηπτικά, ποδοκίνητους κάδους απορριμμάτων αλλά και χάρτινα ή πλαστικά καλύμματα λεκάνης. Επιπλέον θα πρέπει να προβλεφθεί καλά επαρκώς αεριζόμενος χώρος για αποδυτήρια και καμαρίνια τα οποία οι καλλιτέχνες θα πρέπει να χρησιμοποιούν ένας – ένας ξεχωριστά. Όσον αφορά στον κλιματισμό των κλειστών χώρων επιτρέπεται η χρήση μόνο κλιματιστικών ανοιχτού κυκλώματος.

Μακιγιάζ και ρούχα

Σχετικά με αποδυτήρια και καμαρίνια, θα πρέπει να υπολογιστεί επαρκής χώρος και αλλαγές ρούχων να γίνονται μόνο όποτε είναι απολύτως αναγκαίο. Σε περίπτωση που ο χώρος δεν επαρκεί για όλους θα πρέπει είτε να χρησιμοποιείται εκ περιτροπής ή να χρησιμοποιηθούν άλλοι διαθέσιμοι χώροι ως επιπλέον αποδυτήρια/καμαρίνια. Σχετικά με κοστούμια, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους καλλιτέχνες που τα φορούν μόνο και οι καλλιτέχνες να ντύνονται μόνοι τους. Τα κοστούμια θα πρέπει να καθαρίζονται με ατμό πριν και μετά τη χρήση. Τα προσωπικά ρούχα θα πρέπει να φυλάσσονται κλεισμένα και τα κοστούμια θα πρέπει να φυλάσσονται σε ξεχωριστά καλύμματα.

Οι εργαζόμενοι στα κοστούμια, στις κομμώσεις κλπ. θα πρέπει να έχουν και αυτοί επαρκή χώρο εργασίας ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί η απόσταση του 1,5 μέτρου, ενώ ιδανικά τα είδη κομμωτηρίου δεν θα πρέπει να είναι κοινά. Επίσης, οι καλλιτέχνες θα πρέπει να επιμελούνται μόνοι τους το μακιγιάζ τους. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, το μακιγιάζ θα πρέπει να γίνεται με τη χρήση προσωπικού σετ για κάθε καλλιτέχνη, τηρώντας παράλληλα τις οδηγίες ατομικής ασφάλειας. Ο σταθμός του μακιγιάζ πρέπει να καθαρίζεται μετά από κάθε χρήση. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να είναι μακριά το ένα σετ από το άλλο. Πρακτικά τίποτα να μην είναι κοινό.

Οι επαγγελματίες κομμωτές, μακιγιέρ, ενδυματολόγοι κλπ θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά γάντια (που θα αλλάζουν για κάθε διαφορετικό καλλιτέχνη) και μη ιατρική μάσκα κάθε φορά που επιμελούνται την εμφάνιση ενός καλλιτέχνη. Σε περίπτωση που ο καλλιτέχνης επιλέξει να επιμεληθεί μόνος του την εμφάνισή του, θα έχουν συμβουλευτικό ρόλο, τηρώντας τις αποστάσεις.

Μουσικά όργανα

Όλος ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται θα πρέπει πριν τοποθετηθεί στον χώρο να έχει απολυμανθεί με τον ενδεικνυόμενο από τον κατασκευαστή τρόπο. Πνευστά μουσικά όργανα θα πρέπει να καθαρίζονται από τους μουσικούς με προσοχή και σε απόσταση 2 μέτρων από άλλους συντελεστές. Ενδέχεται να ακολουθήσουν επιπλέον ειδικές οδηγίες για τα πνευστά. Φωτογραφία αρχείου. Eurokinissi Μουσικά όργανα με πλήκτρα θα πρέπει να απολυμαίνονται με διάλυμα λευκού ξυδιού εφαρμόζοντας τις γενικές οδηγίες καθαρισμού του οργάνου, δηλαδή χρησιμοποίηση μαλακού υφάσματος (π.χ. φανέλα ή δέρμα chamois). Δεν επιτρέπεται η εφαρμογή χειροπετσετών.

Το ύφασμα πρέπει να είναι ελαφρά υγραμένο και τα πλήκτρα να σκουπίζονται πάντα προς μια κατεύθυνση, από την εσωτερική μεριά του οργάνου προς την εξωτερική. Για τα τύμπανα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι η μεμβράνη με τη δόνησή της κατά τη χρήση των μπαγκετών μπορεί να δημιουργήσει αεροζόλ (δυνητικά μολυσμένο) που θα εισπνεύσει ο καλλιτέχνης και οι παρακείμενοί του, επομένως θα πρέπει να γίνεται και σε αυτά σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανση βάσει οδηγιών του κατασκευαστή.

Σκηνές στενής επαφής

Σε ανοικτούς χώρους ισχύει ο κανόνας της απόστασης του 1,5 μέτρου και των 2 μέτρων σε κλειστούς. Την ώρα της πρόβας συστήνεται η χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας ή προσωπίδας και χρήση αντισηπτικού αλκοολούχου διαλύματος (70%) καθώς και για τους συντελεστές σε όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων, εκτός από τους ηθοποιούς που εμφανίζονται στην κάθε σκηνή. Εάν στην πρόβα ή στο γύρισμα απαιτείται άγγιγμα, οι ηθοποιοί που συμμετέχουν είναι υποχρεωμένοι να απολυμάνουν τα χέρια τους πριν και μετά τη σκηνή, και η επαφή να είναι πολύ σύντομη. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγονται σκηνές όπου ο ηθοποιός πρέπει να αγγίξει το πρόσωπο άλλου ηθοποιού.

Στις πρόβες και τα γυρίσματα θα πρέπει να παρίστανται μόνο όσοι συντελεστές είναι αναγκαίο. Στον βαθμό που είναι εφικτό, τα γυρίσματα να γίνονται με ευέλικτο ωράριο ώστε να μην συνωστίζονται τα άτομα. Για την ευκολότερη ιχνηλάτηση συστήνεται η καταγραφή εισερχομένων-εξερχομένων στις πρόβες και η ύπαρξη τυχόν συμπτωμάτων. ενώ δεν συστήνεται θερμομέτρηση καθώς δεν αποδίδει ως μέσο ελέγχου της διασποράς. Ακροάσεις συστήνεται να γίνονται κατά το δυνατό μέσω τηλεδιάσκεψης ή βίντεο.

Read more