Γυναίκα θύμα ενδοοικογενειακής βίας ζητά βοήθεια με μια χειρονομία [vid]
Με μία χειρονομία θύματα ενδοοικογενειακής βίας μπορούν να ζητούν σιωπηλά βοήθεια.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γυναίκα θύμα ενδοοικογενειακής βίας ζητά βοήθεια με μια χειρονομία [vid]

Αυτός είναι ο τρόπος να ζητήσει μια γυναίκα βοήθεια σε περίπτωση που βρίσκεται σε περιβάλλον που δεν μπορεί να μιλήσει αλλιώς.

Στο βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου βλέπουμε μια γυναίκα να μιλά με μία φίλη της και να της ζητά βοήθεια με έναν ιδιαίτερο τρόπο.

Η κοπέλα θέλει να της δείξει ότι έχει πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Στο χώρο όμως, βρίσκεται και ο σύζυγος της, ο οποίος πιθανώς να ακούει και τη συζήτηση των δύο γυναικών. Έτσι χωρίς να έχει άλλο τρόπο, ενημερώνει τη φίλη της κάνοντας μία συγκεκριμένη χειρονομία.

Οι δύο γυναίκες συζητούν για μία συνταγή. Κατά τη διάρκεια της κουβέντας τους, η φωνή του θύματος σπάει. Προσπαθεί όμως να ακούγεται ατάραχη λόγω της παρουσίας του συζύγου της. Λίγο αργότερα, κοιτά την κάμερα και κάνει μία χειρονομία. Τεντώνει τα τέσσερα δάχτυλα της και «κλείνει» τον αντίχειρα της. Τα δάχτυλα σφίγγουν και σχηματίζουν μία μπουνιά. Η φίλη της παγώνει και καταλαβαίνει ότι χρειάζεται βοήθεια.

Το βίντεο αποτελεί μέρος καμπάνιας για την ευαισθητοποίηση ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία. Το «Signal for Help» είναι ένα απλό σημάδι που βοηθά τα θύματα να δείξουν σιωπηλά ότι χρειάζονται βοήθεια. Η καμπάνια ξεκίνησε από το Canadian Women’s Foundation με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού.

Δυστυχώς είδαμε σε όλο τον κόσμο ότι τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης αύξησαν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες και παιδιά να γίνονται θύματα κακοποίησης χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες Αρχές, καθώς ο θύτης βρίσκεται στον ίδιο χώρο μαζί τους. Με αυτή τη χειρονομία τα θύματα μπορούν να ενημερώσουν το περιβάλλον τους και να ζητήσουν αθόρυβα τη βοήθεια τους.

Καμπάνιες έχουν γίνει από όλες τις χώρες και στην Ελλάδα έγινε η αντίστοιχη καμπάνια με την Ελεονώρα Μελέτη που προτείνει τρόπους και τηλέφωνα επικοινωνίας.

Πως μπορείτε  να βοηθήσετε
  • Καλέστε στο τηλέφωνο και κάντε ερωτήσεις που μπορούν να απαντηθούν με “ναι” ή “όχι”. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στην περίπτωση που κάποιος ακούει. Μπορείτε να ρωτήσετε αν θέλει να καλέσετε την αστυνομία.
  • Χρησιμοποιήστε μία άλλη μορφή επικοινωνίας, όπως είναι το SMS, τα social media, ή το email και κάντε γενικές ερωτήσεις. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στην περίπτωση που κάποιος παρακολουθεί τη συσκευή ή τους λογαριασμούς του ατόμου που θέλει βοήθεια. Μπορείτε να ρωτήσετε τι κάνει ή αν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας.
  • Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε κινδυνεύει άμεσα, καλέστε το 100 ή τις τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (αστυνομία, φωτιά, ασθενοφόρο).
Καλέστε τη Γραμμή SOS 15900

Η Γραμμή SOS 15900 είναι µια υπηρεσία εθνικής εµβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύµατα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άµεσα µε ένα φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 µέρες το χρόνο.

Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µέσω της διεύθυνσης e-mail: [email protected]

Read more