Φωτιά Μυκήνες: Οι εικόνες από τον αρχαιολογικό χώρο την επόμενη ημέρα της πυρκαγιάς – Αυτοψία Μενδώνη [pics]
Καταγραφή ζημιών από το ΥΠΠΟ και εκτίμηση της καταστροφής
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φωτιά Μυκήνες: Οι εικόνες από τον αρχαιολογικό χώρο την επόμενη ημέρα της πυρκαγιάς – Αυτοψία Μενδώνη [pics]

Φωτιά Μυκήνες: Στον αρχαιολογικό χώρο βρέθηκε η υπουργός Πολιτισμού προκειμένου να δει η ίδια το μέγεθος της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε την Κυριακή.

Φωτιά Μυκήνες: Η επόμενη μέρα της πυρκαγιάς στις Μυκήνες έδειξε τις σημαντικές ζημιές στον αρχαιολογικό χώρο.

Από την πρώτη στιγμή ο αρχαιολογικός χώρος εκκενώθηκε από τους επισκέπτες, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που επιμένουν ότι οι δυνάμεις της πυροσβεστικής άργησαν να ενισχυθούν. Σύμφωνα με μια καταγραφή του ΥΠΠΟ οι περιοχές που επλήγησαν από τη φωτιά εντός του αρχαιολογικού χώρου είναι:

  • η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου,
  • οι Βόρειες Αποθήκες,
  • η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου,
  • η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης,
  • η ΝΔ Συνοικία και
  • η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών.

Ευτυχώς, από την πυρκαγιά δεν επλήγησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, η κεντρική είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο (εκδοτήρια), ο Ταφικός Κύκλος Α, τα μνημεία στην βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, καθώς και τα κυκλώπεια τείχη. Αξίζει να σημειωθεί, πως η κεντρική είσοδος στην Ακρόπολη των Μυκηνών, γνωστή και ως Πύλη των Λεόντων, έχει «μαυρίσει» από το πέρασμα της φωτιάς.

Σημειώνεται πως στην περιοχή υπήρχε χαμηλή βλάστηση, ωστόσο λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, η πυρκαγιά επεκτάθηκε ταχύτατα, κατευθυνόμενη προς την χαράδρα του Χάβου και εισήλθε τελικά εντός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου.

Τελικά, μετά από μάχη πολλών ωρών, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο γύρω στις 9:30 το βράδυ της Κυριακής, ενώ στο σημείο παρέμειναν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με 56 πυροσβέστες, με δύο πεζοπόρα τμήματα και 17 οχήματα, επιχειρώντας την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς, αλλά και για να αποτρέψουν ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις.

Αυτοψία Μενδώνη στις Μυκήνες

Αυτοψία στον χώρο της πυρκαγιάς στις Μυκήνες πραγματοποίησε σήμερα, Δευτέρα 31 Αυγούστου, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Μάλιστα η κ. Μενδώνη ανακοίνωσε την επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου. «Η πυρκαγιά προκάλεσε τις μικρότερες δυνατές συνέπειες στον αρχαιολογικό χώρο καθώς λειτούργησε η πρόληψη και η άμεση αντίδραση» είπε αρχικά η κυρία Μενδώνη λίγη ώρα μετά την επίσκεψή της στον αρχαιολογικό χώρο.

Μιλώντας στο στο ΘΕΜΑ 104,6 εξήγησε: «Επειδή είχε γίνει αποψίλωση δεν υπήρχαν χόρτα για να λειτουργήσουν ως καύσιμη ύλη και να ενισχύσουν τη φωτιά. Αυτό είχε ως συνέπεια να καεί ένα πούσι αλλά να μην δημιουργηθούν θερμικά φορτία που θα προκαλέσουν ζημία στα δομικά στοιχεία των μνημείων. Η φωτιά δεν άγγιξε την Πύλη των Λεόντων, δεν έφτασε την είσοδο του Ατρέα, δεν επηρέασε τον ταφικό κύκλο. Τα μνημεία τα ίδια τα σημαντικά δεν έχουν τσουρουφλιστεί, δεν έχουν πάθει τίποτα. Υπάρχουν μόνο νησίδες με το καμένο χόρτο ύψους λιγότερο του 1 εκατοστού και έχουν μαυρίσει κάποιες πέτρες».

Σύμφωνα με την ίδια «η εφορία αρχαιοτήτων έχει ήδη ξεκινήσει εργασίες καθαρισμού». «Δεν υπήρχε μέσα στον χώρο ύλη και χόρτα. Δεν επήλθε ζημία στις αρχαιότητες. Υπάρχει εσωτερικό σύστημα κατάσβεσης αλλά δεν χρειάστηκε να παρέμβει χάρη στην κινητοποίηση της πυροσβεστικής» κατέληξε η υπουργός.

EUROKINISSI

Υπενθυμίζεται πως η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 30 Αυγούστου τέθηκε υπό έλεγχο γύρω στις 9:30 το βράδυ της ίδιας ημέρας. Στο σημείο ωστόσο παρέμειναν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με 56 πυροσβέστες, δύο πεζοπόρα τμήματα και 17 οχήματα, επιχειρώντας την πλήρη κατάσβεση αλλά και αποτρέποντας ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις. svg%3E

Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟ ήταν καθησυχαστικό για τις ζημιές που σημειώθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών:
«Σήμερα το μεσημέρι, στην περιοχή των Μυκηνών, στις 13:30 περίπου, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή ανατολικά του Θησαυρού του Ατρέα, εκτός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου σε χορτολιβαδική έκταση. Λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, η πυρκαγιά επεκτάθηκε ταχύτατα, κατευθυνόμενη προς την χαράδρα του Χάβου και εισήλθε εντός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου.

Άμεσα και με την προτροπή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία ανέλαβε την ευθύνη της όλης επιχείρησης, εκκενώθηκε ο αρχαιολογικός χώρος από επισκέπτες και στην συνέχεια για λόγους ασφαλείας και από το φυλακτικό προσωπικό. Χάρη στην ριζική αποψίλωση του χώρου από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδος εντός και εκτός των τειχών της μυκηναϊκής ακρόπολης, η πυρκαγιά δεν προξένησε ζημιές στις αρχαιότητες, όσον αυτό είναι δυνατό να διαγνωσθεί από την μέχρι στιγμής δυνατότητα πρόσβασης στα πληγέντα τμήματα του αρχαιολογικού χώρου».

EUROKINISSI

Read more