Φοίβος Δεληβοριάς Μενδώνη: «Τίτλοι τέλους για συνθέτες – δημιουργούς» [vid]
«Η καταστροφή είναι θέμα ημερών»
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φοίβος Δεληβοριάς Μενδώνη: «Τίτλοι τέλους για συνθέτες – δημιουργούς» [vid]

Φοίβος Δεληβοριάς Μενδώνη: Ιδιαίτερα οργισμένη ήταν η ανάρτηση του μουσικοσυνθέτη λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τα μέτρα στήριξης των καλλιτεχνών.

Φοίβος Δεληβοριάς Μενδώνη: Ο Φοίβος Δεληβοριάς εκτός από καλλιτέχνης, είναι πρόεδρος του ΔΣ της ΕΔΕΜ (Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων) και πρόεδρος της ΕΥΕΔ (Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων) οπότε εκτός από την προσωπική του άποψη, εκπροσωπεί μεγάλη μερίδα των ανθρώπων του πολιτισμού.

«H καταστροφή είναι θέμα ημερών», υπογράμμισε ο Φοίβος με ανάρτησή του στο Facebook και αναφέρθηκε στην πρόθεση καλλιτεχνών να προχωρήσουν σε «καθολικές απαγορεύσεις» των έργων τους. Την απελπισία του για «μένα και την οικογένειά μου και για όλους μας», εξέφρασε ο τραγουδοποιός Φοίβος Δεληβοριάς, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, σχετικά με τα μέτρα στήριξης από την πολιτεία προς τους καλλιτέχνες που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού.

Εμφανώς απογοητευμένος από τις κυβερνητικές αποφάσεις, ο Φοίβος Δεληβοριάς έκανε λόγο για «τίτλους τέλους για τους συνθέτες-στιχουργούς», τονίζοντας πως «κανείς από τους ανθρώπους που ξέρω και ξέρετε δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς πνευματικά δικαιώματα».

«Οι συνθέτες και οι στιχουργοί δεν δίνουν συναυλίες ως γνωστόν, άρα η καταστροφή τους είναι θέμα ημερών» υπογράμμισε. Αναφέρθηκε μάλιστα και στην πρόθεση καλλιτεχνών να προχωρήσουν σε «καθολικές απαγορεύσεις των έργων μας», τονίζοντας πως πρόκειται για την «έσχατη λύση απελπισίας στην οποία μας οδηγούν».
Ακολουθεί η ανάρτηση του Φοίβου Δεληβοριά:

«ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ;

Δυστυχώς, αγαπητοί φίλοι, το πιο μαύρο σενάριο των φόβων μας επιβεβαιώθηκε.

Τίτλοι τέλους για τους συνθέτες-στιχουργούς.

Κανείς από τους ανθρώπους που ξέρω και ξέρετε δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς πνευματικά δικαιώματα.

Οι συνθέτες και οι στιχουργοί δεν δίνουν συναυλίες ως γνωστόν, άρα η καταστροφή τους είναι θέμα ημερών.

Κι εμείς που δίναμε, δεν μπορούμε με όποια καλή προαίρεση αυτό το καλοκαίρι (και μάλλον για ένα χρόνο και περισσότερο από τώρα) να τις κάνουμε γιατί πέραν του υγειονομικού κινδύνου, δεν βγαίνουν με τίποτα οικονομικά. Κάντε τους λογαριασμούς και θα το δείτε.Δεν μιλάω καν για τους νέους τραγουδοποιούς οι οποίοι θα συνθλιβούν.

Σας αποχαιρετώ λοιπόν.

Είμαι απελπισμένος και για μένα και την οικογένειά μου και για όλους μας. Δούλεψα μια ζωή πληρώνοντας πάντα τους φόρους μου και χωρίς να πάρω ποτέ ούτε ένα ευρώ από το κράτος. Την πρώτη φορά που -λόγω καταστροφής- χρειάζομαι ένα σχέδιο από αυτό για να μην καταστραφώ, αυτό με πολεμά.

Στη συνέντευξη ειπώθηκε κάποια στιγμή: «δεν έχει σημασία που δεν είχαμε στο πρόγραμμά μας τίποτα για τον Πολιτισμό: εκλεγήκαμε και θα εκλεγούμε πάλι». Τι νόημα είχε αυτή η φράση;Έχουν δηλ. ήδη ζυγίσει την απώλεια του τραγουδιού και των ανθρώπων του από το εθνικό γίγνεσθαι; Σκέφτηκα ότι κάτι ίσως παρανόησα εγώ.

Αυτό όμως που παρανοήθηκε σίγουρα είναι το εξής : ο Σταύρος Ξαρχάκος χρησιμοποίησε σε πρόσφατο κείμενό του τη λέξη «επαίτες» ειρωνικά, για να εξηγήσει πώς αντιμετωπιζόμαστε από τους ιθύνοντες όταν ζητάμε να μας δουν ως επαγγελματίες.Και όμως δόθηκε η εντύπωση -σε κυβερνητική συνέντευξη τύπου- πως ο ίδιος αυτοαποκαλείται «επαίτης» και «κάνει κακό στον κλάδο». Θα αλλάξουν και οι έννοιες λοιπόν, στη νέα εθνική σελίδα που ανοίγεται μετά το οριστικό τέλος του τραγουδιού;

Θα προχωρήσουμε σε καθολικές απαγορεύσεις των έργων μας, θα το κάνουμε μεγάλη είδηση στο εξωτερικό που -εν αντιθέσει με εδώ- όλοι οι Οργανισμοί Πνευματικών Δικαιωμάτων ενισχύθηκαν μέσα στην πανδημία. Είναι η έσχατη λύση απελπισίας στην οποία μας οδηγούν.

Οι άνθρωποι του τραγουδιού στήριξαν -χωρίς ποτέ να το κάνουν θέμα- πολλούς ανθρώπους στην καταστροφή τους. Σας ευχαριστούμε από την καρδιά μας για τη δική σας στήριξη.

Θα τη χρειαστούμε έμπρακτα και τις επόμενες μέρες: αν δεν ανακοινωθεί άμεσα κάτι για την ενίσχυση των Οργανισμών Πνευματικών Δικαιωμάτων, θέλουμε να μας βοηθήσετε όλοι στην μαζική απαγόρευση των τραγουδιών μας.Και σε όποιο άλλο μέτρο προστασίας της ζωής μας -μαζικές μηνύσεις κλπ- αποφασίσουμε.

Επίσης, Σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό δελτίο προειδοποίησε ότι “οι καλλιτέχνες θα διεθνοποιήσουμε το θέμα” και επισήμανε λέγοντας ότι “Απορώ πως η κυβέρνηση μας απαξίωσε τόσο, δεν το χωράει ο νους μου. Θα απαγορεύσουμε τα τραγούδια μας από παντού, θα σηκώσουμε το θέμα διεθνώς, είναι σκάνδαλο αυτό που κάνει η κυβέρνηση.”. Επίσης, είπε ότι θα προχωρήσουν ακόμη και σε μηνύσεις σε πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για την κατάσταση αυτή.

Read more