Εστίαση: Πως θα λειτουργήσουν από σήμερα καφετέριες και εστιατόρια [vid]
Ανοίγει με νέα δεδομένα η εστίαση
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εστίαση: Πως θα λειτουργήσουν από σήμερα καφετέριες και εστιατόρια [vid]

Εστίαση: Περίπου 100.000 επιχειρήσεις εστίασης σηκώνουν και πάλι ρολά τη Δευτέρα 25 Μαΐου, μετά από 2 μήνες καραντίνας.

Εστίαση: Με βάση την κυβερνητική απόφαση από σήμερα μπορούν να επαναλειτουργήσουν όλα τα καταστήματα εστίασης (καφέ, εστιατόρια, μπαρ) που διαθέτουν υπαίθριο χώρο (αυλές, μπαλκόνια κοκ) ή χρησιμοποιούν κοινόχρηστο χώρο (πλατείες, πεζόδρομους κοκ). Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά αυτό καλύπτει περίπου το 80% των επιχειρήσεων του κλάδου.

Ωστόσο πολλοί επαγγελματίες, κυρίως απ’ το χώρο των εστιατορίων, εμφανίζονται διστακτικοί καθώς παραμένουν σε εκκρεμότητα τα πρωτόκολλα υγείας ενώ τα μέτρα στήριξης της εστίασης αφορούσαν τελικά μόνο την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στο 13% και τη καταβολή μειωμένου ενοικίου το μήνα Ιούνιο (60%). Έτσι, όπως λένε, κάποιοι δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν τα καταστήματα τους μετά την άρση των μέτρων, ενώ αρκετοί δεν ξέρουν εάν θα καταφέρουν να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους, αφού θα έχουν λιγότερη πελατεία.

«Με δεδομένο λοιπόν ότι για την επαναλειτουργία μίας τέτοιας επιχείρησης πρέπει να δαπανηθεί ένα σημαντικό κεφάλαιο κίνησης για να μπορεί να εξυπηρετεί τους πελάτες της, στην αρχή κάποιοι ίσως καθυστερήσουν να ανοίξουν για να δουν περίπου πως θα διαμορφωθεί η κίνηση», εξηγούσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) κ. Γιώργος Καββαθάς. Ο ίδιος πάντως εκτιμά ότι οι περισσότεροι θα ανοίξουν από σήμερα «διότι όσο παραμένεις κλειστός τόσο πιο κοντά στο λουκέτο είσαι. Με μηδέν εισόδημα και μόνο έξοδα και υποχρεώσεις ποτέ κανείς δεν επιβίωσε. Τουλάχιστον θα παλέψεις και όσο πάει», λέει χαρακτηριστικά.

Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων με υπαίθριο χώρο ή ημιυπαίθριο χώρο χωρισμένο με τζαμαρίες είναι πιο τυχεροί, καθώς μπορούν να εκμεταλλευτούν τον χώρο αυτό για να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα. Πάντως, όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης, έως τις 15 Ιουνίου θα έχουν ανοίξει και οι κλειστοί χώροι στην εστίαση.

Τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται

Αναλυτικότερα στις κατευθυντήριες οδηγίες για τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

• Αποφυγή συγχρωτισμού και τήρηση των απαιτήσεων «απόστασης» με αναδιάταξη του εργασιακού χώρου και αναδιοργάνωση των τραπεζοκαθισμάτων των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων με βάση τις συστάσεις των αρμόδιων φορέων.
• Διαμόρφωση προγράμματος σταδιακής προέλευσης /αποχώρησης των εργαζομένων με δημιουργία ομάδων εργασίας ώστε να υπάρχει περιορισμένη αλληλεπίδραση μεταξύ τους.
• Διαμόρφωση προγράμματος ελεγχόμενης πρόσβασης των υπαλλήλων της επιχείρησης σε κοινόχρηστους χώρους (χώροι διαλειμμάτων, αποδυτήρια, λουτρά, τουαλέτες κ.ά.)
• Συναλλαγές σε ταμείο: 1. ενθάρρυνση πραγματοποίησης ανέπαφων συναλλαγών, 2. Τοποθέτηση αντισηπτικού στη θέση του ταμία και στη θέση του πελάτη, 3. Τοποθέτηση σήμανσης στο δάπεδο για την οριοθέτηση αποστάσεων για την αποφυγή σχηματισμού ουράς πελατών και ορισμός υπεύθυνου για συνεχή εποπτεία, 4. Τοποθέτηση plexiglas αν αυτό κρίνεται αναγκαίο.
• Προτροπή πελατών και εργαζομένων να χρησιμοποιούν τις σκάλες και να αποφεύγουν τους ανελκυστήρες στο μέτρο του δυνατού.

• Ανάρτηση πινακίδων ενημέρωσης – υπενθύμισης για την ατομική υγιεινή και τα προληπτικά μέτρα για όλους τους χώρους (σωστή χρήση γαντιών, μάσκας, σωστό πλύσιμο χεριών και τήρηση αποστάσεων).
• Ρύθμιση της προσέλευσης τρίτων (συνεργατών, διανομέων κ.ά) στον χώρο εργασίας ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να εξασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων και η χρήση μέτρων ατομικής προστασίας.

Τέλος, απαγορεύονται τα κλιματιστικά και επιτρέπονται μόνο ανεμιστήρες, όχι όμως και τα συστήματα υδρονέφωσης για να δροσίζεται ο κόσμος.

Τι ισχύει εάν ένας εργαζόμενος εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα κορονοϊού

Σημειώνεται πως αν ένας εργαζόμενος εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με τη νόσο COVID-19, ο υπεύθυνος της επιχείρηση πρέπει να απομονώσει το ύποπτο περιστατικό, να καλέσει τον ΕΟΔΥ για οδηγίες, να ενημερώσει τους άλλους υπαλλήλους και να φροντίσει για την απολύμανση του χώρου εργασίας.

Read more