Έρχεται νέο πρόγραμμα απόσυρσης αυτοκινήτων
Επιδότηση για αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων με την απόσυρση των παλαιών
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρχεται νέο πρόγραμμα απόσυρσης αυτοκινήτων

Απόσυρση αυτοκινήτων: Σε ανακοινώσεις αναμένεται να προβεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή 5/6, αναφορικά με την επιδότηση των ηλεκτρονικών αυτοκινήτων.

Απόσυρση αυτοκινήτων: Η επιδότηση για την αγορά του ηλεκτρικού αυτοκινήτου σύμφωνα με το τελικό σχέδιο που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση θα κυμανθεί μεταξύ 4.000 και 4.500 ευρώ, ενώ παράλληλα με 500 ευρώ θα επιδοτηθεί η απόκτηση του οικιακού φορτιστή (Wallbox). Αν κάποιος τώρα ταυτόχρονα έχει να αποσύρει και ένα παλαιό όχημα τότε η επιδότηση θα αυξηθεί κατά 1.000 ευρώ.

Τα παραπάνω ποσά επιδότησης ηλεκτρονικών αυτοκινήτων ισχύουν και για τις εταιρείες Leasing και ενοικιάσεων, ενώ οι χρήστες των ηλεκτρικών οχημάτων πέραν του οικονομικού οφέλους που προκύπτει από τη μείωση του μισθώματος θα ωφεληθούν και από τις φοροαπαλλαγές. Για τους ιδιοκτήτες Ταξί σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr, το όφελος θα είναι ακόμη πιο υψηλό και μόνο για την αγορά του οχήματος η επιδότηση θα κυμανθεί από 8.000 έως 9.000 ευρώ και θα αυξάνεται κατά 500 ευρώ για την αγορά οικιακού φορτιστή και κατά 1.000 ευρώ σε ταυτόχρονη απόσυρση του παλαιού Ταξί. Οι παραπάνω επιδοτήσεις είναι πολύ πιθανό να ισχύσουν και για την απόκτηση μικρών ηλεκτρικών φορτηγών.

Στα ηλεκτρικά ποδήλατα και τα σκούτερ οι επιδοτήσεις θα ανέλθουν στα 300 και στα 800 ευρώ αντίστοιχα, ωστόσο ο Πρωθυπουργός είναι πολύ πιθανό να τις αυξήσει σε 500 και 1.000 ευρώ αντίστοιχα. Πέραν όμως των παραπάνω κινήτρων για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει συμπεριλάβει μια σειρά μέτρων που θα δελεάσουν αλλά και θα τονώσουν περαιτέρω τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων.

Τα επιπλέον μέτρα για την τόνωση της ηλεκτροκίνησης  που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος
  • Ελεύθερη κίνηση στο κέντρο της Αθήνας όπου αυτή τη στιγμή απαγορεύεται η χρήση οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης
  • Φορολογικά κίνητρα σε εταιρείες για απόκτηση /χρήση ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και προμήθεια και εγκατάσταση υποδομών φόρτισης
  • Δωρεάν στάθμευση σε ελεγχόμενες θέσεις για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα
  • Χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης και φόρτισης από τους Δήμους
  • Μέτρα για διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στον Δημόσιο Τομέα
  • Χαμηλότερα ασφάλιστρα
  • Ελεύθερη διέλευση από τα διόδια

Read more