Εμβόλιο Pfizer: Πήρε έγκριση και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Υγείας – Ξεκινούν οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη
Μια ιστορική στιγμή
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εμβόλιο Pfizer: Πήρε έγκριση και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Υγείας – Ξεκινούν οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη

Εμβόλιο Pfizer: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer/BioNTech, μετά τη θετική γνωμάτευση που έδωσε νωρίτερα σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας (ΕΜΑ).

Εμβόλιο Pfizer: Την είδηση ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το εμβόλιο εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων δίνοντας το πράσινο φως στην Ευρώπη για να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς εντός μίας εβδομάδας. Ο Οργανισμός διαβεβαίωσε ότι η ασφάλεια αποτέλεσε προτεραιότητα σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του εμβολίου.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό κατά του νέου στελέχους του κορoνοϊού. Αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ιταλίας, δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ξεκινήσουν εμβολιασμούς από τις 27 Δεκεμβρίου, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να ακολουθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία όπου έχουν ξεκινήσει ήδη τον εμβολιασμό.

Η επικεφαλής της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει ήδη ανακοινώσει πως στόχος της ΕΕ είναι η έναρξη του εμβολιασμού την περίοδο 27-29 Δεκεμβρίου, σχεδόν αμέσως μετά τα Χριστούγεννα.

Ο στόχος της 27μελούς Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να εμβολιαστεί το 70% των 450 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στην ΕΕ. Αξίζει να σημειωθεί πως η ρυθμιστική αρχή των φαρμάκων στην Ελβετία ενέκρινε το Σάββατο το εμβόλιο για χρήση του σε άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών.

A woman holds a small bottle labbeled with a “Vaccine COVID-19” sticker and a medical syringe in this illustration taken April 10, 2020. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Στην Ελλάδα ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει στις 27 Δεκεμβρίου, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εμβολιαστεί την πρώτη ημέρα που θα έρθει στο εμβόλιο στη χώρα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ωστόσο, δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία, όμως τόνισε πως θα φτάσουν νωρίτερα στη χώρα, αποκαλύπτοντας παράλληλα πως οι δόσεις που θα έρθουν στη χώρα μας θα είναι λιγότερες από το αναμενόμενο και πως υπολογίζονται στις 300.000.

Το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών – 1.265.550 δόσεις ως τον Μάρτιο στην Ελλάδα

Διευκρινίσεις για το σχέδιο εμβολιασμών για τον κορονοϊό έδωσαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους στην πρώτη ενημέρωση για το θέμα, την Δευτέρα (21/12).

Αναφερόμενος στην ποσότητα των εμβολίων που αρχικά θα έρθει στη χώρα μας είπε:

Στις 26 Δεκεμβρίου παραλαμβάνουμε την πρώτη δόση των 9.000 εμβολίων.
Στις 27 Δεκεμβρίου αρχίζουν οι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς.
Στις 28 Δεκεμβρίου θα παραδοθούν παρτίδες στα υπόλοιπα νοσοκομεία αναφοράς στην επικράτεια για τον εμβολιασμό των υγειονομικών
Έως το τέλος Ιανουαρίου θα έχουμε παραλάβει 429.000 δόσεις.
Έως το τέλος Μαρτίου 1.265.550 δόσεις.

Read more