Έκκληση Γκουτέρες: Προστατεύστε τις γυναίκες που «Μένουν Σπίτι»
Να προστατευτούν οι γυναίκες κάνει έκκληση ο Αντόνιο Γκουτέρες
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έκκληση Γκουτέρες: Προστατεύστε τις γυναίκες που «Μένουν Σπίτι»

Έκκληση Γκουτέρες: . Ο γ.γ. του ΟΗΕ ζητά μέτρα για την προστασία των γυναικών. Υπάρχει σημαντική αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας λόγω καραντίνας.

Έκκληση Γκουτέρες: Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έκανε έκκληση να προστατευθούν οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο, καθώς έχει παρατηρηθεί έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας παγκοσμίως λόγω της καραντίνας για τον κορονοϊό.

Στο μήνυμά του, ο Γκουτέρες θυμίζει πως πριν από λίγες ημέρες έκανε έκκληση για εκεχειρία σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία. «Αλλά η βία δεν περιορίζεται στα πεδία μάχης», σημείωσε. «Δυστυχώς πολλές γυναίκες και νεαρά κορίτσια βρίσκονται ιδιαίτερα εκτεθειμένα στην βία ακριβώς εκεί όπου έπρεπε να προστατεύονται. Στα σπίτια τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απευθύνω σήμερα νέα έκκληση για ειρήνη στο σπίτι, στις οικογένειες, σε όλον τον κόσμο», συνέχισε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

«Τις τελευταίες εβδομάδες καθώς επιδεινώνονται οι οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις και εγκαθίσταται ο φόβος, ο κόσμος γνωρίζει μια τρομερή έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας», επεσήμανε ο Γκουτέρες και κάλεσε όλες τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών, όπως και να προβλέψουν πού θα μπορούν να προσφεύγουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης τους για τον κορονοϊό.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε η δικαιοσύνη να συνεχίσει τη δίωξη των δραστών, όπως και να τεθούν «συστήματα συναγερμού έκτακτης ανάγκης στα φαρμακεία και στα καταστήματα με τρόφιμα», που είναι τα μόνα που παραμένουν ανοιχτά σε πολλές χώρες μετά τα μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. «Πρέπει να δράσουμε ώστε να εξασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες θα μπορούν να ζητήσουν βοήθεια με ασφαλή τρόπο χωρίς να το αντιληφθούν αυτοί που τις κακομεταχειρίζονται», υπογράμμισε ακόμη, ενώ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι σε κάποιες χώρες έχουν διπλασιαστεί ο αριθμός των γυναικών που καλούν τις σχετικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος σημειώνει ότι δεν είναι σε θέση σε αυτό το στάδιο να υπολογίσει τον αριθμό των γυναικών ή των νεαρών κοριτσιών στον κόσμο που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία λόγω του κατ’οίκον περιορισμού που έχει επιβληθεί για την αναχαίτιση της επιδημίας του SARS-CoV-2, μια στις τρεις γυναίκες υφίσταται βία κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Τα στοιχεία του ΟΗΕ

Στις ΗΠΑ, πολλές πόλεις έχουν αναφέρει έναν αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας και κλήσεων που έχουν γίνει γι’αυτόν τον λόγο. Στην Ινδία, ο αριθμός των περιπτώσεων αυτών διπλασιάστηκε κατά την πρώτη εβδομάδα περιορισμού των μετακινήσεων, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή για τις Γυναίκες. Παράλληλα Τουρκάλες ακτιβίστριες απηύθυναν έκκληση για καλύτερη προστασία των γυναικών λόγω αύξησης των ανθρωποκτονιών με θύματα γυναίκες από τις 11 Μαρτίου που η κυβέρνηση συνέστησε καραντίνα.

Η πρώτη εβδομάδα των περιορισμών στη Νότια Αφρική είχε ως αποτέλεσμα 90.000 μηνύσεις για άσκηση βίας, ενώ στη Γαλλία η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε κατά ένα τρίτο σε μια εβδομάδα. Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε επίσης ότι διαπίστωσε αύξηση 75% των αναζητήσεων στο Διαδίκτυο για στήριξη για επεισόδια ενδοοικογενειακής βίας.

Τα παραδείγματα αυτά αναφέρθηκαν από οργανώσεις ή χώρες που έχουν εδραιωμένα συστήματα για την προστασία των γυναικών. Την ώρα που ο νέος κορονοϊός εξαπλώνεται, ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι αναμένει να έχει λιγότερες πληροφορίες από χώρες που έχουν αδύναμους θεσμούς, με στοιχεία που θα αντανακλούν μόνον την κορυφή του παγόβουνου και θα αφορούν μόνον τις χειρότερες περιπτώσεις.

Ο ΟΗΕ κρίνει τέλος ότι η βία που ασκείται στις γυναίκες κινδυνεύει να πάρει πιο περίπλοκες μορφές: η έκθεση στον κορονοϊό να χρησιμοποιείται ως απειλή, γυναίκες να διώχνονται από το σπίτι τους χωρίς να έχουν πουθενά αλλού να πάνε, αστυνομία και δικαιοσύνη να κατακλύζονται από υποθέσεις και να βάζουν προτεραιότητες κλπ.

Ο ΟΗΕ ζητεί από τις κυβερνήσεις όσον αφορά το θέμα αυτό να συνεχίσουν να προβλέπουν την ύπαρξη κέντρων στα οποία να μπορούν να καταφεύγουν οι κακοποιημένες γυναίκες και να διατηρήσουν στον ορισμό των βασικών τους υπηρεσιών την υπόθεση της ενδοοικογενειακής βίας.

Read more