Διεθνής Ημέρα Μουσείων 18 Μαΐου: Ψηφιακές δράσεις λόγω πανδημίας
Η φετινή θεματική είναι αφιερωμένη στην ισότητα και την κοινωνική συνοχή
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 18 Μαΐου: Ψηφιακές δράσεις λόγω πανδημίας

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 18 Μαΐου: Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), θέλοντας να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 18 Μαΐου: Η παγκόσμια ημέρα για τον εορτασμό των μουσείων τιμάται κάθε χρόνο με δράσεις γύρω από μια κοινή θεματική. Φέτος λόγω της πανδημίας και των κλειστών μουσείων ο εορτασμός θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά.

Η φετινή κεντρική θεματική είναι: «Μουσεία για την Ισότητα: Ποικιλομορφία και Κοινωνική Συνοχή» όπου δίνεται έμφαση στον ρόλο των μουσείων ως συνδετικό κρίκο διαφορετικών κοινοτήτων και ανθρώπων, «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς».

Σύμφωνα με το ελληνικό τμήμα του ICOM, «εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, τα μουσεία της χώρας μας παραμένουν κλειστά έως τα μέσα Ιουνίου. Όμως, ακόμη και αυτή τη δύσκολη περίοδο, συνεχίζουν το έργο τους μέσα από ψηφιακές εφαρμογές και δράσεις. Αποδεικνύουν έτσι ότι είναι ζωντανοί οργανισμοί που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου. Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα δυσμενή συγκυρία, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2020 θα εορταστεί «ψηφιακά»».

Με φετινό θέμα εορτασμού «Μουσεία για την Ισότητα: Ποικιλομορφία και Κοινωνική Συνοχή», το ICOM δίνει έμφαση στην κοινωνική αξία των μουσείων, η οποία «συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία βιωματικών εμπειριών που έχουν ιδιαίτερη σημασία για όλους ανεξαιρέτως τους επισκέπτες. Τα μουσεία, ως οργανισμοί με κύρος και φορείς κοινωνικών αλλαγών και ανάπτυξης, αποδεικνύουν στις μέρες μας πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους, καθώς αποτελούν σημείο σύνδεσης των διαφόρων κοινοτήτων συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή. Μέσα από τις συλλογές τους, τις εκθέσεις, τις ποικίλες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που οργανώνουν, αλλά και τις καινοτόμες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν, προβάλλουν την κοινωνική και πολιτιστική ποικιλομορφία και δημιουργούν εργαλεία υποστήριξης για την αντιμετώπιση προκαταλήψεων και την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων».

Το Ελληνικό Τμήμα του ICOM αποτελεί τον κόμβο προβολής των πρωτοβουλιών των ελληνικών μουσείων, αναδεικνύοντας τις ψηφιακές δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού. Θεματικές περιηγήσεις, παρουσιάσεις μόνιμων ή επιμέρους εκθέσεων, επίκαιρα αφιερώματα, προβολές και εκπαιδευτικά προγράμματα, είναι μερικές μόνο από τις εκδηλώσεις που 60 και πλέον φορείς από όλη την Ελλάδα μας προσκαλούν να παρακολουθήσουμε on line μέσα από τις ιστοσελίδες τους ή από τα κοινωνικά δίκτυα.

Όλες οι εκδηλώσεις έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ελληνικού τμήματος του ICOM: http://icom-greece.mini.icom.museum/agenda/.

Read more

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Νικώντας τον φόβο

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Το πήρε απόφαση - Έδωσε εντολή μεταβίβασης των εξουσιών του

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βραβείο Booker 2020: O σχεδιαστής μόδας Douglas Stuart είναι ο φετινός νικητής

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Θετικός στον κορονοϊό – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο - Πως κόλλησε [vid]

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αγία Σοφία: Η ανακοίνωση της UNESCO διαψεύδει την τουρκική πλευρά

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Υπουργείο Πολιτισμού: Οικονομική στήριξη 1.350.000 ευρώ για την ελληνική κινηματογραφία και τις αίθουσες

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Maia Sandu: Μια ιστορική ημέρα για τη Μολδαβία - Η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την προεδρία

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Tηλεκπαίδευση: Ξεκινά την Τετάρτη για Δημοτικά και Νηπιαγωγεία - Ωράριο και Οδηγίες